Haradinaj: Liberalizacija viza i kosovska vojska do kraja 2018.

Izvor: RTS, 02.Jun.2018, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj: Liberalizacija viza i kosovska vojska do kraja 2018.

Kosovski premijer i predsednik Alijanske za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, ocenio je u Peći, tokom izborne skupštine AZBK, da će 2018. biti godina liberalizacije viza i formiranja kosovske vojske.
Ramuš Haradinaj je rekao da je Kosovo na putu EU, ali da je ipak trenutno najvažnije pitanje liberalizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << viza, preneo je RTK.

Dodao je da će 2018. godina biti takođe ključna i za formiranje kosovske vojske, i tako nastaviti svoj put ka učlanjenju u NATO.
Govoreći o demarkaciji sa Crnom Gorom, naglasio je da će se potencijalne greške preispitati i korigovati, dok je za normalizaciju odnosa sa Srbijom rekao da će doći do jednog sporazuma mira, ne zaboravljajući prošlost.
Izborna skupština AZBK u Peći treba da izabere nove organe partije u toj opštini.
Hodžaj: Četiri stuba za sporazum
Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj izjavio je za Koha ditore da su predstavnicima Beograda i Prištine predstavljena četiri stuba za njihov istorijski sporazum, preneo je Radio Slobodna Evropa.
"Ako je dijalog između dve zemlje uspeo da reši neka pitanja, kako tehničke, tako i političke prirode, za kraj procesa ostaje da dve zemlje mogu da imaju normalne odnose i da to ocene kao okončanje stogodišnjeg sukoba. Rešenje otvorenih bilateralnih pitanja između Kosova i Srbije je međusobno priznanje. I to je papir koji ima u rukama i Beograd", tvrdi Hodžaj.
Prema njegovim rečima, sledi učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije, koje kao proces prirodno zavisi od sporazuma Beograda i Prištine, ali iznad svega zavisi od odlučivanja u Savetu bezbednosti UN.
Evropska unija zahteva da dve strane postignu jedan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa bez čije primene ne može biti učlanjena u EU.
Taj stav je jasno zacrtan i u Strategiji proširenja EU na Zapadni Balkan.
Hodžaj je naveo da EU, koja posreduje u procesu normalizacije odnosa, nije isključila mogućnost da se tom procesu pridruži i Rusija, koja je stalna članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta i kroz taj organ UN treba da prođe i učlanjenje Kosova u UN.
Napominje da za razliku od prijema u UN, učlanjenje u EU zahteva jasne odnose Beograda i Prištine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.