Koštunica mora da se ogradi od Šešelja

Izvor: Blic, 21.Maj.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica mora da se ogradi od Šešelja

Lider radikala Vojislav Šešelj iskoristio je sudnicu Haškog tribunala da ponovo uvredi sećanje na prvog demokratskog premijera Zorana Đinđića i glorifikuje zločin. Šešelj je izjavio da Zvezdan Jovanović, osuđeni ubica premijera Srbije Zorana Đinđića, zaslužuje „slavu Gavrila Principa u srpskoj istoriji". Još jednom je šokirao demokratsku javnost, ali ne i nove političke partnere, jer se niko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije nije ogradio od njegove izjave.

Šešelj, koji se u haškoj sudnici odnedavno predstavlja kao „predsednik stranke koja u Srbiji pravi vladu", juče je tokom unakrsnog ispitivanja svedoka optužbe izjavio: „Ja verujem da je Zvezdan Jovanović lažno optužen, a da nije - uživao bi slavu Gavrila Principa u srpskoj istoriji." Da podsetimo, prvostepeni sud u Beogradu osudio je Jovanovića na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Đinđića.

DNEVNIK KLEVETA

Ovo nije prvi put da Šešelj slavi ubistvo političkog protivnika i nipodaštava presude srpskih sudova. Već je poznata njegova izjava data Specijalnom tužilaštvu tokom istrage za ubistvo Đinđića kada je rekao: „Lično sam bio srećan kada sam čuo o Đinđićevoj smrti." Njegov stav sa njim dele i lideri njegove stranke. Tomislav Nikolić je ostao zapamćen po svojevrsnoj najavi atentata na premijera: „I Tito je pred smrt imao problema s nogom", kao i konstataciji „Zaslužio je to što mu se dogodilo." Sada i njihovi partneri iz DSS i NS prećutkuju i ne ograđuju se od takvih izjava. Nekada bivši saradnici Đinđića i predstavnici demokratskih stranaka u Srbiji smatraju da će, ukoliko se ne ograde, snositi moralnu i političku odgovornost za takve stavove i širenje mržnje.

DS: DOGOVOR DVA VOJISLAVA

Potpredsednik Demokratske stranke i ministar odbrane u tehničkoj Vladi Srbije Dragan Šutanovac poziva sve relevantne političke partije da se jasno odrede prema skandaloznoj izjavi Vojislava Šešelja i da građanima Srbije saopšte da li su za to da je i ubijanje legitiman način političke borbe za vlast. Šutanovac pita i da li će „to biti glavni politički pravac razmišljanja koalicije dva Vojislava".

- Izjava Vojislava Šešelja pokazuje da se ideologija i metod rada Srpske radikalne stranke od njenog osnivanja do danas nisu menjali. Vojislav Šešelj je oduvek iskreno iznosio svoje političke stavove koji su bili, i danas su, neprihvatljivi za ogromnu većinu građana Srbije. Međutim, kako je moguće da narodnjačka koalicija, koja se prikazuje demokratskom, prihvata Šešeljevu ideologiju i njega za šefa. Ovim je dogovor dva Vojislava potvrđen, a očigledno je da se Vojislavu Šešelju žuri sa sporovođenjem takve politike - kaže Šutanovac u izjavi za „Blic".

ŠEŠELJ ODGOVORAN ZA POLITIKU MRŽNJE

Blizak Đinđićev saradnik, lider LDP Čedomir Jovanović kaže za „Blic" da Vojislav Šešelj odbranom Zvezdana Jovanovića pokušava da izbegne krivičnu i političku odgovornost za ono što je svojom politikom učinio Srbiji i njenim susedima.

- Šešelj je, kao organizator ubistva Zorana Đinđića, uporište zločinačke politike koja se ostvaruje kroz koaliciju SRS-DSS. On je sada u Hagu pošteđen svega sa čim će morati da se suoči pre ili kasnije, kada bude dostupan sudovima ove zemlje, a to je odgovornost za politiku mržnje i netrpeljivosti i zločin prema svima koji su se takvim idejama suprotstavljali. Najmanje što je sudija morao da uradi je da opomene i kazni Šešelja za takvu izjavu, ali ono što je on propustio da uradi učinićemo mi u Srbiji kad nam postane dostupan - rekao je Jovanović.

On je naglasio da je Zoran Đinđić simbol evropske Srbije i dodao da je to razlog zbog koga se Šešelj, kao slika mračne Srbije, danas brani slaveći zločin i ubistvo prvog demokratskog premijera. Jovanović je uveren da će pre ili kasnije Šešelj odgovarati pred sudovima ove zemlje zbog učešća u atentatu na Zorana Đinđića.

Žarko Korać, ministar u Đinđićevoj vladi, podseća da se Šešeljevo ime nalazi na vrhu liste Srpske radikalne stranke, i za „Blic" kaže da bi voleo da se Vojislav Koštunica izjasni o tome.

IZJAVA NEDOSTOJNA ČOVEKA

- To je pravo lice Vojislava Šešelja, koji je i ranije izjavljivao da Đinđića treba ubiti. On ovom izjavom slavi i podržava ubistvo. To je izjava nedostojna svakog čoveka, ali, nažalost, daje je lider partije. Siguran sam da i među radikalima ima ljudi koji se sa tim ne slažu, ali se nikada javno ne ograde - kaže Korać za „Blic".

Još jedan od Đinđićevih ministara Vladan Batić osudio je izjavu Šešelja, ali je posebno naglasio da će lideri DSS i NS, ukoliko se od takvog stava ne ograde, podeliti sa Šešeljem moralnu i političku odgovornost za smrt Zorana Đinđića.

Portparol DS Jelena Trivan osudila je kao sramnu izjavu lidera SRS i rekla da DS javno poziva lidera DSS Vojislava Koštunicu da kaže „da li pakt Šešelj-Koštunica podrazumeva i puštanje na slobodu ubica premijera i svih osuđenih za organizovani kriminal, kao što je to Tomislav Nikolić već najavio".

- Anticivilizacijske izjave i stavovi Vojislava Šešelja dobro su poznati, ali je pitanje da li bi, nakon pakta Šeselj-Koštunica, to bila politika koju bi DSS i SRS zajednički sprovoditi ukoliko formiraju vladu na čelu sa Vojislavom Koštunicom- kaže Trivan za „Blic".

Kvazipolitika

Advokat porodice Đinđić Rajko Danilović izjavu Vojislava Šešelje ocenio je kao glupost i besmislicu. Na molbu da prokomentariše činjenicu da je u pitanju izjava čoveka koji se zvanično predstavlja kao lider stranke koja u Srbiji pravi vladu, Danilović je rekao:

- To je kvazipolitika. Formiraće vladu kad i Zvezdan Jovanović bude Gavrilo Princip.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

ENA: Odbrana Beograda

Izvor: B92, 22.Maj.2008, 15:37

Beograd -- Pokret Evropa nema alternativu (ENA) organizovao je protestni performans "Odbrana Beograda" i izrazio svoje negodovanje povodom pregovora o formiranju novih beogradskih vlasti...Srećko Šekeljić, iz ENA, na performansu održanom ispred Skupštine grada ocenio je da je dolazak na vlast političke...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.