Izvor: RTS, 23.Jun.2022, 15:26

Vučić: Albanija i Severna Makedonija zaslužuju početak pregovora, Srbija povećala razmenu sa EU za 30 odsto

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderima iz regiona u Briselu da je Srbija danas izrazila veliku podršku otvaranju procesa pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Vreme je da Evropska unija ispuni svoja obećanja pre nego što dâ nova, rekao je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski. Albanski premijer Edi Rama rekao je da se oseća dobro što je u Briselu kao Evropljanin, ali i loše, jer još uvek ne mogu da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << budu tu kao punopravni Evropljani nego kao gosti u podeljenoj kući.
Predsednik Aleksandar Vučić sa liderima iz regiona učestvovao je na Samitu EU – Zapadni Balkan u Briselu.
Sastanak je trajao više od tri sata, a glavna tema razgovora bili su načini za jačanje integracije regiona u EU.
Sastanku su, osim Vučića, prisustvovali svi lideri zapadnobalkanske šestorke.
Predsednik Vučić je odmah nakon samita EU – Zapadni Balkan imao bilateralni susret sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.
Šefovi država i vlada EU, nakon rasprave sa liderima regiona, u drugom delu dana održavaju svoj zasebni dvodnevni samit.
U centru pažnje biće odluka o dodeli statusa kandidata Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, kao i planovi za stvaranje Evropske političke zajednice.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"NAŠI PRIJATELJI ZASLUŽUJU POČETAK PREGOVORA" Vučić: Srbija, Albanija i Severna Makedonija se razumeju

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jun.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je učestvovao na samitu u Briselu...- Još jednom se ništa nije dogodilo. Verujem da naši prijatelji iz Skoplja i Tirane zaslužuju početak pregovora. To je neophodno jer su obe zemlje ispunile sve zahteve EU...On je rekao da je Srbija povećala trgovinsku...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Kovačevski: Neprihvatljiv predlog EU da se zahtevi Bugarske uvrste u pregovarački okvir

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Jun.2022

Premijer Severne Makedonije, Dimitar Kovačevski, oglasio se povodom najnovijeg predloga EU da se u pregovarački okvir uvrste zahteve Bugarkse i ocenio da su oni “neprihvatljivi” za njegovu zemlju. “Ne smemo dozvoliti da bilateralna pitanja postanu multilateralna. Istorijska pitanja ne smeju...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.