Izvor: Politika, 22.Feb.2015, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle bombardovanja - Bler savetuje Vladu Srbije

Bivši britanski premijer biće savetnik Aleksandra Vučića, koji ga je nekada otvoreno kritikovao, na osnovu ugovora koji finansiraju Emirati

Bez obzira na činjenicu da je bio glavni zagovornik bombardovanja Beograda 1999, Toni Bler je dodao Srbiju na listu zemalja koje plaćaju njegove usluge. Biće savetnik premijera Aleksandra Vučića, koji je za vreme bombardovanja bio ministar informisanja i otvoreno kritikovao britanskog političara. Čak je bio i recenzent knjige o Bleru >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uvredljivog naslova, čiji je autor Vojislav Šešelj, političar i osumnjičeni ratni zločinac, piše „Gardijan”.

Sada su Vučić i Bler na istoj strani, a ugovor sa privatnom firmom bivšeg britanskog premijera platiće Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE). Ovaj aranžman će verovatno iznervirati ne samo Srbe koji preziru Blera zbog uloge u bombardovanju, već i protivnike njegovih sve većih poslovnih interesa na Bliskom istoku. Kritičari kažu da Blerovi lični interesi, uključujući veze sa Abu Dabijem, slabe njegovu ulogu izaslanika Kvarteta (UN, SAD, Rusije i EU) za Bliski istok.

„Gardijan” podseća da su Bler i njegov tim poslednjih meseci redovno dolazili u Beograd i da je krajem januara predavanje u vladi održao Alister Kembel, bivši šef za štampu u Dauning stritu.

Opozicioni političari smatraju da je izbor Blera za Vučićevog savetnika „bizaran”.

„Kako možete da kažete tako nešto o nekome, a sada ga predstavljate kao ključan faktor efikasnijeg rada vlade”, prenosi britanski list mišljenje Borka Stefanovića, vođe najveće opozicione grupe u parlamentu.

Upućeni kažu da Vučić i predsednik Tomislav Nikolić, koji su 2008. napustili Šešeljevu Radikalnu stranku i formirali proevropsku Naprednu stranku, možda misle da je politička šteta na domaćem terenu manja od koristi koju bi Bler mogao da donese na putu ka članstvu u EU.

I Bleru ovaj ugovor može da nanese štetu. Rukovodstvu na Zapadnoj obali sigurno će zasmetati zbog povezanosti Abu Dabija, Srbije i kontroverznog izgnanog Palestinca Muhameda Dahlana. Veliki rival palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, koji ne krije želju da bude sledeći palestinski vođa, trenutno živi u Abu Dabiju i savetnik je prestolonaslednika Muhameda Bin Zajeda al Nahjana. U tekstu se podseća da je Dahlan odigrao ključnu ulogu posredujući u sporazumima o ulaganju milijardi evra UAE u Srbiju zbog čega je dobio državljanstvo Srbije.

Palestinski zvaničnici su ljuti zbog toga što Abu Dabi odbija da preda Dahlana i što navodno finansira njegovu kampanju protiv Abasa.

Kris Dojl, direktor Saveta arapsko-britanskog razumevanja, kaže za londonski dnevnik da Blerove diplomatske i poslovne aktivnosti na Bliskom istoku nisu dovoljno razgraničene i da bi veze sa Abu Dabijem mogle da mu potkopaju ulogu izaslanika za Bliski istok.

Visoki ministar Vlade Srbije, ne želeći da mu se pominje ime, potvrdio je da Abu Dabi pokriva troškove ugovora sa Blerovom firmom, ali da je konkretna priroda ugovora strogo čuvana tajna.

„Niko nam nije saopštio detalje jer je sve dogovoreno u veoma uskom krugu. Neki ljudi su nam držali predavanja, ali iskreno ne vidim svrhu ovog projekta. Nisu nam rekli ništa što nismo znali”, kazao je ovaj ministar.

Predstavnik Blerove firme nije hteo ni da potvrdi ni da negira da Abu Dabi finansira projekat, ali je rekao da to neće uticati na Blerov rad za Kvartet na Bliskom istoku.

Bivši britanski premijer je ranije savetovao vlade Ruande, Albanije, Mongolije, Kuvajta... Izazvao je kontroverze savetovanjem autokratskog vladara Kazahstana posle policijskog masakra nad civilima, kao i konsultantskim radom o projektu gasovoda na inicijativu predsednika Azerbejdžana.

Kembel o poseti Srbiji: Fascinantno!

London – Alister Kembel, savetnik za medije bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, Kembel saopštio je da je njegova kratka poseta Srbiji bila fascinantna. „Stekao sam utisak da je vlada ozbiljna u pogledu reformi koje su potrebne da bi se ostvario napredak na putu ka članstvu u EU”, napisao je Kembel nedavno na svom blogu.

On piše i da su mu pre nekoliko godina savetovali da ne putuje u Srbiju, ali da je sada naišao na „topao prijem” i da je to kratko putovanje bilo „fascinantno”. Britanski medijski ekspert je objasnio da je, na molbu Vlade Srbije, nedavno u Beogradu razgovarao sa srpskim ministrima i drugi zvaničnicima o strateškim i komunikacijskim izazovima i da je ta poseta Srbiji bila fascinantna. „Posebno smo se usredsredili na napore Srbije da postane članica Evropske unije i na ulogu koju efikasna i proaktivna komunikacija može da ima u ostvarivanju tog cilja. Takođe, razgovarali smo i o tome kako se medijska slika menja zahvaljujući tehnologijama i procesu globalizacije i o izazovima i mogućnostima koje to sa sobom nosi.”

Govoreći o poseti Srbiji, on je rekao da mu je bilo veoma interesantno da dođe, imajući u vidu njegovo prethodno iskustvo, kada se u Beogradu bavio nadgledanjem medijske kampanje NATO-a u vreme sukoba na Kosovu, a sadašnji premijer bio deo vlade Slobodana Miloševića. Tanjug

J. J. K.

objavljeno: 22.02.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.