SRS: Pritvor prerastao u torturu

Izvor: RTS, 28.Jun.2009, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS: Pritvor prerastao u torturu

Lider SRS Vojislav Šešelj nije u pritvoru, već je izložen torturi, jer je sedam godina u pritvoru bez presude, tvrdi šef pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja Zoran Krasić.

Šef pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja Zoran Krasić izjavio je da pritvor lidera radikala u Hagu prerasta u torturu, jer nije zabeleženo da neko sedi sedam godina u Tribunalu, a da mu nije izrečena presuda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Ističući da je to protivno međunarodnim standardima, Krasić je na konferenciji za novinare kritikovao vlast u Srbiji što nije podigla glas protiv kršenja Šešeljevih prava.

Komentarišući puštanje na slobodu Agima Čekua, Krasić je rekao da su svi Srbi koji su optuženi za ratne zločine u Hagu i da NATO ne dozvoljava primenu pravila Interpola.

Nema najava da će sledeće nedelje biti nastavljeno suđenje lideru radikala, kaže Krasić i podseća da je još 29. maja okončano suđenje za nepoštovanje suda.

Zoran Krasić je rekao da je do 16. juna bio rok da tužilac odgovori na podneske koje je Šešelj dostavio sa intervjuima osoba čija je imena navodno obelodanio u svojoj knjizi.

Povodom Vidovdana, Krasić je rekao da ima simbolike u tom datumu kada je na današnji dan pre 620 godina srpski narod pokušao da žrtvuje najbolje što ima da bi ostao svoj na svome, a da danas Srbija, kao i Kosovo i Metohija, polako nestaju.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovečnosti, povrede ratnog prava i običaja rata u Hrvatskoj, Vojvodini, BiH, od 1991. do 1993. godine.

Vojislav Šešelj je početkom ove godine optužen i za nepoštovanje Tribunala zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka, čiji je identitet po nalogu pretresnog veća bio zaštićen od javnosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.