Najavljeno ukidanje viza za Dominiku

Izvor: RTS, 04.Feb.2019, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najavljeno ukidanje viza za Dominiku

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da ima još prostora da karipske zemlje preispitaju odluke o priznanju jednostrano proglašene nezavinosti Kosova i Metohije.
Dačić je to rekao na konferenciji za novinare sa Ruzveltom Skeritom, predsednikom vlade Komonvelt Dominike, inače prve zemlje na Karibima koja je povukla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << priznanje nezavisnosti.

Skerit je rekao da je odluka njegove zemlje čvrsta i doneta na osnovu principijelnog stava o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, te da želi da domaćini u Beogradu budu uvereni u posvećenost njegove zemlje tom pitanju.
"Obezbedićemo i da razumevanje situacije bude preneseno u celom karipskom regionu i radićemo zajedno na ovom pitanju", rekao je Skerit.
On je najavio i da će ta zemlja uskoro ukinuti vize građanima Srbije, što je Srbija već učinila za građane Dominike.
Skerit je rekao i da dve države mogu da rade zajedno i po pitanju međunarodne bezbednosti, ali i klimatskih promena.
"Srbija ima zadivljujuću istoriju, odrastao sam čitajući o Titu, osnivaču Pokreta nesvrstanih i osobi koja je pokazala da bez obzira na veličinu svi imaju mesto za stolom", rekao je Skerit.
Srbija i Komonvelt Dominike potpisali i sporazume o saradnji u oblasti poljoprivrede, turizma, visokog obrazovanja i naučnog istraživanja, a Dačić je Skeritu zahvalio na ličnoj hrabrosti i rešenosti da se principijelno postave kad je reč o KiM.
Dodao je i da Srbija želi da sarađuje sa karipskim zemljama, tražeći zajedničke interese, te podsetio da je Srbija ukinula vize za građane Dominikane.
"Nećemo zaboraviti takav njihov pristup, oni u nama imaju velike prijatelje i siguran sam da će to biti naša zvanična politika i u narednom periodu", kazao je Dačić.
Dominika je zbog svoje lepote izabrana za mesto snimanja većeg dela filma "Pirata s Kariba". Ostrvo je najbolje čuvana tajna Kariba, jer se stanovnici trude da ga zaštite od najezde turista. Ono krije i drugo najveće termalno jezero na svetu "Boiling Lake".
Nazvano je Dominika jer ga je Kolumbo otkrio u nedelju. Evropljani su ga poslednjeg kolonizovali zbog snažnog otpora domorodaca. Nezavisnost su stekli pre 40 godina. Druga karipska država koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova je Grenada.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Venecuela je prijatelj Srbije" Beograd NEĆE menjati politiku prema vladi u Karakasu

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Feb.2019, 12:50

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je za Sputnjik da se Beograd zalaže da se isključivo dijalogom reše svi problemi u Venecueli..Srbija neće menjati odnos prema Venecueli niti će razmatrati promenu politike prema toj prijateljskoj državi koja nije priznala nezavisnost Kosova – saznaje Sputnjik...:..„Srbija...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.