Koga plaše otvorena vrata u Evropu za ruske građane

Izvor: Vostok.rs, 05.Maj.2011, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koga plaše otvorena vrata u Evropu za ruske građane

05.05.2011. -

Ministri inostranih poslova Rusije, Nemačke i Poljske održaće u Kaljiningradu pregovore o saradnji po aktuelnim pitanjima rusko-evropskih odnosa. Neće zaobići ni bolećiv problem ukidanja viza, između ostalog u malom pograničnom prostoru sa Kaljiningradskom oblasti, što se, da primetimo, ne sviđa svima. Tako se nemački ekspert Kornelius Ohman plaši da će preko granice sa ćilibarskom pokrajinom kao kroz otvorena vrata Rusi početi slobodno da ulaze u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << EU. Ovi strahovi potiču od nepoznavanja suštine procesa, govori šef odeljenja za evropske integracije Instituta za Evropu RAN Olga Potjomkina.

Nemačka se vrlo oprezno odnosi prema svim inicijativama za liberalizaciju bezviznog režima između Rusije i EU. Danas, kada su u Evropu pokuljale bujice ilegalnih emigranata iz Afrike, takav stav se nekome čini osnovanim. Ali opaske su uzaludne. Poljake, očigledno, ništa ne zbunjuje. Zašto? Oni su direktno na dobitku od bližih ekonomskih, turističkih, humanitarnih odnosa sa susedima iz Kaljiningradske oblasti. Ali pregovori o kretanju u malom pograničnom prostoru, na žalost, nalaze se u ćorsokaku. Strane imaju različite prilaze. EU predlaže da se uspostavi prečnik lokalnih putovanja u zoni od 30 kilometara, mada u Kaljiningradskoj oblasti tamo niko ne živi. Zato će takva mera stvoriti rajske uslove za švercere – trgovce cigareta, pića, jeftine robe široke potrošnje. Ruska varijanta je drugačija – prečnik do 50 kilometara, uključujući poljski Gdanjsk, litvansku Klajpedu, gde vole da putuju da se odmaraju kaljiningrađani. Istina, za biznis ova zona je mala. Ona bi mogla da obuhvati čitavu Kaljiningradsku oblast i identičnu po površini teritoriju u Poljskoj. Tada bi nam verovatno poslovni ljudi rekli hvala.

Zašto u suštini postoji takva pomama oko ukidanja viza za ruske građane? Otkud strahovi nemačkog eksperta? Velika stvar, ruski građani neće prilikom ulaska u EU plaćati 35 evra. Zar to ukida kontrolu na granici? Olga Potjomkina.

Naprotiv, kontrola će biti pojačana. Prilikom ulaska bez vize od vas će tražiti sva ona dokumenta koja dajete za njeno dobijanje: osiugranje, potvrdu o rezervaciji hotela, povratne karte, dokaz da ćete se vratiti, potvrdu finansijskog blagostanja. Inače vas neće pustiti. Uz to do 2013. godien EU namerava ozbiljno da pojača kontrolu ilegalne migracije. Prilikom ulaska u EU i prilikom izlaska treba ostavljati na granici otiske prstiju. I, naravno, obavezno je postojanje biometrijskog pasoša. Uz takav sistem nikakve vize nisu potrebne.

Olga Potjomkina očekuje napredak u rešavanju viznog problema na trostranom susretu ministara inostranih poslova Rusije, Nemačke i Poljske. Veoma računamo da će Poljska podržati naše uslove o zoni od 50 kilometara za lokalna putovanja u Kaljiningradskoj oblasti. Podrška Poljske principijalno je vna, jer ove godine ona će biti predsedavajući EU.

Izvor: Golos Rossii, foto: © ru.wikipedia.org/Seabhcan/ss-by-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Kogа plаše otvorenа vrаtа u Evropu za ruske gradjane

Izvor: TvojPortal.com, 05.Maj.2011

(glas rusije) Ministri inostrаnih poslovа Rusije, Nemаčke i Poljske održаće u Kаljiningrаdu pregovore o sаrаdnji po аktuаlnim pitаnjimа rusko-evropskih odnosа. Neće zаobići ni bolećiv problem ukidаnjа vizа, između ostаlog u mаlom pogrаničnom prostoru sа Kаljiningrаdskom...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.