Vučić: Bez razumevanja i odgovornosti penzionera ne bismo ništa imali

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2023, 05:31

Vučić: Bez razumevanja i odgovornosti penzionera ne bismo ništa imali

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da su u pripremi nove penzinerske kartice koje će od 1. oktobra omogućiti značajne popuste i pogodnosti za penzionere u celoj Srbiji.

Vučić je na skupu povodom obeležavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbiji, u Palati Srbija, tokom obilaska štandova podsetio da su penzioneri imali u poslednja dva meseca ukupno povećanje penzija od ukupno 20,8 odsto i istakao da je to najveće povećanje do sada.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je rekao da će uvećanu penziju za januar upravo danas dobiti poslednja kategorija penzionera, njih oko 1,4 miliona, koji su bili zaposleni i suštinski plaćali poreze i doprinose.

"Razmišljamo kako da dodatno poboljšamo standard penzionerima. Kartice će im omogućiti da obave i zdravstvene preglede, koji će biti organizovani i u parkovima u velikim gradovima i domovima zdravlja sa najboljom zdravstvenom zaštitom i negom. Takođe, u prodavnicima da imaju popust, kada uđu u Merkator i DIS, ali verujem da ćemo to dogovoriti i sa Delezom i Maksijem i ostalima, da kada penzioneri imaju punu cenu 10.000 dinara, da će platititi manje 200, 300 ili 500 dinara manje, što nije malo", rekao je Vučić.

Najavio je da bi to sve moglo da krene od 1. oktobra, pošto se tada obeležava Međunarodni dan starih, a da će već od 15. marta krenuti prijave.

"Onda idemo u žestoku akciju kao država da angažujemo što više firmi koji će da nude svoje usluge. Želimo da penzioneri imaju više novca i bolji životni standard, mi smo to radili pre za Beograd, a sada prvi put radimo u celoj Srbiji. To će moći svi jednako da koriste, na primer, u Babušnici, Priboju, Kikindi, Beogradu i svakom drugom mestu", rekao je Vučić.

Dodao je da će kartice imati i "kjuar" kod i pokazao novinarima prvu karticu, koje će dobiti penzioneri.

"Ovo je jedna od prvih penzionerskih kartica, podelićemo ih tokom leta, a od 1. oktobra treba da počnu da ih koriste", rekao je Vučić i dodao da je pre sa popustima za penzionere bilo i trikova, ali da će sada biti drugačije i da će u njih biti uključeni i restorani i mnogi drugi.

Bez razumevanja i odgovornosti penzionera ne bi ništa imali ni proizvodili

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se bez penzionera, njihove odgovornosti, ozbiljnosti i razumevanja, ništa u Srbiji ne bi moglo napraviti, niti proizvesti.

On je na skupu povodom obeležavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbiji, rekao da penzioneri "i dalje rade za Srbiju".

Prema njegovim rečima, da penzioneri 2014. godine nisu razumeli ekonomske reforme, i da ih nisu prihvatili, zemlja se ne bi izvukla "iz kolapsa".

Vučić je najavio da će penzije da prate plate i da će imati značajnije povećanje svake godine nego do sada.

Kako je rekao, cilj je da za dve godine prosečna penzija u Srbiji bude 450 evra, što je veliki napredak, kao i da se u 2026. godini krene na prosečnu penziju od 500 evra.

"Hvala na odgovornosti, ozbiljnosti, očekujemo od vas veliku pomoć, znamo da za nas ima ko da radi, a to ste vi", rekao je on.

Kako je rekao, političari obično, kada se obraćaju penzionerima u predizbornim kampanjama, oni im se dodvoravaju i kažu "male penzije, ako glasate za mene biće veće".

"To sam i ja radio, svi rade, znate kod koga to ne prolazi, a to su penzioneri. Do dana kada smo morali da donesemo odluku da za 40 odsto smanjimo penzije da biste danas imali bolju perspektivu. I tada su penzoioneri razumeli šta je država. Ne možete da im kažete 'izlečićete se od raka čajem', oni znaju bolje od nas. Oni su uvek na strani države, za razliku od nas ostalih koji mislimo da nerealne ciljeve možemo da postignemo. Kod njih trikovi ne prolaze i znaju da se samo radom može ostvariti boljitak", rekao je Vučić.

Vučić je naglasio i da Srbija danas ima jedan od najzdravijih finansijskih sistema u Evropi i nižu stopu javnog duga i od Nemačke i od Slovenije i drugih bogatijih evropskih zemalja, čime se pokazuje briga za sve građane.

