Poslanici tvrde da su dnevnice topli obrok

Izvor: Politika, Tanjug, 08.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici tvrde da su dnevnice topli obrok

Većina kaže da bi glasala za ukidanje dnevnica, ali inicijativu niko ne pokreće

Poslanici bi, kako tvrde, podržali izmene Zakona o primanjima narodnih poslanika, kojima bi bile ukinute dnevnice, ukoliko bi takav predlog stigao na glasanje. Ali, formalne inicijative za to još nema. Vladan Batić (DHSS) juče je Administrativnom odboru uputio predlog po kojem bi dnevnice bile ukinute poslanicima koji nisu na stalnom radu u parlamentu. To znači da bi oni koji su u stalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << radnom odnosu u parlamentu i za to primaju platu nastavili da dobijaju i dnevnice za svako zasedanje kome prisustvuju. Batić je objasnio da je ono što se u javnosti naziva dnevnica u stvari poslanička „naknada za hranu”.

Poslanici sa kojima smo juče razgovarali kažu da se ne protive ukidanju dnevnica, pod uslovom da sve bude urađeno u skladu sa zakonom. Ali gotovo svi priču o poslaničkim dnevnicama karakterišu kao „marketing ljudi, koji ne žive od poslaničke plate” i kao pokušaj „namernog skretanja pažnje sa važnih životnih i političkih tema”.

Nenad Konstantinović (DS), predsednik Administrativnog odbora, podseća da je ovo telo, na predlog DS-a, već donelo paket mera štednje i dodaje da će, uskoro, objaviti kolike su uštede ostvarene. Prema njegovim rečima, poslanicima je u strukturi dnevnica uračunat i topli obrok. On dodaje da bi i ovo, kao i sva pitanja o poslaničkim primanjima, trebalo rešiti zakonom o Narodnoj skupštini, koji je u pripremi.

Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS-a, nije za ukidanje dnevnica. On kaže da je reč o zameni teza i da se pričom o poslaničkim primanjima skreće pažnja sa pravih ekonomskih problema. Balint Pastor (SVM), koji je deo vladajuće koalicije, takođe, misli da je „priča o dnevnicama skretanje pažnje sa ozbiljnih političkih i ekonomskih tema. Njegova stranka će, ako neko predloži izmene zakona kojim su regulisane dnevnice, „razmisliti o tome”.

Suzana Grubješić, šef poslaničke grupe G17 plus, kaže da će poslanici njene stranke podržati ukidanje dnevnica, ali da se to može učiniti samo izmenama zakona, a ne odlukom Administrativnog odbora.

Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS-a, kaže da se u stvari i ne zna tačna struktura dnevnica, ali vrlo verovatno je da one sadrže i naknadu za ishranu. Aligrudić kaže da će DSS, ovih dana, izaći sa svojim predlozima „pa ćete čuti šta mislimo o svemu tome”.

M. Čekerevac

[objavljeno: 09/04/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Administrativni odbor ima poslednju reč

Izvor: Danas, 08.Apr.2009

Vladan Batić, lider Demohrišćanske stranke Srbije, podneo je juče Administrativnom odboru predlog o ukidanju dnevnice poslanicima koji nisu na stalnom radu u Skupštini Srbije. Batić ističe da je zbog ekonomske krize neophodno da svi nosioci javnih funkcija snose deo tereta.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.