Zašto Homs kad može Minhen

Izvor: Politika, 14.Sep.2015, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto Homs kad može Minhen

„Amnesti internešenel” kritikovao je Aleksandra Vučića što je Angeli Merkel obećao da će ukinuti socijalnu pomoć građanima Srbije kojima je Nemačka odbila azil, šaljući ih kao lažne azilante natrag u Srbiju.

Premijer je u pravu što se bori za to da Srbija zbog lažnih azilanata ne izgubi bezvizni režim sa EU, kao što je i „Amnesti internešenel” u pravu kada primećuje da će Vučićevo obećanje Merkelovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „gurnuti deportovane Rome u siromaštvo”. Kancelarka je pozvala Vučića u Berlin da joj pomogne u rešavanju izbegličke krize, ali deo priče je i da ona želi po kratkom postupku da deportuje Rome sa juga Srbije i tako oslobodi mesto za tražioce azila, iz Sirije, Libije, Avganistana...

Sada smo dobili makar delimično odgovor na pitanje kome će EU zakinuti socijalna davanja da bi se pomoglo migrantima sa Bliskog istoka i Afrike. Romima. Za početak. Ali, zašto je važnije pomoći nevoljnicima iz Sirije nego Romima iz Evrope? Zar Romi nisu u svakoj evropskoj zemlji diskriminisani, najsiromašniji sloj društva? To su samo neka od legitimnih pitanja koja postavljaju manje bogate, istočnoevropske članice EU, zbog čega su u imućnim zapadnim članicama, najodgovornijim za ratove od Libije do Avganistana, okarakterisane kao nehumane i ksenofobične, kao „druga Evropa” koja sa onom „prvom” ne deli iste vrednosti poput humanosti.

Podsetimo se da niko u Nemačkoj nije ni pomenuo humanost kada je trebalo pomoći Grčkoj. Insistirano je da Atina mora da poštuje pravila EU. Sada Berlin ruši pravila, navodno zbog humanosti.

No humanost ne znači da stvari treba gurati pod tepih i izbegavati pitanje odakle novac za smeštaj migranata kada ta stavka nije predviđena u budžetu EU. Šta ćemo i sa tim što među tražiocima azila ima mnogo onih koji ne stižu iz delova Sirije razorenih ratom, već iz zemalja u kojima je život mnogo teži nego u Evropi. Ljudi se sele da bi dobili onu vrstu egzistencijalne sigurnosti koja se u Evropi podrazumeva.

Ali može li se ceo svet preseliti u Evropu? Sudeći prema transparentima „Izbeglice su dobrodošle!”, koje se ovih dana viđaju po evropskim prestonicama, reklo bi se da može. Kada to vidi čovek iz regiona zahvaćenog ratovima i krizom, čak i onaj kome život nije ugrožen, logično je da kaže sebi: „Pa, zar meni nije bolje da živim u Minhenu nego u Homsu?”

Samo da li je u redu izbaciti Rome iz Srbije da bi se zbrinuli Sirijci iz Homsa? Ako je socijalna pomoć u Uniji veća od plate radnika Srbiji, zar nije razumljiva želja naših stanovnika da se presele u Nemačku. Kada bi i građane Srbije dočekivali rečima dobrodošlice kao i migrante koji nedeljama ulaze u EU, verovatno bi se i Požarevac preselio u Pariz.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.