Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Okt.2023, 10:13

Rama sa Makronom razgovarao o tzv. Kosovu, francuski predsednik ga ŠOKIRAO REČIMA: "Rekao mi je da nije spreman..."

Albanski premijer Edi Rama izjavio da mu je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da nije spreman da utre put liberalizaciji viza za tzv. Kosovo.

Prema rečima albanskog premijera, Emanuel Makron je objasnio da Pariz nije spreman na tako nešto sve dok Priština ne prihvati francusko-nemački plan.

- Dotakao se situacije u procesu dijaloga, kao i svi drugi, ali možda malo više od ostalih. I njega >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << boli ta činjenica, jer se lično obavezao, zajedno sa kancelarom Olafom Šolcom da stavi na agendu francusko-nemački plan, koji je najbolja stvar koja se može desiti Kosovu u ovoj fazi njegovog razvoja. Dok smo razgovarali o tome, rekao mi je da nije spreman da utre put, ako oni u Prištini ne žele da otvore put dogovoru o francusko-nemačkom planu - rekao je Rama za Kljan Albanija.

Na pitanje da li je pod "utiranjem puta" mislio na liberalizaciju viza, Rama je odgovorio:

"Da, naravno".

Upitan šta ako Aleksandar Vučić ne prihvati taj plan, odgovorio je da je Makron i to rekao na pres konferenciji.

Na konstataciju da su posle Makronove izjave usledili različiti komentari o tome šta je tačno rekao, Rama je ukazao da je francuski predsednik bio vrlo jasan, a da je uznemirijuće što su ga javne ličnosti i "lažni profili" napali, dok je na pitanje zašto je Makron morao da dođe u Tiranu da bi dao tu izjavu, odgovorio:

- Hoćete da kažete da ja imam svu moć da kažem francuskom predsedniku - uradićete ovo, uradićete ono. Naprotiv. Ali, ovo je drugačije, nema veze što sam navikao na to. Savetujem im da pažljivo pročitaju šta je rekao jer je govorio o narednih nekoliko nedelja. Dakle, mora da se krene u pravom smeru jer svi saveznici i prijatelji Kosova, cela evroatlantska zajednica ne može biti talac, jer ulaže napore, odlučne i da iskrene, da se reši pitanje Kosova.

Kada je reč o Samitu Berlinskog procesa, Rama je rekao da je to bio istorijski skup, zbog kojeg su evropski lideri došli u Tirani, uz podsećanje da predsednik Francuske nikada ranije nije došao u poseti Albaniji.

- Albanija je otvorila još jedna vrata. Nije više u hodniku, ispred vrata. To što oni dolaze u Albaniju nije samo stvar toga što nemaju gde da se okupljaju. Taj samit je bio istorijski, izvanredan. Istorijski je da lideri Evrope dođu u Albaniju u roku od 48 sati, a onda dođe predsednik Francuske, posle 101 godine diplomatskih odnosa. To je velika stvar za zemlju poput Albanije, koja do juče uopšte nije bila na mapi i pojavljivala se samo u vestima o lošim stvarima - primetio je Rama.

Dotakao se i odnosa sa Aljbinom Kurtijem i utakmice Albanija – Češka u Tirani, koju su on i kosovski premijer pratili iz različitih loža, rekavši da nije ni znao da će Kurti doći na stadion, što je stvar protokola.

Na pitanje odakle nervoza u vezi sa Kurtijem, Rama je rekao da nervoza ne postoji, a na konstataciju voditelja da se "čini da se unervozi i na spominjanje Kurtijevog imena", odgovorio je da njegovo ime može da se spomene mnogo puta, da je srećan što priča o Kurtiju i da je to zapravo veliko pitanje, mnogo veće od Kurtija i njega.

- Premijeri dolaze i odlaze, ali istorijski je važno da uhvatite voz za koji mislite da imate tu stalno… Onda ostanete, voz ode.. Ne dolaze takvi vozovi svaki dan, zato sam toliko strastven kada pričam o ovome, jer sam u međuvremenu veoma obavešten kakva je dinamika sa strane evroatlantske zajednice, veoma sam obavešten o tome kako oni vide i bez njih Kosovo ne može da napravi ni korak - rekao je Rama.

Dodao je da ga protokol nije obavestio da će Kurti doći na utakmicu, da se on time i ne bavi, već je seo na svoja mesta.

- U toj loži nije bio samo Kurti, već i deo članova kosovske vlade, zamenik premijera Severne Makedonije, bio je i naš zamenik premijera sa drugima… Kakvi su ovo razgovori - upitao je Rama.

Na obrazloženje da to pokazuje da odnosi "nisu normalni", ako ga ni protokol, ni kosovski premijer ne obaveste da dolazi u Tiranu, Rama je rekao da to nije pitanje za njega, jer, kaže, kada on ode na Kosovo, obavesti sve.

- Ko me čeka, ko me ne čeka, nema problema - dodao je albanski premijer.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.