Varheji: Za 5 godina bar jedna zemlja da bude sprema za članstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2019, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varheji: Za 5 godina bar jedna zemlja da bude sprema za članstvo

Komesar za proširenje EU Oliver Varheji kaže da će njegovi prioriteti u reviziji metodologije pristupanja biti na većoj kredibilnosti, ali bržoj dinamici procesa.

"Na kraju mog petogodišnjeg mandata, trebalo bi da imamo bar jednu zemlju spremnu da uđe u EU", kazao je Varheji.

On je u debati sa poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta naveo da promena metodologije pristupanja ne dovodi u pitanje politiku proširenja EU, niti bi trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << utiče na Srbiju i Crnu Goru koje su već u procesu pregovora.

"Niko ne dovodi u pitanje evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana. Ona je nedirnuta i o tome se neće razgovarati", kazao je Varheji.

On je najavio da će Evropska komisija početkom januara izaći za konkrentnim predlogom o promeni metodologije pristupanja na osnovu čega će se dalje voditi debata među zemljama članicama.

Varhelji je naglasio da "francuski predlog" nije i jedini i da među zemljama članicma ima "mnogo drugih" koje se ne slažu sa blokadom do koje je došlo.

"Možemo da govoriti o promenama metodologije kako bi je učinili kredibilnojom za zemlje kandidate i zemlje članice. Ako to uradimo onda moramo proces učiniti i dinamičnijim", kazao je Varheji.

On je objasnio da će njegov fokus revizije metodologije pristupanja biti na obezbeđivanju principa da kada zemlje ispune postavljne uslove i mi EU mora da ispuni svoj deo.

"Ako bude kretanja unazad ili zaustavljanja po pitanju reformi onda ćemo morati da zaustavimo i pregovore", jasan je Varheji.

Komesar za proširenje kazao je i da promena metodologije u procesu pristupanja ne bi trebalo da se odrazi na Srbiju i Crnu Goru koje su već godina u pregovorima o članstvu.

"Pravila igre se ni do sada nisu menjala za vreme igre", zaključio je.

Varheji je u govoru pred poslanicima EP ponovio da će se sa šefom diplomatije EU Žospeom Borelom angažovati na "dovođenju do kraja dijaloga Beograda i Prištine već sledeće godine".

Oliver Vraheji je pozvao EU da se više angažuje u regionu, posebno u smislu ekonomskog razvoja, i ocenio da će samo veći angažman doneti i bolji EU uticaj u regionu.

Pozdravljam "mini Šengen", ali imam jedan uslov

Oliver Varheji kaže je da je inicijativa o uspostavljanju "mini šengena" među državama Zapadnog Balkana dobrodošla uz uslov da svi iz regiona mogu da joj se priključe.

"Pozdravljam inicijativu, ali osigurajte da svako zaintersovan iz regiona može da se uključi u svakom trenutku", kaže Varheji.

Komesar za proširenje je u debati pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta ocenio da je "svaka regionalna saradnja" među zemljama Zapadnog Balkana pre pristupnja Evropskoj uniji "dobrodošla".

Varheji je ocenio da bi "mini šengen" doprineo lakšem prelasku granica, pomogao trgovini i kontaktima među ljudima na Zapadnom Balkanu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.