Usvojene izmene Poslovnika

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 17.Feb.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojene izmene Poslovnika

Beograd -- Skupština Srbije usvojila je izmene Poslovnika o radu parlamenta kojima se, kako tvrdi vladajuća većina, poboljšavaju efikasnost i brzina rada.

Za izmene je glasalo 127 poslanika vladajuće većine, koja je i predložila izmene sa ciljem da parlament efikasnije i brže radi na donošenju zakona. Protiv izmena Poslovnika glasao je samostalni poslanik Vladan Batić, dok poslanici opozicionih stranaka nisu bili u sali. Izmene će stupiti na snagu danom objavljivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u "Službenom glasniku".

Predsednica Skupstine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će parlament ubuduće sa usvojenim izmenama Poslovnika o radu biti ekonomičniji i neće bespotrebno trošiti vreme.

"Izmene i dopune sračunate su na ekonomičniji rad uopšte, a novim Poslovnikom koji treba da proistekne iz Zakona o Skupštini, već na prvom redovnom zasedanju, u martu, trebalo bi da se napravi i selektivnost kada su u pitanju određena akta i zakoni koji će biti na dnevnom redu", rekla je ona.

Predsednica parlamenta je odbacila kritike da se radi o "kozmetičkim promenama Poslovnika" i ocenila da će i takve izmene ipak onemogućiti poslanike da po tri-četiri dana potpuno blokiraju rad Skupštine.

Ona je, međutim, kazala da očekuje da će opstrukcije biti i dalje, ali će tehničkih mogućnosti za zloupotrebu biti značajno manje.

"Trošenje vremena u ogromnim količanama, kada je po jednom istom članu Poslovnika mnogo poslanika reklamiralo Poslovnik u svako vreme, bez obzira u kojoj je fazi rasprava, dovelo je do toga da se po nekoliko dana ne radi. Toga neće biti, ali će i dalje postojati dijalog u pripremi sednice i kompromis će biti osnovni metod njenih priprema", navela je Slavica Đukić-Dejanović.

Zašto LDP nije učestvovao

Šef poslaničkog kluba Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da poslanici te stranke nisu želeli da učestvuju u glasanju za izmene i dopune Poslovnika o radu parlamenta, jer nisu učestvovali ni u pripremi sednice.

"Nismo učestvovali u pripremi ove sednice, niti je bilo spremnosti za jedan razuman i odgovoran odnos prema unutrašnjoj reformi parlamenta", rekao je on novinarima u Skupštini Srbije.

Jovanović je precizirao da je to razlog zbog kojeg poslanici LDP-a nisu želeli ni da učestvuju u glasanju od kojeg se, kako je rekao, "ograđuje i većina onih koji su glasali".

Šefica poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija izjavila je da veruje će se usvojenim izmenama i dopunama Poslovnika omogućiti efikasniji rad i sprečiti blokada parlamenta.

Ona je rekla da su građani Srbije shvatili da se ne radi o izgovoru za donošenje izmena i dopuna Poslovnika jer su videli da je Poslovnik mnogo puta bio zloupotrebljavan, zbog čega je parlament bio blokiran.

"Verujem da će izmene omogućiti da do takvih blokada ne dolazi, verujem i da su donošenjem tih izmena stvoreni uslovi da parlament radi efikasnije, da nivo rasprave bude onakav kakav građani zaslužuju, da komunikacija među poslanicima ne vređa dostojanstvo Skupštine", navela je Nada Kolundžija.

Ona je rekla da će te izmene omogućiti da se izgradi i ugled parlamenta kao jedne važne demokratske institucije.

Poslanik Vladan Batić, iz DHSS-a, ocenio je da izmene Poslovnika neće doprineti efikasnijem radu republičkog parlamenta i da treba pribeći oštrijem kažnjavanju poslanika.

Batić se založio za drastično novčano kažnjavanje poslanika koji krše Poslovnik, navodeći da je to "jedini jezik koji bi razumela većina poslanika, jer su tu zbog para, a ne zbog interesa građana".

On je, posle usvajanja izmena Poslovnika, rekao da je opozicija trebalo da bude u sali kako bi pokazala svoj stav prema tim izmenama.

