Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Apr.2015, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska povlači ambasadora iz Beograda na konsultacije

Ministarstvo inostranih i evropskih poslova Hrvatske odlučilo je da povuče na konsultacije svog ambasadora iz Beograda Gordana Markotića nakon što je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj spalio hrvatsku zastavu u Beogradu kao i, kako se ističe, “uvredljivih, nedopustivih i krajnje neodgovornih” izjava ministra u Vladi Srbije Aleksandra Vulina.

“Optuženi ratni zločinac Šešelj, govorom mržnje, ratnom retorikom i simbolikom, pokušava utjecati na regiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << a posebno na odnose između Srbije i Hrvatske, paleći hrvatsku zastavu pred državnom institucijom Republike Srbije”, saopštava hrvatsko ministarstvo dodajući da je pokretanje krivičnog postupka od strane Višeg javnog tužilaštva u Srbiji “korak u pravcu smirivanja nastale situacije”.

Ministarstvo inostranih i evropskih poslova Hrvatske navodi da je u ovakvim okolnostima zadatak svih političara da smiruju situaciju i deluju racionalno i odgovorno.

“Europske vrijednosti podrazumijevaju dobrosusjedske odnose i korektno ponašanje u regiji, što je jedan od preduvjeta uspjeha Srbije u pregovorima za članstvo u Europskoj uniji.

U tom kontekstu, današnje izjave visokog političkog dužnosnika Aleksandra Vulina smatramo uvredljivim, nedopustivim i krajnje neodgovornim”.

Zbog toga je službeni Zagreb uputio oštar protest otpravnici poslova ambasade Srbije u Hrvatskoj Bosi Prodanović.

Vulin je danas oštro krikovao hrvatskog premijera Zorana Milanovića i pozvao ga da, kako je rekao, prevlada sujetu i dođe u Beograd i tamo kaže šta misli o Srbiji i Srbima, posebno pomenuvši hrvatskog generala Antu Gotovinu.
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Hrvatsko ministarstvo: Uvredljive i nedopustive izjave Vulina i Šešelja

Izvor: Blic, 01.Apr.2015

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je danas da je uputilo oštar protest Ambasadi Srbije u Zagrebu zbog poslednjih događaja u Beogradu, a hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Markotić biće pozvan na konsultacije u Zagreb..."Optuženi ratni zločinac Vojislav Šešelj, govorom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.