Izricanje presude Šešelju 30. oktobra

Izvor: Blic, 12.Apr.2013, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izricanje presude Šešelju 30. oktobra

Pretresno veće Haškog tribunala danas je za 30. oktobar zakazalo izricanje prvostepene presude lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šeselju , potvrđeno je Tanjugu u ovom sudu.

Šešelj, koji se tribunalu predao 2003. godine, optužen je za progone na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi, nehumana dela, ubistvo, mučenje, okrutno postupanje, razaranje u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na području Vojvodine u Srbiji.

Tužilac je zatražio kaznu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od 28 godina zatvora, a optuženi, koji se sam brani, oslobađajuću presudu.

Na zahtev tužilaštva Šešelj je ironično primetio da bi kazna doživotnog zatvora predstavljala najbolji kraj njegove karijere.

Šešelj se tribunalu predao u februaru 2003. godine, a suđenje je počelo u novembru 2006, bez prisustva optuženog, koji je štrajkovao glađu insistirajcuhi da se sam zastupa pred sudom.

Suđenje je ponovo počelo u novembru 2007, uvodnom rečju optužbe.

Tužilaštvo je završilo sa iznošenjem svojih dokaza u januaru 2010, nakon saslušanja 71 svedoka, dok Šešelj nije iznosio dokaze. Strane u postupku iznele su svoje završne reči od 5. do 20. marta prošle godine.

U tribunalu je protiv Šešelja u tri navrata pokretan postupak za nepoštovanje suda, zbog objavljivanja podataka o svedocima kojima su bile dodeljenje zaštitne mere.

ANP: Posle 10 godina nazire se kraj suđenja

Posle više od deset godina, nazire se kraj suđenja Vojislavu Šešelju, objavila je danas holandska nacionalna agencija ANP, u prvoj reakciji na najavu izricanja presude Haškog tribunala Šešelju, 30. oktobra.

"Tribunal će tada izreći prvostepenu presudu u maratonskom procesu za ratne zločine protiv 'anfan teribla' srpske politike", navodi ANP.

Agencija podseća da je suđenje Šeselju najduži proces u istoriji tribunala.

"Ultranacionalista Vojslav Šešelj, lider SRS, došao je u februaru 2003. dobrovoljno u Hag, i najavio da će uništiti tribunal, sa kraljicom Beatriks kao kolateralnom štetom", podseća ANP, napominjući da su deo procesa bili njegovi štrajkovi glađu i uvrede upućene čelnim ljudima Tribunala.

ANP napominje da je Šešelj iz pritvorske jedinice u Sheveningenu nastavio da vodi svoju partiju, koja je godinama bila najveća u Srbiji.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SRS: Presuda posle 10 godina govori o hipokriziji Tribunala

Izvor: Press, 12.Apr.2013

"Pritvor koji traje toliko dugo nije zabeležen u modernom evropskom pravosudju. Nijedno sudjenje za ratne zločine nije trajalo tako dugo, čak ni ono u Nirnbergu", navedeno je u saopštenju potpredsednika SRS povodom vesti da je Pretresno veće Haškog tribunala  za 30. oktobar zakazalo izricanje...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.