"Ja sam glasao protiv, jer mislim da je ovo pokušaj redukcije prava opozicionih poslanika koji neće dati nikakve rezultate", kazao je Batić, koji je jedini od opozicionih poslanika prisustvovao današnjem glasanju.

On smatra da izmene Poslovnika neće doneti nikakve efekte, jer neće sprečiti replike, a dovešće i do toga da se predlaže mnogo više amandmana, pošto je vreme rasprave o njima skraćeno.

Čomićeva: Efikasniji Poslovnik

Gostujući u emisiji "Poligraf" na TV B92, Gordana Čomić, potpredsednica Skupštine Srbije, ocenila je juče da će novi poslovnik biti efikasniji jer je jasnije precizirano pod kojim uslovima poslanik može dobiti reč i da je tako smanjen prostor za moguće zloupotrebe prava.

Čanak: Opasno za demokratiju

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je danas da izmene Poslovnika Skupštine Srbije neće sprečiti opstrukciju parlamenta, ali da predstavljaju opstrukciju demokratije.

"Sprečio bi opstrukciju i stari Poslovnik, samo da ga se neko pridržavao. Nije uopšte poenta u samom Poslovniku, nego u nameri da se u Skupšitni uvede red", rekao je Čanak.

"Mislim da je ovo vrlo opasno za parlamentarizam i demokratiju u Srbiji. Nadajmo se da će nas set zakona koji će ovim putem biti brže doneti, brže pribliziti Evropi i EU i da ćemo time iskompenzovati ovo što lično mislim da je objektivno - opstrukcija demokratije u Srbiji", kazao je Čanak.

"Pojašnjeno je šta se sme, a šta se ne sme nikako, skraćeno je vreme koje je bilo predviđeno za amandmane i potpuno je precizirano koji su to uslovi pod kojima narodni poslanik može od predsednika parlamenta da traži reč i da je dobije preko reda zato što smatra da je došlo do povrede procedure", rekla je Gordana Čomić za B92.

"Ovo su privremene promene Poslovnika pošto nas čeka i ustavna obaveza donošenja zakona o Narodnoj skupštini i onda celovit novi poslovnik, usklađen sa Ustavom i zakonom", dodaje ona.

Govoreći o blokadi parlamenta, Čomićeva kaže da je opstrukcija legitimna u parlamentarnom životu, ali da ne treba, bez pravog razloga, ometati rad poslanika.

Ona objašnjava da je najstroža kazna za poslanika koji remeti rad Skupštine udaljavanje sa sednice.

"Možete da izreknete prvu opomenu, pa drugu, onda oduzimanje reči, zatim udaljenje sa sednice, i to su stepenice koje možete preskočiti jedino u slučajevima teškog incidenta, kao što je to bilo u slučaju udaljenja sa sednice poslanika Srboljuba Živanovića", kaže Čomićeva.

Kada je reč o direktnim prenosima zasedanja, Gordana Čomić kaže da javnost mora da zna šta se dešava u Skupštini, ali da treba prenositi i sednice skupštinskih odbora jer su tamo rasprave o zakonima mnogo sadržajnije.

Šta predviđa novi Poslovnik

Novim rešenjima predviđeno je da se zakon u načelu i u pojedinostima razmatra po pet sati, tako da bi ta rasprava mogla da se obavi za dva dana.

Parlament, kao i do sada, vreme rasprave može produžiti na po deset časova, ako proceni da je to potrebno.

Ukupno vreme rasprave u pojedinostima raspoređuje se na poslaničke grupe srazmerno broju narodnih poslanika.

Svaki podnosilac amandmana ima dva minuta za njegovo obrazlaganje, umesto dosadašnjih 15, ali će predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, za raspravu u pojedinostima imati dodatno vreme od 15 minuta, koje ne ulazi u ukupno vreme rasprave.

Ukoliko je jedan amandman zajedno podnelo više poslanika, pravo da obrazloži amandman u ime podnosilaca ima samo jedan od potpisanih narodnih poslanika, i to u trajanju do dva minuta.

Ako više narodnih poslanika iz iste poslaničke grupe podnese amandmane koji su po svojoj sadržini istovetni, smatraće se da se radi o jednom amandmanu koji je podnelo više poslanika zajedno.

