KIM: Dijalog o liberalizaciji viza

Izvor: B92, 19.Jan.2012, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KIM: Dijalog o liberalizaciji viza

Priština -- Komesarka EU za unutrašnje poslove Cecilija Malstrom rekla je, da je njenom posetom Kosovu i zvanično počeo dijalog o liberalizaciji viza za građane Kosova.

Posle susreta s premijerom Kosova Hašimom Tačijem, Malstromova je rekla da je danas na Kosovu da bi "potvrdila da su uslovi za početak dijaloga ispunjeni".

Ona je rekla da su procedure za sve zemlje iste i da prvo treba da počne dijalog da bi kasnije bili određeni preduslovi koji vode >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do dobijanja vodiča za liberalizaciju viza.

Komesarka za unutrašnje poslove je posebno istakla pitanja povratka i reintegracije osoba koje su vraćene iz zemalja Evropske unije.

Malstrova je izrazila zadovoljstvo što je postignut napredak, jer je za Kosovo veoma značajno da građani mogu da putuju bez viza.

"Kada i koliko će brzo građani Kosova dobiti privilegiju da putuju bez viza neće u celosti zavisiti od stalnih napora Vlade Kosova da ostvari reforme u oblasti vladavine zakona već i od konkretnog napretka na terenu", kazala je Malstromova.

Kako je istakla, početak dijalog podrazumeva političku odluku, dok se drugi uslovi vezuju za tehnička i zakonska pitanja.

Šef Euleksa Gzavije de Marnjak izjavio je posle sastanka sa komesarkom Sesilijom Malstrom da je pitanje vizne liberalizacije ključno za stanovnike Kosova, saopštio je Euleks.

"Komesar i ja smo se saglasili da je jačanje i unapređenje vladavine zakona na Kosovu osnovni deo procesa vizne liberalizacije", kaže se dalje u saopštenju i dodaje da u toj oblasti ključnu ulogu ima Euleks. "Euleks će učiniti sve što može da podrži taj proces, ali, na kraju, da istaknem, na Kosovu je da preuzme odgovornost i obavi većinu posla", kaže se u saopštenju Euleks.

Malstrom je pohvalila rad Euleksa i njegov doprinos razgovorima o viznoj liberalizaciji na Kosovu.

"Iskustvo i rad Euleksa će nam biti od velike koristi, kao i njegova izvanredna saradnja sa kosovskim vlastima", rekla je Malstrom, navodi se u saopštenju Euleksa.

Građani Kosova su jedini u regionu Zapadnog Balkana kojima je za putovanja u zemljama Evropske unije potrebna viza.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.