Prvo istraga pa optužnica

Izvor: RTS, 24.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvo istraga pa optužnica

Proces protiv Vojislava Šešelja koji se, između ostalog pred Haškim tribunalom vodi i zbog nepoštovanja suda je nelogičan, tvrdi njegov pravni zastupnik Slavko Jerković.

Pravni savetnik Vojislava Šešelja Slavko Jerković izjavio je da je postupak protiv lidera radikala Vojislava Šešelja zbog nepoštovanja suda, koji bi trebalo da počne 29. maja, nelogičan i da se i dalje krše njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osnovna prava.

Jerković je na konferenciji za novinare rekao da bi bilo normalno da se najpre sprovede istraga, pa da se na osnovu rezultata te istrage podigne optužnica.

Pravni savetnik Vojislava Šešelja dodao je da je pitanje da li će 29. maja uopšte početi suđenje zbog nepoštovanje suda i da je nelogično da Pretresno veće pokreće postupak i da određuje prijatelja suda da obavlja tužilačku funkciju.

Jerković je podsetio da je i dalje na snazi zabrana "privilegovane komunikacije" Šešelja sa pravnim savetnicima i ukazao da je lider SRS zatrpan dokumentacijom koju treba da selektira i sa 6.600 sati videomaterijala.

Jerković je rekao da je Šešelj, koji se već 2.280 dana nalazi u Hagu, otišao zdrav, ali da ima mnogo savremenih metoda - takvih da se nikad ne sazna uzrok eventualne smrti haških optuženika.

Šešelju se u Hagu sudi za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, u periodu od 1991. do 1993. godine.

Šešelj je 21. januara ove godine optužen i za nepoštovanje Tribunala zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja o tri svedoka, čiji je identitet po nalogu Pretresnog veća bio zaštićen od javnosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.