Konačnu reč ima ekspertska grupa

Izvor: S media, 28.Sep.2009, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačnu reč ima ekspertska grupa

Potpredsednik Evropske komisije za pitanja pravde, slobode i bezbednosti Žak Baro izjavio da je Srbija ostvarila napredak na planu vizne liberalizacije. Konačnu reč će dati ekspertska grupa koja će polovinom oktrobra posetiti Beograd.

Evropska komisija će 1. decembra predložiti Savetu ministara EU ukidanje viza za gradjane Srbije od 1. januara 2010. godine pod uslovom da ekspertska grupa da pozitivnu ocenu.

Potpredednik Evropske komisije je dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da će ekspertska grupa polovinom oktobra posetiti Beograd kako bi procenila ostvareni napredak na planu vizne liberalizacije.

Upitan da li će to značiti da će gradjani Srbije 1. januara putovati bez viza u EU, Baro je odgovorio potvrdno pod uslovom da stručnjaci daju pozitivnu ocenu u oktobru.

On je rekao i da mu je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić jutros uručio izveštaj o napretku Srbije na planu vizne liberalizacije koji je Srbija zvanično u petak dostavila Briselu.



Baro je takodje kazao da ima napretka na četiri plana na kojima je Evropska komisija tražila da Srbija ostvari napredak.


On je precizirao da je postignut dogovor o saradnji MUP-a Srbije sa Euleksom na čemu je insistirala EU, regulisano je pitanje izdavanja biometrijskih pasoša gradjanima sa Kosova, ostvaren je napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i nastavlja se saradnja u oblasti migracija.

Baro je dodao da je Srbija uložila veliki napor na planu reformi u cilju vizne liberalizacije, ali da je sada veoma važno da se te reforme i primene. Prema njegovim rečima, Agenciji protiv korupcije su neophodna sredstva.

U EU postoji izuzetan interes za ukidanje viza za gradjane Srbije. To će pre svega biti značajno za mlade i za unapredjenje razmene izmedju Srbije i EU.

Baro je poručio gradjanima Srbije da je njihova budućnost u EU i da će EU biti vrlo drago da primi Srbiju u svoje okrilje.



Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković istakao je u razgovoru sa potpredsednikom EK Žakom Baroom da je Srbija ispunila sve obaveze iz "mape puta" i izrazio očekivanje da će Savet ministara EU doneti odluku da od 1. januara građani Srbije bez viza putuju u zemlje Evropske unije.


Na sastanku je konstatovano da je jednostrana primena Prelaznog trgovinskog sporazuma dobar potez Srbije, koji će doprineti bržoj integraciji Srbije u EU.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da je Srbija ispunila sve kriterijume koji su neophodni za ukidanje viznog režima za zemljama EU.

"Opredeljeni smo da 1. januar kao mogući datum stupanja na snagu odluke o ukidanju viza, bude dan kada će se pokazati da su državni organi Srbije dostigli standarde koji su neophodni da se Srbija još više približi Evropskoj uniji", rekao je Dačić.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio da je ambicija Srbije da postane deo šengenskog prostora.

Djelić je objasnio da to znači da konzulati Srbije mogu izdavati šengenske vize i dodao da će reforme u svim oblastima biti nastavljene i posle 1. januara naredne godine.

Na konferenciji za novinare koju je Baro održao sa ministrima unutrašnjih poslova i pravde Srbije Ivicom Dačićem i Snežanom Malović, za reč se javila novinarka "Kurira", koja je evropskom zvaničniku rekla da su tom listu ugrožena medijska prava predvidjena evropskim konvencijama.

Novinarka je dokumentaciju o dešavanjima u tom listu predala Barou koji ih je preuzeo navodeći da će ih proučiti, ali da "ne može da preuzme ulogu tužioca u Srbiji".

Predstavnici dnevnog lista "Kurir", u prethodnom periodu, više puta su saopštili da deo vlasti "iz političkih razloga", preko poreske uprave pokušavaju da ugase taj dnevni list.



Baro: Reforme pravosudja u Srbiji idu pravim putem


Potpredsednik Evropske komisije za pitanja pravde, slobode i bezbednosti Žak Baro izjavio je danas da se reforme pravosudja u Srbiji kreću pravim putem i da će one biti bitan argument za uključenje Srbije u Evropsku uniju.

"Reforme su vrlo dobre i kreću se pravim putem", rekao je Baro

novinarima u Specijalnom sudu posle sastanka sa predsednikom Okružnog

suda u Beogradu Sinišim Važićem i tužiocem za ratne zločine

Vladimirom Vukčevićem.

Baro je preneo punu podršku EU srpskim vlastima u procesuiranju ratnih zločina.

On je dodao da je njegova poseta podsticaj radu Veća i Tužilaštva za ratne zločine i vladavini prava, ističući da EU "raširenih ruku" čeka Srbiju da joj se pridruži, kao i ceo zapadni Balkan, sa iskorenjenim ratnim zločinima i organizovanim kriminalom.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ocenio je da je današnja poseta potpredsednika Evropske komisije podstrek za Srbiju na pravom putu ka Evropi.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izveštaj o ukidanju viza na stolu

Izvor: Blic, 28.Sep.2009

Potpredsednik Evropske komisije za pitanja pravde, slobode i bezbednosti Žak Baro dolazi danas u Beograd gde će razgovarati sa srpskim zvaničnicima i otvoriti konferenciju o borbi protiv organizovanog kriminala na zapadnom Balkanu...Glavne teme sastanaka Baroa sa zvaničnicima u Beogradu biće, kako...

Nastavak na Blic...

Beograd: Baro danas o vizama

Izvor: RTV Pink, 28.Sep.2009

. . . Potpredsednik Evropske komisije. za pitanja pravde, slobode i bezbednosti Žak Baro razgovaraće danas. u Beogradu sa srpskim zvaničnicima i otvoriti regionalnu konferenciju. o borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu. .

Nastavak na RTV Pink...

Baro u Beogradu

Izvor: RTS, 28.Sep.2009

Ekspertska grupa iz Brisela sredinom oktobra dolazi u Srbiju, kako bi izvršila procenu napretka ka viznoj liberalizaciji, najavio Baro. Ukoliko taj izveštaj bude pozitivan, Komisija će 1. decembra Savetu EU predložiti ukidanje viza za građane Srbije, od 1. januara 2010. godine...Potpredsednik Evropske...

Nastavak na RTS...

Baro: Kriminal ugrožava evropske integracije (VIDEO)

Izvor: EMportal, 28.Sep.2009

Potpredsednik Evropske komisije Žak Baro izjavio je na otvaranju ministarske konferencije Suočavanje sa izazovima organizovanog kriminala i teškim krivičnim delima na području Zapadnog Balkana da organizovani kriminal može da ugrozi stabilnost regiona i integraciju u EU.

Nastavak na EMportal...

Baro: Reforma pravosuđa veliki adut Srbije na putu ka EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2009

BEOGRAD - Potpredsednik Evropske komisije (EK) za pitanja pravde, slobode i bezbednosti Žak Baro ocenio je danas u Beogradu da se reforme pravosudnog sistema i zakonodavstva u Srbiji kreću pravim putem i da će predstavljati veliki adut za ulazak Srbije u Evropsku uniju..."S obzirom da otvorenih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.