Izvor: B92, 25.Okt.2010, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primanja daju u humanitarne svrhe

Beograd -- Političari često poklanjaju deo svojih primanja. Ministri pomažu hraniteljske porodice, bolesne, siromašne, navode "Novosti".

Predsednik DHS Vladan Batić odrekao se poslaničkih primanja u Skupštini Srbije, plate i paušala u iznosu od 90.000 dinara, u korist bolesne i siromašne dece.

On je svoja primanja za poslednja tri meseca uplatio na račun Nacionalnog udruženja roditelja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dece obolele od raka i za izgradnju roditeljske kuće u Beogradu.

Sva Batićeva poslanička primanja od ovog meseca namenjena su siromašnim porodicama sa troje i više dece u devet gradova u Srbiji. Njegova stranka pozvala je poslanike, ministre i direktore javnih preduzeća da pomognu siromašnoj i bolesnoj deci.

Prošle nedelje ministar kulture Nebojša Bradić takođe se odrekao dela prihoda - 100.000 dinara od rediteljskog honorara za predstavu "Buđenje proleća" - u korist spomenika Šabanu Bajramoviću.

Neki od njih, uprkos stereotipima koji vladaju kad su u pitanju srpski političari, odavno deo primanja daju u humanitarne svrhe. Najveći broj njih - od srca, ali sigurno ne smetaju ni marketinški poeni koje bi usput njihove partije mogle da pokupe.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić odavno ne uzima dnevnice sa službenih putovanja, već ih uplaćuje u humanitarne fondove ili od tog novca kupuje poklone raznim školama, kao što je, recimo, Škola za slabovidu decu "Veljko Radmanović" u Zemunu, kojoj je samo ove godine poklonio pet kompjutera i sintisajzer.

I ministarka pravde Snežana Malović daje stalno humanitarne donacije.

Vicepremijer Božidar Đelić pola plate uplaćuje u Fond "Dr Zoran Đinđić", a pola za nezbrinutu decu s Kosova i Metohije.

Porodica ministra odbrane Dragana Šutanovca pomaže hraniteljskoj porodici Cvetković iz Jagodine, koja brine o troje dece. Pomogli su i devojčici iz Svilajnca sa cerebralnom paralizom da ode na operaciju, pa najbržem sprinteru među mladim pionirima Besniku Ajri, Sigurnoj kući, kao i da se održi humanitarni turnir u Arilju.

U Skupštini Srbije postoji Fond humanosti u koji se sliva novac od kazni poslanika, a i svaka stranka ima svoj humanitarni fond. DS i DSS u humanitarne svrhe odvajaju novac koji njihovi poslanički klubovi dobijaju od države, SRS je izgradio dve kuće u poplavljenom selu Jaša Tomić, a PUPS svim penzionerima koji svrate u njihov klub da novčanu pomoć.

I gradonačelnik Beograda Dragan Đilas odrekao se primanja, a celu platu, još otkad je bio ministar zadužen za Nacionalni investicioni plan, daje, preko Narodne kancelarije, u humanitarne svrhe.

Predsednik Srbije Boris Tadić još od 2004. za "humanitarni dinar" odvaja skoro celu platu.

Vojislav Koštunica, dok je bio premijer Srbije, deo zarade uplaćivao je u Fond za KiM, a drugi deo za Maticu srpsku i druge kulturne ustanove.

Novac za siromašne i bolesne odvajaju i Dušan Bajatović, potpredsednik SPS (nadoknadu iz "Jugoros gasa"), poslanici Suzana Grubješić, Borislav Pelević, Dragan Marković Palma i mnogi drugi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.