Bojić: Šešelju ugrožen život

Izvor: RTS, 03.Mar.2012, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bojić: Šešelju ugrožen život

Lideru radikala Vojislavu Šešelju ugrožen je život zbog bolesti, izjavili su srpski lekari koji su ga krajem januara pregledali. Oni su apelovali na državne organe da preduzmu korake kako bi on mogao da se leči sa slobode.

Lekari iz Srbije koji su krajem januara pregledali haškog optuženika Vojislava Šešelja ponovili su da je lideru radikala ugrožen život zbog bolesti i apelovali na državne organe da preduzmu korake kako bi Šešelj mogao da se leči sa slobode.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Član medicinskog tima koji je Šešelja u Hagu pregledao 26. i 27. januara, doktor Paja Momčilov tvrdi da je Šešelju zdravstveno stanje pogoršano nakon njihove posete.

"Njegovo zdravstveno stanje je takvo da je i vitalno ugrožen", rekao je Momčilov i apelovao na državne organe da preduzmu korake kako bi Šešelj bio pušten na slobodu.

Doktor Milovan Bojić, takođe iz lekarskog tima koji je pregledao Šešelja krajem januara, rekao je, na konferenciji za novinare Srpske radikalne stranke, da su lideru radikala pre dva dana u Hagu sedam puta bezuspešno pokušali elektrošokovima da poprave rad srca.

Oni su danas ponovo predstavili izveštaj o zdravstvenom stanju Šešelja, posle utvrđivanja dijagnoze i proučavanja istorije bolesti i naglasili da mu je zbog bolesti ugrožen i život.

"Glavni zdravstveni problem Vojislava Šešelja je srčani - proširenje srca i slabljenje snage srca kao pumpe", rekao je Bojić navodeći izveštaj tima.

On je dodao, da srčana oboljenja udružena sa bolesima pluća i digestivnog trakta, od kojih Šešelj, takođe, boluje mogu ubrzo dovesti do fatalnog ishoda.

Bojić je naglasio da zbog bezbednosne procedure Šešelj biva upućen "skoro svaki put kod različitog doktora tako da nije moguće njegovo kontinuirano lečenje".

On je ponovio stav medicinskog tima da je Šešelju neophodno lečenje na slobodi kako bi se usporila bolest. Svi nalazi četvoročlanog medicinskog tima, kako tvrde radikali, dostupni su na uvid javnosti.

Šešelju je u januaru, nakon što mu je pozlilo, ugrađen defibrilator, navode radikali.

Radikali su saopštili da je Šešelj 1. marta ponovo bio hospitalizovan i da je istog dana vraćen iz bolnice, ali da mu je zdravstveno stanje i dalje loše, dok je portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić objasnila da je u pitanju bio ranije zakazani tretman kao i da nije bio hospitalizovan zbog hitnog slučaja.

Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Šešelja u januaru 2003. godine za ratne zločine na području Hrvatske, BiH i Vojvodine, a on se dobrovoljno predao u februaru iste godine. Suđenje mu je počelo u novembru 2007. godine, a iznošenje završnih reči treba da počne 5. marta.
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.