Koja se zanimanja najviše traže u Australiji

Izvor: Vesti-online.com, 16.Nov.2018, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koja se zanimanja najviše traže u Australiji

Australija je već godinama obećana zemlja za migrante iz mnogih delova sveta. Kako raste interesovanje za dolazak, tako se povećavaju i zahtevi za ulazne vize. Studiranje ili privremeno zaposlenje ostaju dva glavna toka koja vode do australijskih obala. Međutim, pravi izazov za sve nove doseljenike nastupa tek kada se iskrcaju i započnu život u ovoj zemlji. Borba za dobijanje statusa stalnog stanovnika Australije tek tada počinje i za mnoge traje godinama pre nego što dobiju dragoceni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << list papira od Ministarstva za imigraciju.

Prema najnovijim statističkim podacima Savezne vlade, u ekonomskoj 2017-18. dodeljeno je ukupno 162.417 stalnih boravišta, od čega je čak 68 odsto pripalo kvalifikovanim radnicima. Na vrhu liste izdvojilo se pet zanimanja koja su dobila najviše odobrenja od strane države. Stalnu vizu, potklasa 189, namenjenu kvalifikovanim radnicima koji samostalno apliciraju za boravište, prednjače računovođe (3505 odobrenih viza), softverski inženjer (3112), medicinske sestre (1561), razvojni programeri (1487) i kuvari (1257).

I među pripadnicima srpske zajednice nije mali broj onih koji trenutno borave u Australiji na nekoj od privremenih viza i traže svoj put da trajno ostanu. Ako je suditi prema statistici koju je objavila Vlada Australije, najbolji način da se postane "permanent resident" je, pre svega, odgovarajuće zanimanje koje se visoko kotira na Listi traženih profesija (SOL), zatim adekvatno obrazovanje, radno iskustvo, godine starosti i poznavanje engleskog jezika. Upravo nabrojane stavke čine dobitnu kombinaciju za samostalnu vizu za kvalifikovane radnike (potklasa 189), koja je izmenama u viznom režimu za dugo godina popularnu potklasu 457 i nedavnom uvođenju novih zahteva za regionalnu sponzorisanu vizu 187, postala najpoželjnije putanja za sve novopridošle migrante.

Samostalna viza 189 tako je u prethodnoj godini dodeljena za skoro 44.000 kvalifikovanih radnika, dok je kroz sponzorisanje od poslodavca odobreno nešto više od 35.000 viza (potklase 186 i 187). Migracioni agenti navode da, uprkos padu u potražnji za računovođama, programerima i medicinskim sestrama, ove profesije i dalje ostaju najtraženije i dobijaju najveći broj odobrenja. Međutim, ono što se promenilo je činjenica da postoji sve veća ponuda, odnosno mnogo više kvalifikovanih za ove pozicije se prijavljuje, pa je sada potrebno sakupiti što veći broj bodova kako bi se ušlo u krug onih koji dobiju poziv da apliciraju za "permanenet".

S druge strane, iako se nalaze na listi od 73 tražena zanimanja, nijedan keramičar, autoelektričar, brodograditelj ili precizni metalski zanatlija poput bravara, gravera ili časovničara nisu dobili nijedan poziv za samostalnu vizu za kvalifikovane radnike, a predviđeno im je više od 9.000 mesta! Takođe, staklari, stolari, limari, kao i advokati i pojedine pozicije u zdravstvenoj dijagnostici dobile su samo po jedan poziv za aplikaciju, a ukupno je planirano 5.300 mesta za kvalifikovane radnike iz ovih struka.

Načini da se dođe do stalnog boravišta u Australiji očigledno i dalje postoje, "samo" je potrebno biti kvalifikovani profesionalac u određenom poslu. Sadašnji trendovi ukazuju da će zanatlije sa iskustvom u bliskoj budućnosti imati najbolju prođu zbog najmanje konkurencije za ova zanimanja.

162.417 

"permanent" viza odobreno u 2017-18

3.505

računovođa dobilo stalno boravište

73

zanimanja je na listi traženih

Kako se pooštravaju kriterijumi za australijske vize, opada i broj odobrenih "permanenta". Iako je zakonska granica za svaku ekonomsku godinu trenutno 190.000, u 2017/20181zabeležen je značajan pad u poređenju s prethodnom. Naime, u prethodnoj godini dodeljeno je ukupno 162.417 stalnih viza, dok ih je u 2016/2017 bilo 183.608. Broj permanent viza mogao bi dalje da se smanjuje, s obzirom na to da usled drastičnog porasta emigracije postoji sve više političkih struja koje traže revidiranje sadašnjeg limita od 190.000 i ograničavanje na 130.000, pa čak i manje odobrenih stalnih boravišta godišnje.

Piter Daton, ministar unutrašnjih poslova, ponovo je pokrenuo pitanje procesa dobijanja australijskog državljanstva. Posle nedavnog terorističkog napada u Melburnu, Daton je pozvao na revidiranje postojećeg zakona.

- Trebalo bi da razmotrimo način na koji se dobija državljanstvo, ali i da budemo otvoreni po pitanju otkazivanja viza. Preveliki broj ljudi dobio je status stalnog boravišta, a među njima ima onih koji ne bi trebalo da postanu državljani Australije - rekao je on.

Vladajuća koalicija pokušala je pre godinu dana da kroz Parlament progura promene zakona o državljanstvu, ali je zaustavljena glasovima laburista, zelenih i nekolicine nezavisnih poslanika. Prema neuspelom predlogu, uslov za državljanstvo trebalo je da bude četiri godine sa statusom "permanenta", umesto sadašnjih godinu dana (uz još tri na privremenim vizama), kao i akademski nivo znanja na testu engleskog jezika i test poznavanja australijskih vrednosti. Malo je verovatno da će do promene ovog zakona doći pre saveznih izbora, koji bi trebalo da se održe najkasnije sredinom maja naredne godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.