Vlada usvojila predlog Zakona o budžetu za 2013.

Izvor: Press, 25.Okt.2012, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada usvojila predlog Zakona o budžetu za 2013.

Vlada Srbije usvojila je danas predlog Zakona o budžetu za iduću godinu, koji predviđa prihode od 956,4 milijardi dinara, rashode od 1.078,3 i smanjenje budžetskog deficita na 3,3 odsto vrednosti ostvarenog BDP - a.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je da je budžet donet na vreme, da je razvojno orijentisan i da je uspostavljen balans između štednje i podsticaja.

Cilj je da se budžetski deficit prepolovi, zaštite najugroženiji i da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << obezbede razvojni posticaji privredi, rekao je Dinkić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je kazao da će predlog budžeta za 2013. biti upućen Skupštini Srbije i da će poslanici imati skoro mesec dana da se upoznaju sa tim dokumentom.

Prema materijalu koji je podeljen pred početak konferencije za novinare, planirani budžetski deficit je 132,3 milijarde dinara, a ukupan deficit Republike je 121,9 milijardi dinara i taj deficit iznosi 3,3 odsto BDP - a.

Prihodi na nivou cele države iznose 1,685,2, a rashodi 1.817,5 milijardi dinara.

Konsolidovani budžet koji pored republičkog budžeta uključuje i budžet pokrajine, opštinske budžete, budžet Puteva Srbije i organizacija obaveznog socijanog osiguranja u deficitu je od 132,3 milijardi dinara, što je 3,6 odsto BDP - a.

Budžet je kreiran da omogući zaustavljanje rasta javnog duga, a očekuje se privredni rast od dva odsto.

Najveće uštede u budžeta ostvarene su u rashodima za subvencije - sedam milijardi dinara, izdacima za kupovinu roba i usluga - 4,6 milijardi, kao i rashodima po osnovu budžetskih kredita - 4,1 milijardu dinara.

Rashodi za socijalnu zaštitu povećani su za oko sedam milijardi dinara.

Javni dug bi na kraju ove godine trebalo, kako se očekuje, da se uveća na oko 60 odsto od vrednosti BDP, a ispod tog nivoa počeće da se smanjuje od 2014. U 2014. vlada namerava da budžetski deficit dodatno smanji na 1,9 odsto, a u 2015. na svega jedan odsto.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada usvojila predlog budžeta za 2013.

Izvor: Mondo, 25.Okt.2012

Vlada Srbije usvojila je danas predlog Zakona o budžetu za iduću godinu, koji predviđa prihode od 956,4 milijardi dinara, rashode od 1.078,3 i smanjenje budžetskog deficita na 3,3 odsto vrednosti ostvarenog BDP-a...Cilj je da se budžetski deficit prepolovi, omogući zaustavljanje rasta javnog duga,...

Nastavak na Mondo...

Usvojen predlog budžeta

Izvor: Politika, 25.Okt.2012

BEOGRAD – Vlada Srbije usvojila je danas predlog Zakona o budžetu za iduću godinu, koji predstavlja balans između štednje i privrednih podsticaja, rekao je danas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić...Predlog predviđa prihode od 956,4 milijardi dinara, rashode od 1.078,3 i smanjenje budžetskog...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.