Ko je misteriozni čovek tužilaštva?

Izvor: Glas javnosti, 30.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je misteriozni čovek tužilaštva?

BEOGRAD - Drugi dan se iza zatvorenih vrata sudnice broj 3 Haškog tribunala krije ko je novi misteriozni svedok optužbe protiv dr Vojislava Šešelja. Iako je veće sudije Žan-Kloda Antonetija još u sredu naložilo sekretarijatu samo da spuste zavese kako bi uveli novog svedoka koji uživa zaštitne mere, sednica od tada više nije otvorena.

Optuženi lider radikala, međutim, još prošle nedelje je, tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << rasprave o administrativnim pitanjima, usput pomenuo da mu je ovaj svedok veoma važan. O kome se radi, možda bi se moglo zaključiti iz Šešeljevih reči, kada je ovog svedoka pomenuo u kontekstu saradnika ili podređenog - generalu Aleksandru Vasiljeviću.

PETKOVIĆ: NISAM KRIV

Nekadašnji komandant ratnog štaba SRS LJubiša Petković juče se na prvom pojavljivanju pred Haškim tribunalom izjasnio da nije kriv za nepoštovanje suda.

Petković je u pritvor Tribunala prebačen pošto je optužen da nije poštovao obavezujući nalog za svedočenje na suđenju Šešelju, koji je pretresno veće izdalo 7. aprila. Antoneti je zato 13. maja podigao optužnicu protiv Petkovića i dao nalog za njegovo hapšenje.

Optuženom, prema pravilniku Tribunala, za nepoštovanje suda preti kazna do sedam godina zatvora, novčana globa do 100.000 evra ili obe.

- Veće je upoznato kakav je moj stav prema ulozi generala Vasiljevića u režiranju zločina na „Ovčari“. Meni je ovaj zaštićeni svedok veoma važan jer je on taj koji je direktno izvršavao naredbe generala Vasiljevića - izjavio je u toku administrativne rasprave optuženi.

Šešelj je, dan ranije, tokom unakrsnog ispitivanja eksperta za islamsku kulturnu baštinu Andraša Ridlermajera, optužio svedoka da je lagao kada je pred Međunarodnim sudom pravde u procesu BiH protiv Srbije izjavio da je u Srebrenici u leto 1995. ubijeno 8.000 ljudi, za koju takođe smatra da je režirana.

-Tamo je ekshumirano 2.500 tela muškaraca, za koje se utvrdilo da je streljano oko hiljadu, dok su ostali ubijeni u borbi. To je opšteprihvaćena laž koju šire neka sudska veća i neki tužioci Tribunala, a koju su prihvatili zapadni mediji. Ova laž poslužila je kao temelj za skandaloznu presudu Međunarodnog suda pravde kojom je proglašen genocid od koje su zgroženi ozbiljni pravnici širom sveta - objašnjavao je Šešelj.

-Svi znamo kakva je praksa ovog suda prema genocidu u Srebrenici. Genocid je potvrđen u više presuda i to nema nikave veze sa ovim predmetom. Optuženi ne može da drži političke govore, niti optuživati svedoka da laže - prigovorio je tužilac Deril Mandis.

-“Srebrenica“ nije genocid jer su svi streljani bili muškarci i vojni zarobljenici - nije se predavao Šešelj. Ridlermajer se, inače, sam preporučio haškom tužilaštvu tako što im se obratio da je voljan da istraži razaranja verskih objekata na Kosovu. Tužilaštvo je pomoć prihvatilo, a ekspert je sam finansirao svoja istraživanja.

-Kada ste se pojavili sa rezultatima, tužilaštvo je toliko bilo zadovoljno da su na osnovu toga proširili optužnicu Slobodana Miloševićeva? - upitao je Šešelj.

-Tako je - ponosno je odgovorio svedok.

Svedoku nije poznato da je američka agencija za odnose sa javnošću „Ridle end tim“ bila angažovana tokom rata u Bosni od muslimanske vlade da vodi propagandni rat u njenu korist, pogotovo sa tezama o razaranju kulturnih spomenika.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.