Završen sastanak državnog vrha sa patrijarhom: Platforma je čist pokazatelj koliko Albanci žele da izazovu krizu (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Mar.2019, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen sastanak državnog vrha sa patrijarhom: "Platforma je čist pokazatelj koliko Albanci žele da izazovu krizu" (FOTO)

U Patrijaršiji je jutros održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i šefa diplomatije Ivice Dačića sa patrijarhom Irinejem i članovima Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je po okončanju sastanka da je preneo patrijarhu Irineju šta sadrži platfoma Prištine i obrazložio koliko to opasnosti nosi i koliko je teška situacija u kojoj se Srbija nalazi.

- Zahavalan sam patrijarhu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i članovima Sinoda SPC, koji su imali volje da me saslušaju. Mi smo doneli patrijarhu i ostalima tekst platforme koju su kosovski Albanci usvojili za potrebe prekida dijaloga sa Beogradom i upoznali ih sa svim akcijama i šta su činili - od nesprovođenja Briselskog sporazuma, preko taksi, do platforme koja je u stvari pokazatelj koliko neki ljudi žele izazivanje krize i izazivanje problema, a ne rešavanje problema - rekao je Vučić.

Patrijarh Spske pravoslavne crkve Irinej rekao je nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da je bitno da država i crkva imaju isto mišljenje o problemu i isto mišljenje o tome kako da reaguju na problem, u situacijama kakva je sada oko Kosova i Metohije.

- Smatram da su ovakvi sastanci u našim prilikama veoma potrebni i neophodno je da budu češći kako se problemi javljaju da budemo upoznati kako bi našli najbolje rešenje i stav crkve o tim problemima - rekao je patrijarh SPC.

Sastanku je prisustvovao i generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

Sastanak se održao nakon što su privremene prištinske vlasti usvojile platformu o pregovorima sa Beogradom.

Nakon što je usvojena platforma u Prištini, u Beogradu je u petak održana sednica Savet za nacionalnu bezbednost, a predsednik Vučić je reagujući platformu rekao da Srbija neće pristati na ultimatume, kao i da sadržaj platforme pokazuje da Priština nikad nije ni želela dijalog.

Predsednik je rekao i da dijalog sa Prištinom može da se nastavi, ali na temelju neke pametnije platforme.

- Od razgovora nikada nismo bežali, ali da nas ucenjujete i pravite budalama - taj film nećete gledati - rekao je tada Vučić.

Prištinska platforma podrazumeva između ostalog uzajamno priznanje, specijalni sud pred kojim bi se sudilo Srbima koji su osumnjičeni za ratne zločine nad Albancima, garancija teritorijalnog integriteta Kosova u sadašnjim granicama, isplatu ratne otštete...

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.