KRASIĆ: SUĐENJE ŠEŠELJU BLIŽI SE KRAJU

Izvor: Kurir, 22.Avg.2010, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRASIĆ: SUĐENJE ŠEŠELJU BLIŽI SE KRAJU

BEOGRAD- Najave iz Haškog tribunala o utvrđivanju odgovornosti pojedinih predstavnika tužilaštva tog suda zbog pritiska na svedoke znače da se suđenje lideru radikala bliži kraju, rekao je šef Pravnog tima za odbranu predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja Zoran Krasić

Krasić je na konferenciji za novinare u Zemunu rekao da očekuje u septembru, kada bi sudije, kao što je najavljeno, trebalo da razmatraju da li je tužilastvo uspelo da dokaže navode >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << iz optužnice, "dobru odluku", ali da su istovremeno "moguće razne varijante".

On je napomenuo da ima mišljenja da Tribunal ponovo pokušava da kupi vreme da bi odložio povratak Šešelja u Srbiju i da je moguće da je to razlog najava o utvrđivanju odgovornosti predstavnika tužilaštva.

Krasić je naveo da je Šešelj još u maju 2007. godine ukazao da je nemoguće sprovesti fer i pravnično suđenje za ratne zločine, ukoliko postoji sumnja da je tužilaštvo na nedozvoljeni način dolazilo do iskaza svedoka i ako postoje svedoci koji tvrde da je na njih vršen pritisak.

On je istakao da je vansudski uticaj na predmet veliki i da odluka o utvrđivanju odgovornosti predstavnika tužilaštva potvrđuje da bi trebalo da se primeni teorija zloupotrebe postupka, prema kojoj bi se obustavilo suđenje i Šešelj pustio na slobodu.

Krasić smatra da nije potrebna čak ni hrabrost sudija za donošenje oslobađajuće presude o povratku u Srbiju, Šešelja, koji je osmu godinu u Hagu.

Sudije tribunala su, prema pisanju britanskog lista "Gardijan", u sredu naložile pokretanje nezavisne istrage o postupcima Del Ponte kao i još dvoje uglednih i aktivnih tužilaca Hildegard Urc-Reclaf i Danijela Saksona nakon žalbi svedoka da su bili uznemiravani, potplaćivani i zlostavljani kao i da su dokazi koje su pribavili bili protivzakonito menjani.

U SRS su ranije najavili da je Šešelj spreman da sarađuje s prijateljem suda kojeg odredi Tribunal u istrazi protiv bivše glavne tužiteljke suda Karle del Ponte u vezi sa zastrašivanjem svedoka pod uslovom da to ne bude bilo ko sa teritorije bivše Jugoslavije.

Krasić je ocenio da će prijatelj suda imati dosta materijala u knjigama Karle del Ponte i Florens Artman i intervjuima Džefrija Najsa.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.