Vučić: Zloupotreba slobode informisanja u političke svrhe

Izvor: N1 televizija, 06.Jun.2016, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Zloupotreba slobode informisanja u političke svrhe

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u demokratskom društvu važno izgraditi pre svega otvorenost, diskusiju i raspravu, dodajući da se pitanje slobode izražavanja, međutim, neretko zloupotrebljavano u političke svrhe.

Vučić je, na konferenciji povodom Nacionalnog dana Švedske u Klubu poslanika u Beogradu, rekao da su sloboda izražavanja, sloboda misli, sloboda savesti, sloboda veroispovesti, najvažnije slobode koje baštini savremeno čovečanstvo, i da >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u skladu s tim, smatra da Srbija mnogo toga može da nauči od te zemlje.

"Mi smo doneli najbolje medijske zakone s kojima se saglasila Venecijanska komisija, u skladu s najboljim standardima EU", rekao je Vučić na skupu koji je organizovala ambasada Švedske u Beogradu. On je rekao da je važno da postoji mogućnost iskazivanja različitosti, otvorenosti, dijaloga, diskusije, rasprave, i ocenio da to zemlju čini slobodnom.

"Oni koji izgube izbore nikada ne kažu da su izgubili zato što su manje radili ili manje vredni, marljivi, ili manje pametni ili zato što ima je politika nešto lošija... nego će uvek razlog biti da nema dovoljno medijske slobode", izjavio je Vučić.

Govoreći o otvaranju poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU, premijer je rekao da to više ne zavisi od Vlade Srbije, jer je "sve što je moglo da se učini - učinjeno".

"Ako ta poglavlja budu otvorena, na nama je da vredno i naporno radimo, i da svi zajedno budemo neuporedivo bolji", dodao je Vučić.

Švedski ambasador Krister Asp je zahvalio Vučiću na prisustvu i dodao da Srbija može da se osloni na podršku Švedske u procesu evrointegracija. On je dodao da Srbija "može mnogo da doprinese porodici naroda EU".

Govoreći o slobodi izražavanja, Asp je rekao da ona nije aproslutne prirode, da ;moraju postojati ograničenja i da je bitno da se ta sloboda realizuje kroz odgovornost, jer u suprotnom, kako je rekao, može biti štetna.

Glavna tema obraćanja govornika na konferenciji pred diplomatskim korom i predstavnicima akademskih ustanova i novinarima bila je sloboda izražavanja i 250. godišnjica usvajanja švedskog Zakona o slobodi štampe.

Šefica pregovaračkog tima Srbije za članstvo u EU Tanja Miščević je navela da se pitanje slobode izražavanja nalazi u poglavlju 23. Ona je rekla da je važno što pre otvoriti poglavlja 23 i 24 jer su to "kontrolna poglavlja".

"Ovo su noseća poglavlja za stabilizaciju institucija i za ;kontunuitet, ona znače pravnu sigurnost i dokaz da je reč o jednoj ozbiljnoj državi koja drži do normi", dodala je Miščevićeva.

O formiranju Vlade ni reči

Predsednik SNS nije želeo da govori o formiranju Vlade Srbije, uz obrazloženje da će o tome sutra i prekosutra razgovarati sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Vučić: Sloboda informisanja zloupotrebljava se u političke svrhe

Izvor: Kurir, 06.Jun.2016

...Drugačiji pristup, objektivnija diskusija i otvoreni dijalog svima bi nam puno značili, rekao je Vučić na obeležavanju 250 godišnjice od usvajanja u Švedskoj prvog akta o slobodi izražavanja..Govoreći o političkim zloupotrebama tog pitanja, Vučić je kao primer naveo da kada neko izgubi...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.