Vučić najzastupljeniji političar na naslovnim stranama

Izvor: VOA, 12.Dec.2017, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić najzastupljeniji političar na naslovnim stranama

Najveći broj tekstova na naslovnicama u trećem kvartalu ove godine ima predsednik Srbije Aleksandar Vučić - ukupno 691, slede premijerka Ana Brnabić - 228 i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić - 161, prenose srpski mediji. Ovo su rezultati analize naslovnih strana štampanih medija u Srbiji, odnosno najnoviji "Kvartalni medijametar", na uzoraku od 1.991 tekstova sa naslovnica dnevnih novina. I u ovom broju Kvartalnog medijametra obrađeni su tekstovi sa naslovnih strana dnevnih novina Politika, Večernje novosti, Blic, Danas, Kurir, Alo i Informer, dok su u diskurzivnoj analizi obuhvaćeni i nedeljnici Vreme, NIN, Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat. Kad je reč o opozicionim liderima, od jula do septemrba najviše su bili zastupljeni Saša Janković - 175 tekstova i Vuk Jeremić - 95. Najveći broj negativnih tekstova u štampanim medijima u periodu od jula do septembra napisan je o Aleksandru Vučiću - 56, skoro koliko o Saši Jankoviću - 39 i Vuku Jeremiću - 20 zajedno. "Treći kvartal 2017. obeležili su nastavak negativne kampanje ''Kurira'' protiv Aleksandra Vučića i njemu naklonjenih medija. Čak 44,86 odsto svih naslovnica ''Kurira'' bilo je posvećeno Vučiću," pokazuju rezultati istraživanja. Kada je reč o političkim partijama, zabeležen je trostuko veći procenat negativnih tekstova o vladajućim strankama - 40 tekstova, odnosno 11,27 odsto od ukupnog broja tekstova, u poređenju sa opozicionim strankama - 22 teksta, odnosno 4,37 procenata. Najviše negativnih tekstova napisano je o SNS-u, njih 35, a što se tiče opozicije o DS - 10. Od stranih političara, najviše tekstova na naslovnicama ima američki predsednik Donald Tramp - 122, dok je na drugom mestu predsednik Rusije Vladimir Putin - 91. Prema analizi, o Rusiji nije objavljen nijedan negativan tekst u celom kvartalu, dok je o EU 22,58 procenata tekstova u negativnom vrednosnom kontekstu. Kad je reč o nedeljnicima, oni su, prema analizi, dominantno kritični prema vlasti, s izuzetkom nedeljnika "Pečat", koji je kritičan samo prema evropskoj politici vlasti. "Nedeljnici su aktivni učesnici političkog života u Srbiji i učestvuju u direktnoj promociji stavova opozicionih stranaka, imaju čvrstu uređivačku politiku, teme i akteri se konstantno predstavljaju na isti način i u istom vrednosnom kontekstu," zaključak je analize. Dodaje se da je, suprotno moralnim i profesionalnim standardima, većina tekstova nebalasirana, odnosno da je tekst zasnovan na stavu jednog sagovornika ili stavovima različitih sagovornika koji nastupaju sa istog stanovišta. Prema rezultatima balans je prisutan u samo 17,63 odsto svih tekstova iz uzorka.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Vučić najzastupljeniji na naslovnim stranama od u periodu jul-septembar

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Dec.2017, 13:42

Najzastupljeniji od jula do septembra u medijima bili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić (691 naslovna strana), premijerka Ana Brnabić (228 naslovnica) i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić (161), pokazuje analiza štampanih medija u Srbiji Kvartalni medijametar koja je predstavljena danas...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.