Da li je važna Šešeljeva izjava

Izvor: B92, 23.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je važna Šešeljeva izjava

Donji Milanovac -- Predsednica Fonda "Dr Zoran Đinđić" Ružica Đindić osudila je izjavu Vojislava Šešelja kojom slavi Zvezdana Jovanovića, poredeći ga sa Gavrilom Principom.

Ružica Đinđić ocenila je da je Šešeljeva izjava potvrda da je ubistvo politički motivisano."Tom izjavom Vojislav Šešelj je naneo više štete sebi i svojoj stranci zato što je to politička izjava i politička >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kvalifikacija onoga što se desilo mom mužu", rekla je Ružica Đindić.

"Mi smo tokom ovih pet godina i insistirali na tome da je to bio politički atentat i politički zločin i, ovakvom njegovom izjavom, on je to zapravo i potvrdio. Tako da je to nama i potvrda onoga što je on mislio o samom svom neistomišljeniku i ono što se desilo mom mužu je potvrda takvog jednog razmišljanja i mišljenja", ocenila je Ružica Đinđić.

Podsetimo, juče je i Vlada Srbije jednoglasno osudila izjavu haškog optuženika i lidera SRS-a Vojislava Šešelja. Ministri iz DSS-a, pa i sam premijer, na sednici Vlade, na predlog iz DS-a, glasali su za osudu Šešeljeve izjave.

Oni, međutim, ne misle da ovakva izjava Vojslava Šešelja može da bude prepreka da se formira vlada sa njegovom strankom. Portparol DSS-a Andreja Mladenović kaže da izjava Vojislava Šešelja kojom se abolira Zvezdan Jovanović nije bila tema razgovora sa radikalima.

"To niti je tema niti je moguće niti će se desiti, mislim, da se to koristi. Ja ne negiram da se dogodilo", kaže Mladenović.

A Demokratska stranka saopštila je da je Vojislav Šeselj u Hagu "potvrdio da on lično pravi novu vladu Srbije sa Vojislavom Kostunicom na čelu".

DS podseća da je DSS u predizbornoj kampanji negirao da je postignut pakt Šeselj-Koštunica, ali, kako navode demokrate, to se odmah posle izbora pokazalo istinitim. Vlada DSS-a i SRS-a, koju bi faktički vodio Vojislav Šeselj, odmah bi poništitila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a sada se otkriva i namera da se amnestiraju ubice premijera Đinđića, kao i ubice sa Ibarske magistrale.

"Dogovor sa radikalima je da se Zvezdan Jovanovic i Milorad Ulemek Legija pretvore u heroje po kojima će biti nazivane ulice i škole", saopštava DS.

"Podrška kriminalnom činu"

Atentat na premijera smatra se i kriminalnim činom i napadom na državu, kaže sudija Maja Kovačević.

"Veličanje atentata je podrška tom kriminalnom činu i izraz nepoštovanja države. Čovek koji je na čelu stranke koja pretenduje da vodi ovu državu morao bi to znati i imati više poštovanja za institucije te države", smatra ona.

Za ubistvo prvog demokratskog premijera Srbije Zvezdan Jovanović osuđen je na 40 godina zatvora, i to kao neposredni izvršilac. Predmet je sada u Vrhovnom sudu.

Zastupnik porodice Đinđić Srđa Popović očekuje da će prvostepena presuda biti i potvrđena jer niko ne želi da se o tome dalje priča a pogotovo da se otvara politički aspekt ubistva.

U međuvremenu, u jednom dnevnom listu Šešelju se zahvalila i supruga Zvezdana Jovanovića, osuđenog da je ubio premijera Đinđića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.