Radikali tuže Pelevića za zločine u Zvorniku

Izvor: Blic, 05.Feb.2010, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radikali tuže Pelevića za zločine u Zvorniku

Tim koji pomaže odbranu Vojislava Šešelja podneo je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije krivičnu prijavu protiv Borislava Pelevića za zločine u Zvorniku 1992. Pelević te navode demantuje, a iz Srpske napredne stranke, u koju je Pelević prešao posle kratkog zadržavanja u radikalima, kažu da je ova prijava znak moralnog pada SRS-a i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vojislava Šešelja.

U krivičnoj prijavi se navodi da su mnogobrojni svedoci u sudnici Haškog tribunala tvrdili su da su za zločine u Zvorniku počinjene 9. aprila 1992, koji se stavljaju na teret Vojislavu Šešelju, odgovorni pripadnici Srpske dobrovoljačke garde.

"Prema izjavi samog Borislava Pelevića, koji je u to vreme bio zamenik komandanta, on je toga dana bio u Zvorniku. U interesu istine je da Tužilaštvo za ratne zločine utvrdi da li postoji dovoljno indicija da se pokrene krivični postupak," ističe Srpska radikalna stranka.

Borislav Pelević je za B92 rekao da on tog dana nije bio u Zvorniku, kao i da nije bio zamenik komandanta, već obićan oficir.

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ocenio je da je podnošenje krivične prijave protiv Pelevića "vrhunac moralnog pada radikala" i dodao da je "izvesno da Pelević ništa loše nije uradio, što je, ranije tvrdio i Šešelj".

"To je neka vrsta vrhunca moralnog pada Srpske radikalne stranke i Vojislava Šešelja lično", rekao je Vučić.

On je rekao da je za naprednjake potez radikala očekivan i podsetio da je SRS protiv njega lansirala optužbe da je britanski špijun i nekoliko puta od Bezbednosno informativne agencije tražila proveru tog podatka.

Prema njegovim rečima, optužbe radikala protiv Pelevića pokazuju da su predstavnici te stranke izgubili svaki kontakt sa realnošću i koliko su daleko spremni da idu da bi sačuvali poslaničke pozicije.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić podvrdio je da je juče stigla prijava i odbio da iznosi detalje.

"Tužilaštvo će se oglasiti posle provere navoda", kazao je Vekarić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.