Valja li vaga javnog duga

Izvor: Blic, 27.Okt.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valja li vaga javnog duga

Pavle Petrović reče da za sada nije alarmantan javni dug, koji je u septembru narastao na 14,75 milijardi evra. To je 44,4 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), a Zakonom o budžetskom sistemu postavljena je crvena linija na 45 odsto od BDP.

Planira se u ovoj godini BDP Srbije od 3.359 milijardi dinara, što po kursu 101 dinara za evro, iznosi 33,22 milijrde evra. Ako javni dug i ostane tih 14,75 milijardi evra i ostvari se baš taj kurs dinara u proseku i na kraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine, dug će ostati 44,4 odsto BDP i iznositi 1.491 milijardu dinara. Ali, ako BDP bude manji za samo 1,5 odsto, taj javni dug će preći crvenu liniju. Kad bi i sad računali sa samo za 1,5 odsto skupljiom evrom, javni dug bi bio već iznad 45 odsto od BDP.

Nije lako ni utvrditi ukupan javni dug. Često ima i eevidentiranog i obično je stvarni dug veći od objavljenog. Krediti uz garanciju države javnim preduzećima i institucijama dobrim delom će biti neevidentirani dug države. Odlaganje isplata iz budžeta i dospevanje kamata je stvaranje duga. Neophodno je da i država evidentira svu imovinu, što se ne radi, a ko ne zna šta ima - ne zna ni šta duguje.

Kursom dinara vladaju bankari. A taj kurs kroji sudbinu izvoznika i uvoznika, dužnika i štediša, iseljenika i ovdašnjih izdržavanih, pa i investiranja. Da je dinar dobar, kurs bi određivao samo ekonomske veze sa svetom, a naš kurs može i da kvari vagu zaduženosti. Različiti ciljevi su u koliziji, pa baratanje kursom na jednom mestu popravlja stanje, ali na drugom često kvari.

Javni i državni dug je dug svih nas. Vraćanje svih petnaestak milijardi evra javnog duga i plaćanje kamata, čeka poreske obveznike da plate porezima, ili će im se uzeti iz džepa inflacijom. Od toga 9,5 milijardi je državni dug inostranstvu, pa su potrebne i devize. Devize trebaju i za ukupan dug Srbije prema inostranstvu koji je već blizu 23 milijarde evra. Šteta je što se ne neguje domaća štednja i država ne zadužuje u zemlji i samo u dinarima. A nadasve na klizavim ciframa ne treba stvarati optimizam o dugovanjima uopšte.
Pogledaj vesti o: Kurs evra

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.