Vlada Srbije ne zavisi od oligarha

Izvor: RTS, 13.Nov.2012, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije ne zavisi od oligarha

Želimo ekonomski sistem u skladu sa evropskim standardima i tu nema mesta za oligarhe. Oni su malo istočnije od nas, rekao u Berlinu premijer Srbije Ivica Dačić i pozvao nemačke investitore u Srbiju.

Vlada Srbije ne zavisi ni od jednog monopoliste ili oligarha, rekao je u Berlinu premijer Ivica Dačići i istakao da zato poziva nemačke investitore u Srbiju.

Dačić je bio gost na Danu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istočnoevropske privrede koji organizuje Udruženje za istočnu i centralnu Evropu, a posle sastanka s privrednicima razgovarao je i s grupom nemačkih i stranih novinara.

"Mi želimo ekonomski sistem u skladu sa evropskim standardima i tu nema mesta za oligarhe. Oni su malo istočnije od nas", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje koliko u oligarsi ugrožavaju ekonomski napredak Srbije.

Na pitanje o tome kakvi su uslovi poslovanja u Srbiji, Dačić je odgovorio da su "isti kao i u Nemačkoj", te da Srbija ima "otvoreno tržište bez carinskih barijera" i "politički stabilnu vladu koje ide evropskim putem s ciljem da što pre dobije datum otpočinjanja pregovora o članstvu u EU".

Tom prilikom je ukazao da bi ponovno uvođenje viza za građane Srbije zbog povećanog broja zahteva za azil njenih građana u nekoliko zemalja Evropske unije (EU), bilo "pogrešna odluka koja bi bila izuzetno negativna poruka za Srbiju".

Dačić je dodao i da Beograd "ima u Briselu konstruktivan stav u vezi sa mnogo većim problemima" i ukazao da je on "u dijalogu sa (kosovskim premijerom Hašimom) Tačijem".

"To uvođenje viza bilo bi potpuno kontraproduktivno. Sada nije trenutak za ovu temu nego za teme kao što je otpočinjanje pregovora o ulasku Srbije u EU", rekao je Dačić.

Predsednik Vlade naveo je i da u slučaju građana Srbije koji traže azil u Nemačkoj "nije reč o političkim azilantima, već o ljudima koji žele da zarade veliku sumu u odnosu na to koliki je iznos prosečne plate u Srbiji".

U razgovoru s novinarima u Berlinu Dačić je rekao da je reč o "Romima i Albancima prema kojima ne mogu da se preduzimaju mere koje bi mogle da se okarakterišu kao kršenje ljudskih prava".

Dodao je da "poziva nemačke kolege da dođu u Srbiju i da u zajedničkim nastupima obeshabre lažne azilante da dalje dolaze u Nemačku". Nemačku je Dačić nazvao "ključnim partnerom Srbije u EU" i rekao da se "nova vlada trudi da ima dobru komunikaciju s Nemačkom" i da smatra da je u tom pogledu već mnogo urađeno.

Privlačenje stranih investicija

Dačić je rekao da će Vlada Srbije učiniti sve da privuče strane investicije i da je interes Srbije da razvije dobre bilaterane odnose sa Nemačkom i u oblasti politike, ali i u oblasti ekonomije.

"Naš interes je da se Srbija razvija, da se zapošljavaju ljudi i u tom smislu ćemo i naše zakonodavstvo prilagođavati EU i učiniti sve da se što više poveća obim spoljnotrgovinske razmene sa Nemačkom i sa drugim zemljama", poručio je Dačić u Berlinu na poslovnom forumu u organizaciji "Dojče banke" koji se bavi odnosima Nemačke i centralne i istočne Evrope .

Ukazujući da je broj nemačkih kompanija koje rade u Srbiji veliki, on je istakao da se 90 odsto onih koji investiraju u Srbiji, a dolaze iz Nemačke izjasnilo da je zadovoljno i da bi ponovo investrali .

On je istakao da je Nemačka jedan od glavnih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i podsetio da je obim spoljnotrgovnske razmene u prošloj godini iznosio 2,5 milijardi evra.

"Po obimu spoljnotrgovinske razmene samo je Rusija ispred Nemačke, ali imajući u vidu da je Rusija najviše zastupljena kada su u pitanju energenti, onda je u smislu realnog privrednog sektora Nemačka zaista spoljnotrgovinski partner broj jedan", rekao je Dačić, objavljeno na serveru MUP-a Srbije.

Dačić je ukazao da je Nemačka četvrta po redu kada je reč o obimu stranih investicija u Srbiji, ali i najveći pojedinačno biletaralni donator razvojnih projekata u Srbiji.

"Imajući sve to u vidu, a takođe znajući političku važnost Nemačke kao jedne od ključnih faktora EU sigurno je da je naš interes da razvijamo dobre bilaterane odnose sa Nemačkom i u oblasti politike, ali i u oblasti ekonomije", rekao je Dačić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić: Vlada Srbije ne zavisi od oligarha

Izvor: S media, 13.Nov.2012

Vlada Srbije ne zavisi ni od jednog monopoliste ili oligarha, rekao je danas u Berlinu njen predsednik Ivica Dačić i istakao da zato poziva nemačke investitore u Srbiju...Dačić je danas bio gost na Danu istočnoevropske privrede koji organizuje Udruženje za istočnu i centralnu Evropu, a posle...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.