Predlagač zakona, odnosno ovlašćeni predstavnik predlagača zakona, imaće, takođe, pravo da po svakom amandmanu govori do dva minuta.

Jedna od novina odnosi se i na reklamiranje povrede Poslovnika, tako što će poslanik na sednici moći samo jednom da ukaže na povredu, ako smatra da je predsedavajući u načinu vođenja sednice prekršio proceduru, ali neće moći ponovo da ukazuje na istu povredu.

Obrazlaganje povrede Poslovnika može trajati najviše dva minuta.

Ukoliko smatra da povreda nije učinjena, predsednik Skupštine, odnosno predsedavajući, dužan je da da objašnjenje, a ukoliko smatra da je povreda učinjena, da je otkloni. Ako i posle objašnjenja poslanik smatra da je povreda učinjena, može da zahteva da se parlament u danu za glasanje izjasni o tome.

Predsednik, odnosno predsedavajući, poslaniku može izreći opomenu ili druge mere, ako zloupotrebljava pravo na reklamiranje Poslovnika.

Izmenama je predviđeno da poslanici, kada je reč o njihovom pravu na obaveštavanje, mogu da postavljaju pitanja premijeru i ministrima svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, na sednici od 16 do 19 časova, kada će biti prekinut rad po dnevnom redu.

Za vreme vanrednog zasedanja, na sednici Skupštine mogu se postavljati poslanička pitanja u slučaju kada predlagač vanrednog zasedanja to predvidi u svom zahtevu.

Predsednicima poslaničkih grupa ostavljena je mogućnost i da svakog utorka i četvrtka na početku rada mogu da postavljaju pitanja ili pokrenu aktuelne teme koje nisu vezane za dnevni red.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svi na Kosovo!

Izvor: Kurir, 17.Feb.2009

BEOGRAD - Većina poslanika u Skupštini Srbije probaće da otputuje danas u Zvečan na sednicu Zajednice skupština opština KiM, koja počinje tačno u podne. Probaće, jer je predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović za 10 časova zakazala sednicu Skupštine na kojoj će se glasati o izmenama...

Nastavak na Kurir...

Skupština Srbije: Poslanici menjaju Poslovnik o radu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2009

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije trebalo bi da se izjasne o predlogu o izmenama i dopunama Poslovnika o radu parlamenta...Izmenama poslovnika koje je predložila parlamentarna većina predviđeno je kraće vreme za raspravu o zakonima, odnosno po pet sati za raspravu u načelu i pojedinostima, po...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Brže i kvalitetnije

Izvor: RTV Pink, 17.Feb.2009

Usvojene izmene Poslovnika u radu Skupštine Srbije. . . Glasovima vladajuće većine Skupština Srbije usvojila je danas izmene Poslovnika o radu parlamenta kojima je predviđeno po pet sati za raspravu o predlozima zakona, u načelu i pojedinostima, po dva minuta za obrazlaganje amandmana, kao i tri...

Nastavak na RTV Pink...

Usvojen izmene Poslovnika Skupštine Srbije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Feb.2009

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Poslovnika o radu koje utvrdjuju ograničavanje rasprave o amandmanima na pet sati i uvođenje posebnog vremena za pokretanje aktuelnih tema. Za ovu odluku glasali su poslanici vladajuće većine ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Skupštinska većina izmenila Poslovnik - bez prisustva opozicije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2009

BEOGRAD - Glasovima vladajuće većine Skupština Srbije usvojila je danas izmene Poslovnika o radu parlamenta kojima je predviđeno po pet sati za raspravu o predlozima zakona, u načelu i pojedinostima, po dva minuta za obrazlaganje amandmana, kao i tri sata mesečno za pitanja vladi...Za izmene je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Usvojene izmene Poslovnika bez opozicije

Izvor: Mondo, 18.Feb.2009, 08:40

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Poslovnika o radu koje utvrđuju ograničavanje rasprave o amandmanima na pet sati i uvođenje posebnog vremena za pokretanje aktuelnih tema. poslanici opozicije nisu bili u sali tokom glasanja.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.