Baro: Kriminal ugrožava integracije

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 28.Sep.2009, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baro: Kriminal ugrožava integracije

Beograd -- Potpredsednik Evropske komisije Žak Baro rekao je da bi organizovani kriminal u regionu Balkana mogao da ugrozi njegovu integraciju u EU.

"Organizovani kriminal je bez sumnje postao međunarodno, svetsko pitanje. Očigledno, problem se ne odnosi samo na zapadni Balkan, ali problem ima posebnu težinu na Balkanu i mogao bi da ugrozi stabilnost u regionu i mogu reći integraciju regiona u EU", rekao je Baro.

On je, na otvaranju konferencije "Suočavanje sa izazovima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizovanog kriminala i teškim krivičnim delima na području zapadnog Balkana"; ukazao da organizovani kriminal obuhvata trgovinu narkoticima, organima, ljudskim bićima, ilegalnom imigracijom i da se novac koji se tako pribavlja koristi za dalje kriminalne aktivnosti, navodeći podatke da je samo prošle godine preko Balkana prokrijumčareno 100 tona heroina, vrednog 416 miliona evra.

Baro je ocenio da se u regionu ulažu napori u borbi protiv organizovanog kriminala navodeći usvajanje odgovarajućih zakona, reformu snaga reda i razvijanje regionalne saradnje.

Potpredsednik Evropske komisije za pravdu i bezbednost pozdravio je delovanje Inicijative za saradnju u jugoistočnoj Evropi kao dobar primer saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala u regionu i naglasio da su u suzbijanju organizovanog kriminala pravi test efikasnosti presude i zaplena imovine stečene kriminalnim aktivnostima.

Baro je rekao da sve evropske zemlje treba da ulože sredstva u borbi protiv kriminala kako bi Evropska unija bila prostor vladavine prava i u kojem će se građani osećati zaštićeno.

Zato je, prema njegovim rečima, EU pripremila takozvani Program iz Stokholma, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, a odnosi se pre svega na borbu protiv organizovanog kriminala.

Tadić: Odlučujući udarac kriminalu

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija apsolutno odlučna da zada konačan udarac organizovanom kriminalu i da računa na podršku suseda i EU.

Tadić je, na ministarskoj konferenciji o suočavanju sa organizovanim kriminalom, pozvao zemlje regiona da se zajednički bore protiv organizovanog kriminala jer je to "regionalni i transnacionalni problem".

"Ovaj trenutak ima odlučujući karakter, jer organizovani kriminal zahteva organizovani odgovor svake države jugoistočne Evrope, koji nije moguć ako se ne vidi jasna prespektiva integracije svih država u Evropsku uniju", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao da EU nudi stvaranje društvenog ambijenta koji pogoduje u borbi protiv organizovanog kriminala, ali i asistenciju institucija koje društva na zapadnom Balkanu nisu imala u svojoj istoriji.

"Politička fragmentacija društava na prostoru Evrope nije učinila da se fragmentizuju i kriminalne organizacije. Političko fragmentiranje na Balkanu učinilo je da se ubrza saradnja organizovanih kriminalnih grupa koje su proteklih godina išle i korak ispred institucija koje se protiv njega bore", rekao je Tadić.

Ambasador Misije OEBS-a Dimitrios Kipreos istakao je da OEBS podržava vlade regiona u unapređenju regionalne saradnje, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala.

On je ocenio da organizovani kriminal nije samo pitanje bezbednosti, već i društveno pitanje i dodao da se u akcijama protiv organizovanog kriminala ne smeju ugrožavati ljudska prava.

Skupu prisustvuju ministri pravde Hrvatske, Bosne i Hercergovine, Crne Gore, Makedonije i zamenik ministra pravde Italije, ministar pravde i unutrašnjih poslova Mađarske, kao i ministri unutrašnjih poslova iz regiona.

U radu konferencije učestvuju i predstavnici 16 zemalja, među kojima su i Austrija, Nemačka, Španija, Švedska, Švajcarska, kao i predstavnici Saveta Evrope, Evropske komisije, Europola, Jurodžasta, Interpola, OEBS i drugi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.