"Kada je javni dug 80 odsto BDP, to je nestabilno za penzije. Zato je važno da taj nivo držimo ispod 60 odsto i budemo najbolji u Evropi. Stabilnost i mir su važni, znate i oni koji su bili u ratnom periodu i koji su preživeli muke 90-ih sa čim smo se suočavali i šta je neophodno. Najvažnijii cilj je da sačuvamo vitalne interese", rekao je Vučić.

Dodaje i da će se raditi i na prevenciji bolesti.

"Kada vam je teško odete u Dom zdravlja, obično u poslednji čas. I ja mrzim to, idem samo u poslednji čas. Sada ćemo da stavimo kao u velikim evropskim gradovima punktove za dijagnoističke preglede i to sve besplatno, da imate više prava. Ovo se ne odnosi samo na Beograd. već i na celu Srbiju", rekao je Vučić.

Kako je pojasnio ne može više da se dozvoli da se sve što se radi, radi za Beograd.

"U svim gradovima i selima svi će imati ista prava", zaključio je predsednik Srbije.

Stamenković: Hvala državi na pogodnostima za bolji životni standard

Penzionerka Ljiljana Stamenković iz Beograda je danas zahvalila državi na svemu što čini za penzionere kako bi njihov životni standard bio bolji.

Ona je na skupu u Palati Srbija, rekla da je ponosna građanka Srbije i da o našoj zemlji nije teško lepo govoriti.

"Nju smo testamentom ostavili mladima, u njoj smo sazrevali, borili se za nju i ona za nas, stvarali porodice, radovali se unucima, u njoj smo završili svoj radni vek. Godine su nas stigle, dobili smo svi status penzionera i od naše zemlje dobijamo pogodnosti za bolji životni standard - povećanje penzija, dodela vaučera, novčane naknade, besplatni gradski prevoz...", navela je Stamenković.

Izrazila je "duboku" zahvalnost za sve što država čini za penzionere.

"Od Sekretarijata za socijalnu zaštitu Beograda imamo izuzetnu saradnju i podršku gde u dnevnim centrima i klubovima za stare imamo svoj mali svet, a vama koji koračate iz Srbije u veliki svet baklja slobode naše zemlje vam je predata, u njoj su tekovine Srbije o hrabrim precima i poruke budućim generacijama da bez slobode i sloge nema napretka", rekla je Stamenković.

Ona je pročitala strofu jedne svoje pesme koja glasi:

"Tebi, Srbijo, uvek pesme pišem da svako bude sit, slobodan, srećan. Daj svim ljudima mir u duši da nam život bude dostojan i vredan".

Na skupu se obratila i studentkinja doktorskih studija medicine Jelena Bukarac.

Ona je rekla da joj je velika čast i zadovoljstvo što je danas dobila priliku da bude glas mladih i dodala da za njih ovo nisu prvi susreti sa starima.

Između ostalog, navela je da će tek kada mladi i stari jedni druge budu bolje razumeli, međugeneracijski jaz postati samo razlika u brojevima.

"Želimo da ostanemo u našoj zemlji i da joj se odužimo za sve što je učinila za nas, da zajedno sa našim prethodnicima, ostavimo bolje osnove za one koji dolaze posle nas", rekla je Bukarac.

Skupu su, između ostalog, prisustvovali ministar finansija Siniša Mali, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić...Skup je održan u sali "Jugoslavija", ispred koje su bili postavljeni promotivni štandovi koje je predsednik Vučić posetio, a među njima i štand banke "Poštanska štedionica".

Takođe, tu su bili i štandovi Fonda PIO, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, JP "Pošta Srbije", Službenog glasnika, Dunav osiguranja, Turističke organizacije Srbije i Udruženja banja Srbije.

Penzijsko osiguranje uspostavljeno je 1922. godine usvajanjem Zakona o osiguranju radnika čime se Srbija pridružila zemljama koje su se odlučile za model koji je uspostavio tadašnji nemački kancelar Oto fon Bizmark, a u kome država pomaže radnicima da zadrže standard nakon odlaska u penziju.

To je u većini evropskih zemalja i sada jedini model državnih penzija. Devedesetih je na području bivše Jugoslavije doživeo krizu, a početkom 2.000-ih urađena je velika reforma penzijskog sistema koja je, između ostalog, podrazumevala uvođenje dobrovoljnog penzijskog osiguranja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.