Valjevci odali poštu pilotu-heroju: Obeležena godišnjica pogibije Milenka Pavlovića

Izvor: Večernje novosti, 04.Maj.2020, 15:50

Valjevci odali poštu pilotu-heroju: Obeležena godišnjica pogibije Milenka Pavlovića

U Valjevu obeležena godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića za vreme NATO agresije na nebu iznad Valjeva. On je pravi primer srpskog vojnika, velikog junaštva i herojstva, kaže gradonačelnik Slobodan Gvozdenović Prelet “miga 29”, nad Valjevom, u ponedeljak, četiri minuta posle podneva, obeležio je herojsku pogibiju pukovnika Milenka Pavlovića, komandanta 204. Lovačko-avijacijskog puka Vojske Jugoslavije, 4. maja 1999. godine. Hrabri pilot uzleteo >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << je sa vojnog aerodroma u Batajnici, da brani svoju otadžbinu od napada NATO aviona, a poginuo je na nebu iznad Valjeva, kada je njegov “mig 29” oboren.Zbog vanrednog stanja, usled epidemije korona virusa, obeležavanje pogibije pilota Pavlovića pored spomenika, u Ulici vladike Nikolaja, proteklo je bez većeg prisustva građana. Nakon parastosa, koji su služili valjevski sveštenici, vence na spomen-obeležje položila je porodica Pavlović, delegacije 204. Vazduhoplovne brigade Vojske Srbije, valjevskog garnizona, grada Valjeva...Milenko Pavlović, rodom je iz Gornjeg Crniljeva kod Osečine, gde je u njegovu čast podignut spomen-kompleks. Odlikovan je ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena, Ordenom za hrabrost... Prelet aviona mig-29 iznad spomenikaOdlukom komandanta RV i PVO, posthumno mu je 2013. godine dodeljen Zlatni letački znak. Poslednji let pukovnika Milenka Pavlovića trajao je – 12 minuta.- On je pravi primer srpskog vojnika, velikog junaštva i herojstva, nešto što zaista posebno obeležava i ovaj dan, i ovaj grad. U to vreme, kada je junački poginuo Milenko Pavlović, praktično ceo svet se sručio na Jugoslaviju i svi smo pretrpeli velike žrtve i razaranja, posebno Valjevo – rekao je dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva koje je tokom NATO agresije iz vazduha napadnuto 32 puta, na grad je palo 215 avionskih bombi, najviše na vojnu fabriku “Krušik”.PORODICA- Zahvaljujemo gradu Valjevu, Vojsci Srbije i 204. vazduhoplovnoj brigadi koji su, uprkos vanrednom stanju i pandemiji korona virusa, organizovali obeležavanje godišnjice pogibije našeg Milenka – rekli su Pavlovićeva supruga Slavica i sinovi Srđan i Nemanja.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sećanje na pilota Milenka Pavlovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2020

Delegacije Vojske Srbije polaganjem venaca kraj spomen-obeležja pilotu Vojske Jugoslavije pukovniku Milenku Pavloviću obeležile su godišnjicu smrti ratnog komandanta 204. lovačkog avijacijskog puka, koji je herojski poginuo u borbi iznad Valjeva na današnji dan 1999. godine, tokom NATO agresije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.