Presuda Šešelju u septembru 2012.

Izvor: Vesti-online.com, 24.Maj.2011, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda Šešelju u septembru 2012.

Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson nagovestio je u izveštaju Savetu bezbednosti UN da bi presuda Vojislavu Šešelju, optuženom za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, mogla biti izrečena u septembru 2012. godine.

"Procenjuje se da će presuda biti izrečena u septembru 2012, ali je to samo okvirno", piše u Robinsonovom izveštaju u koji je agencija Beta imala uvid.

Presudu Šešelju u odvojenom postupku po optužnici za nepoštovanje suda, sudija Robinson, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kako piše u izveštaju, očekuje "do kraja juna". Nastavak tog suđenja u kojem bi Šešelj trebalo da izloži odbranu, zakazan je za 6. jun.

Tribunal je protiv Šešelja danas podigao još jednu, treću po redu, optužnicu zbog nepoštovanja suda.

Početak ponovljenog suđenja Ramušu Haradinaju, Robinson je najavio za jun, naglašavajući da će proces, do izricanja presude, "trajati približno 13 meseci". Haradinaj je optužen za zločine nad pritvorenicima u logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana u leto 1998, kada je on bio zapovednik OVK u tom području.

Sudija Robinson je u izveštaju pozvao "sve zemlje, a naročito države bivše Jugoslavije, da pojačaju napore" u cilju hapšenja preostale dvojice optuženih begunaca - Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Postoji opšta saglasnost među članicama Saveta bezbednosti UN da begunci neće ostati nekažnjeni bez obzira kada će oni biti uhapšeni", podvukao je Robinson.

Predsednik Tribunala naznačio je da presudu u postupku protiv penzionisanog generala Vojske Jugoslavije Momčila Perišića očekuje "u avgustu 2011". Bivši načelnik Generalštaba VJ optužen je za pomaganja i podržavanje zločina nad Muslimanima i Hrvatima u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu 1993-95.

Kao termin za "okončanje suđenja" Radovanu Karadžiću, sudija Robinson je u izveštaju Savetu bezbednosti naveo "jun 2014". Presudu u procesu generalu Vojske RS Zdravku Tolimiru, takođe optuženom za genocid Srebrenici, sudija Robinson je okvirno najavio za oktobar 2012.

Prema Robinsonovom izveštaju, suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju moglo bi presudom biti okončano "u julu 2012", ali će to zavisiti od dužine dokaznog postupka odbrane koji bi trebalo da počne u junu, i zdravstvenog stanja optuženog Stanišića.

Presuda na suđenju šestorici bivših lidera Hrvata u BiH, predvođenim Jadrankom Prlićem, trebalo bi da bude izrečena u junu 2012, ali će taj termin morati "neizbežno da bude revidiran" zbog složenosti predmeta.

Odlazak neophodnog osoblja iz Tribunala, sudija Robinson je naveo kao uzrok dužeg trajanja svih procesa i kašnjenja presuda.
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.