Izvor: B92, 26.Jan.2010, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promenio iskaz protiv Šešelja

Hag -- Svedok Vojislav Dabić izjavio je na suđenju Vojislavu Šešelju u Hagu, da je promenio iskaz protiv Šešelja koji je ranije dao, zato što je to bilo nepravedno.

Dabić koji je tokom rata u BiH bio pripadnik Teritorijalne odbrane u Mostaru i, po sopstvenim rečima, "nosio šajkaču i kokardu", potvrdio je da je 2000. i 2004. godine dao izjave istražiteljima haškog tužilaštva o delovanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "četnika" i "šešeljevih dobrovoljaca" u Hercegovini.

"Posle toga, smatrao sam da je ovo nepravedno prema Šešelju, noćima nisam mogao da spavam, i odlučio sam da promenim iskaz i da ne budem svedok tužilaštva", rekao je Dabić.

Kazao je da je zatim sam stupio u kontakt s timom Srpske radikalne stranke za odbranu Šešelja kojem je, takođe, dao više izjava, koje je, kako je tvrdio, sam napisao.

Odgovarajući na pitanje predsedavajućeg sudije Žana-Kloda Antonetija, Dabić je tvrdio da mu je istražiteljka haškog tužilaštva tokom razgovora 2000. Godine pominjala mogućnost da dobije posao "na farmi u SAD".

S druge strane, negirao je da mu je predstavnik SRS-a Jadranko Vuković nudio novac, pretio mu ili da je uticao na njegovu izjavu.

Pošto mu je sudija Flavija Latanci citirala njegove izjave da je u Mostaru viđao "četničke dobrovoljce", a da je u Nevesinju delovala četnička jedinica Karadorđe na čelu s Anđelkom Grahovcem, svedok je izjavio da nije znao odakle su došli četnički dobrovoljci, a da je Grahovac bio član Srpskog pokreta obnove.

"Tada u istočnoj Hercegovini nije postojala Srpska radikalna stranka", napomenuo je Dabić.

Sudija Latanci podsetila je zatim svedoka da je 2004. izjavio da je Grahovac "osnovao Srpski četnički pokret", da je bio povezan sa Šešeljem i da je "bio odgovoran za masakre i pljačku u Nevesinju".

"Svi vojnici koji su nosili nacionalnističke oznake i kokarde na ratištu zvali su se šešeljevcima. Ne sećam se masakra... U to vreme već je krenulo proterivanje muslimanskog stanovništva, bilo je verovatno i ubijanja Muslimana, ali ni oni nisu bili naivni... Komandant bi mogao biti odgovoran", odgovorio je svedok.

Na pitanje sudije Latanci da li poriče svoju raniju izjavu tužilaštvu, Dabić je uzvratio da ne poriče, ali se upitao "kako sudija može da pominje Šešeljeve dobrovoljce".

Upitan o navodu iz te izjave da se Grahovac "sastajao sa Šešeljem u Beogradu", svedok je odgovorio da je to čuo od komšije.

Dabića koji svedoči na poziv sudskog veća, u nastavku procesa ispitivaće tužioci i optuženi Šešelj, koji se brani sam.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.