Vlada usvojila Predlog budžeta za 2013.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2012, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada usvojila Predlog budžeta za 2013.

BEOGRAD, TITEL -

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog budžeta za 2013. godinu kojim je predviđen deficit od 121,9 milijardi dinara, odnosno 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Predlogom republičkog budžeta planirani su prihodi od 956,4 milijarde dinara, a očekivani rashodi 1.078,3 milijardi dinara, na osnovu čega će deficit budžeta biti za 81,7 milijardi dinara manji nego u 2012.godini.

"Budžet predstavlja balans između štednje i podsticaja", kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije i naglasio da ga je Vlada usvojila jednoglasno.

On je najavio i da će predlog budžeta biti usvojen u Skupštini Srbije pre 20. novembra.

Vučić: Budžet proizvod muka vladajuće koalicije

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije zadovoljan budžetom za 20013 godinu, ukazavši da će on biti proizvod muka sa kojima se sadašnja vladajuća koalicija suočava, ne svojom krivicom.

Prema njegovim rečima, nije moguće u siromašnoj zemlji u kojoj je sve uništeno biti zadovoljan budžetom, pa će tako, kako je objasnio, i budžet za 2013. biti proizvod muka sa kojima se sadašnja vladajuća koalicija suočava ne svojom krivicom.

Komentarišući nacrt budžeta za 2013. godinu, poručio da je velika stvar za državu i građane to što će budžetski deficit biti smanjen između 90 i 100 milijardi dinara.

"To je ogromna stvar za državu i građane, a ako bismo uspeli da napravimo ozbiljniji ekonomski podsticaj u predstojećem periodu onda tek od narednog budžeta mogu da se očekuju ozbiljniji rezultati i dalji i značajniji podsticaj za napredak naše ekonomije", rekao je Vučić novinarima po završetku združene vežbe "Reka 2012" u Titelu.

Deficit konsolidovanog budžeta Srbije koji obuhvata i pokrajinski, opštinske budžeta i fondove, kao i Puteva Srbije iznosiće 132,3 milijardi dinara odnosno 3,6 odsto BDP-a.

Prihodi na nivou cele države u 2013. godini trebalo bi da budu 1.685,2 milijarde dinara, a rashodi 1.817,5 milijardi dinara.

Planirano je da Srbija u 2013. zabeleži rast BDP od dva odsto, a da inflacija na kraju godine iznosi 5,5 procenata.

Budžetom su povećani rashodi za socijalnu zaštitu za oko sedam milijardi dinara, a najveće uštede su napravljene kod rashoda za subvencije, koje su smanjene za sedam milijardi dinara.

Uštede u budžetu se pojavljuju svuda gde je bilo neophodno, ali se istovremeno ima u vidu da teret krize u najmanjoj mogućoj meri padne na socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

Rashodi za kupovinu roba i usluga su smanjeni za 4,6 milijardi dinara, a rashodi po osnovu budžetskih kredita 4,1 milijardu.

Budžetom je predviđeno povećanje subvencija za poljoprivredu za oko šest miijardi dinara, a kapitalni izdaci su povećani za 4,1 milijardu dinara.

Budžet za 2013. godinu je kreiran tako da je moguće zaustavljanje rasta javnog duga. Minus u državnoj kasi će biti skoro prepolovljen sa 6,8 odsto BDP-a u 2012. na 3,6 odsto.

Budžet za narednu godinu je usvojen u skladu sa budžetskim kalendarom, što nije bila praksa prethodnih šest godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Usvojen Predlog budžeta za 2013.

Izvor: B92, 25.Okt.2012

Beograd -- Vlada Srbije usvojila je Predlog budžeta za 2013. godinu kojim je predviđen deficit od 121,9 milijardi dinara, odnosno 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP)...Predlogom republičkog budžeta planirani su prihodi od 956,4 milijarde dinara, a očekivani rashodi 1.078,3 milijardi dinara,...

Nastavak na B92...

Vlada usvojila Predlog budžeta za 2013, deficit 122 milijarde

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2012

BEOGRAD -..Vlada Srbije usvojila je danas Predlog budžeta za 2013. godinu kojim je predviđen deficit od 121,9 milijardi dinara, odnosno 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP)...Predlogom republičkog budžeta planirani su prihodi od 956,4 milijarde dinara, a očekivani rashodi 1.078,3 milijardi dinara,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Bajec: Dobro smanjenje deficita, ali pitanje da li je realno

Izvor: Press, 25.Okt.2012

Ekonomista Jurij Bajec ocenio je danas da je dobro što se Predlogom budžeta za 2013. godinu smanjuje fiskalni deficit na 3,3 odsto bruto domaće proizvoda (BDP), ali da se postavlja pitanje koliko je to realno...On je agenciji Beta kazao da bi, ukoliko bi budžet za 2013. godinu bio ostvaren bez rebalansa...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.