ZVANIČNA POTVRDA IZ BRISELA: Glavni pregovarači Beograda i Prištine oči u oči - zakazan sastanak!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Sep.2021, 04:30

ZVANIČNA POTVRDA IZ BRISELA: Glavni pregovarači Beograda i Prištine "oči u oči" - zakazan sastanak!

Portprol EU Peter Stano potvrdio je da će se glavnini pregovaraci Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bislimi sastati u sredu, 29. septembra, u Briselu.

Istovremeno, za ovu nedelju potvrđen je i dolazak u Brisel američkog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, Gabrijela Eskobara sa jednom temom na agendi: situacija na KiM.

Nakon što je iz >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << EU više puta poručeno da je dijalogu u Briselu jedini način za rešavanje trenutne krize na KiM, kao i svih drugih otvorenih pitanja, šef evropske diplomatije, Žosep Borelj, najavio je da će se o situaciji na Severu KiM i slobodni kretanja ”narednih dana u Briselu razgovarati glavni pregovarači” Beograda i Prištine.

- Oba glavna pregovarača koji dolaze u Brisel narednih dana prvi su pozitivan korak. Od ključne je važnosti da oni dođu sa mandatom da razgovaraju o daljem putu i pronađu održiva rešenja koja su u interesu građana - stoji u pisanom saopštenju Borelja.

U diplomatskim krugovima u Briselu kažu da se još pregovora sa Beogradom i Prištinom oko dolaska delegacija u Brisel, ali ne isključuju da bi do sastanka moglo da dođe već krajem ove nedelje.

Ranije danas spekulisalo se se da bi do sastanka u Briselu moglo da dođe nakon posete predsednice Evropske komisije, Ursule fon der Lajen, koja će sa liderima u Beogradu i Prištini razgovarati 29. septembra.

Istovremeno, u Briselu naglašavaju da očekuju bezuslovnu deeskalaciju situacije na terenu odnosno hitno povlačenje specijalnih policijskih jedinica i uklanjanje blokade puteva neprecizirajući da li je "povratak na prethodno stanje" preduslov za održavanje najavljenih razgovora u Briselu.

Više vesti o dešavanjima na Kosovu pročitajte OVDE

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

EU: Petković i Bislimi sutra u Briselu

Izvor: Blic, 28.Sep.2021

Portprol EU Peter Stano potvrdio je da će se glavni pregovaraci Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bislimi sastati sutra u Briselu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.