Kosovskometohijski Srbi - jedini Evropljani kojima treba viza!

Izvor: KMnovine.com, 03.Jan.2024, 01:10

Kosovskometohijski Srbi - jedini Evropljani kojima treba viza!

Kosovskometohijski Srbi - jedini Evropljani kojima treba viza!

Sa pasošem kosovskih separatista se sada može bezvizno u EU, ali Srbi sa Kosova i Metohije sa srpskim pasošem to i dalje ne mogu, piše Frankfurter algemajne cajtung.




Brisel bi da im to omogući ali se vlast albanskih separatista se opire. Građani Kosova i Metohije konačno mogu da putuju bez viza u Šengenski prostor, piše Frankfurter >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << algemajne cajtung. List naglašava da to ipak ne važi za jednu grupu ljudi – kosovske Srbe bez pasoša kosovskih separatista.


„Ako ovaj izuzetak opstane, onda će kosovski Srbi biti jedini Evropljani – ne računajući građane Rusije i Belorusije – kojima je i dalje uskraćena sloboda putovanja u EU“, navodi list.


Kako se podseća, ta „posebna situacija“ nastala je 2009. godine kad su srpski državljani dobili mogućnost bezviznih putovanja.


Tada je Evropska komisija insistirala da se ne pravi razlika među stanovnicima Kosova i Metohije, pa su tamošnji Srbi, premda srpski građani, mogli da dobiju samo pasoše preko Koordinacione uprave. Sa takvim pasošima se i dalje ne može putovati bez vize.


Sada Evropska komisija predlaže da se ukine to posebno pravilo iz 2009. godine. Njega je pregazilo vreme uvođenjem vizne slobode za prostor Kosova i Metohije.


Tome se protivi separatistička vlada Aljbina Kurtija tvrdeći da upravo sada sve više kosovskih Srba poseže za pasošem kosovskih separatista što, kako kažu, doprinosi integraciji.


Frankfurtski list pak navodi da je i dalje mali broj Srba koji traže takav pasoš. Prošle godine ih je bilo 4.350, a godinu pre toga 3.400.


Podseća se na pismo koje je takozvani vicepremijer kosovskih separatista, Besnik Bisljimi, pisao Briselu u novembru, tražeći da kosovski Srbi i dalje ne mogu sa srpskim pasošem da putuju u EU, te podsećajući da oni uvek mogu zatražiti tzv. "kosovski", to jest pasoš kosovskih separatista.


List navodi reči i jednog neimenovanog predstavnika kosovskih Albanaca koji kaže da Albanci sa Kosova i metohije ne bi moli da preuzmu odgovornost za stanovnike koji bi putovali sa srpskim pasošem i počinili neki prekršaj – recimo ostanak duži od 90 dana – ili pak krivično delo. „Možemo preuzeti odgovornost samo za one koji putuju sa regularnim pasošem kosovskih separatista", objasnio je on.


Za sve to vreme iz režima Aleksandra Vučića niko se ne obraća ni javnosti, niti evropskim parlamentarcima. Čovek koji neće propustiti priliku da Srbe odvuče sa Kosova i Metohije čak i u Beograd na svoj miting ili glasanje, ni jednom jedinom rečju se ne oglašava kada oni upadnu u bilo kakav problem. Situacija ne treba da zavara - Vučić je sve vreme odan onima koji su ga doveli na vlast samo što to nisu ni građani sa Kosova i Metohije, niti građani iz ostatka Srbije već vekovni neprijatelji Srba, političari sa zapada. Oni koji Vučiću omogućavaju bezuslovnu, otvorenu pljačku države a zauzvrat od njega traže "samo" da im preda zemlju, resurse i stanovništvo. Kosovo i Metohija su, na žalost, tek prvi na redu u toj trgovini. Svaka naredna će ići lakše i brže ukoliko se ovoj već jednom ne stane na put.
 * * *




Zbog cenzure i blokiranja svih medija i alternativnih pogleda, pratite naš Telegram kanal



KM novine su jedini nezavisni srpski medij sa Kosova i Metohije koji se oslanja isključivo na podršku svojih čitalaca zbog čega je naš dalji rad ozbiljno ugrožen 


Pomozite nam da opstanemo i unapredimo izveštavanje 








 




Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram




Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2024 ::    Hvala na interesovanju

Pogledaj vesti o: Vize,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.