VUČIĆ NA OBELEŽAVANJU DANA EVROPE: Cilj Srbije je punopravno članstvo u EU i kompromisno rešenje za KiM! (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Maj.2021, 20:48

VUČIĆ NA OBELEŽAVANJU DANA EVROPE: Cilj Srbije je punopravno članstvo u EU i kompromisno rešenje za KiM! (FOTO/VIDEO)

Dan Evrope obeležava se širom Srbije tokom celog meseca maja.

Proslava Dana Evrope počela je večeras, 8. maja, svečanošću na kojoj je prisustvo ograničeno, ali se očekuju i druge aktivnosti tokom ovog meseca.

Podsetimo, kako je najavljeno, održaće se i karavan EU koji 9. maja polazi na put iz Beograda i koji će obići još deset gradova u Srbiji, prenos koncerta elektronske muzike sa Golubačke tvrdjave, i da će se od 10. maja radnim danima emitovati "Priče >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << iz Srbije".

Svečanošću koja je počela prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef delegacije Evropske unije Sem Fabrici. Kako je saopšteno iz Delegacije EU, u okviru programa predviđeno je i obraćanje ambasadora Fabricija i predsednika Vučića.

Na početku obraćanja, predsednik se zahvalio svima prisutnima i čestitao predstojeći Dan Evrope.

- Svima u Srbiji i u EU čestitam dan Evrope. Na isti dan slavilo i veliku pobedu slobode. Moramo još napora da uložimo u reforme, jer to našem narodu donosi dobitak. Verujem da ćemo novom snagom uspeti da promenimo odnos građana Srbije i da dobijemo veće poštovanje od predstavnika EU. Tačno je ono što je rekao Fabrici, EU je najveći donator i najvažniji trgovinski partner Srbije. Evropu smatramo svojom kućom, zato želimo da joj damo koliko možemo. Srbija računa na Evropu - rekao je Vučić.

- Imali smo ljude poput Roberta Šumana koji su shvatali da se samo na pomirenju može stvarati razvoj - rekao je Vučić.

- Punopravno članstvo u EU uz kompromisno rešenje za kosovsko pitanje jeste naš cilj. Takođe, kod nas postoji neka trka  utoma ko će da kaže da je više za Evropu, a ko će da kaže da je manje za Evropu. Evropa ne pripada ni onima koji misle da im je to jedini način i jedini put da se vlasti ponovo dočepaju, Evropa pripada svima nama koji ne mogu da uzimaju iz Evope samo ono što im se sviđa, a ne ono što im se ne sviđa - rekao je Vučić.

- Evropu smatramo svojom kućom i želimo da joj damo koliko možemo. Srbija računa na vas - naglasio je Vučić.

On je podsetio i na važnost reformi.

- Moramo mnogo napora da uložimo u reforme. Posebno su važne reforme u oblasti vladavine prava kojima ozbiljno pristupamo tome - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da nikome u Srbiji nije lako kad se čuje kritike od EU.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Imamo nadu da će naša dostignuća na evropskom budu biti vrednovana. Punopravno članstvo u EU uz kompromisno rešenje za KiM su ciljevi naše zemlje - rekao je Vučić i naglasio da su veoma važne reforme u oblasti vladavine prava.

Predsednik kaže da je EU najvažniji trgovinski partner Srbije.

- Verujem da ćemo novom snagom uspeti da promenimo odnos građana Srbije i da dobijemo veće poštovanje od predstavnika EU. Tačno je ono što je rekao Fabrici, EU je najveći donator i najvažniji trgovinski partner Srbije - tvrdi Vučić.

Pre sedam godina kompanije iz EU su prema njegovim rečima zapošljavale tri puta manje ljudi nego danas. Vučić je podsetio i na nedavnu istorijsku podršku EU za infrastrukturni projekat izgradnje pruge do granice sa Sverenom Makedonijom.

Svečanost koja se održava u Skupštini grada Beograda započela je izvođenjem himne Republike Srbije i himne Evropske unije, 9. Betovenove simfonije koja je poznata pod nazivom "Oda radosti", ali u modernizovanoj verziji.

Prisutnima se prvo obratio šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici koji je pozdravio sve goste i poželeo im srdačnu dobrodošlicu.

- Ja se svima svim srcem zahvaljujem što smo se okupili uči godišnjice Šumanove deklaracije. Evropa je tada bila slaba. Izašla je iz rata, iz Holokausta. U proteklih sedam decenijia mi smo ispunili tu ambiciju sa trajnim mirom - rekao je Fabrici.

Govoreći o savremenim izazovima, Fabrici je rekao da epidemija korona virsua predstavlja poslednji stres koji testira jedinstvo Evropske unije.

- Kovid je poslednji stres izazov i EU je pokazala spremnost da reaguje. Prvi put smo uspostavili jedinstven mehanizam za distribuciju medicinske opreme i vakcina. Pandemija nas nije sprečila da postignemo novi konsenzus za buduće decenije. Nije preusmerila ni naš fokus za Zapadni Balkan: Mnogo je posla pred nama, ali čvrsto stojimo na tom putu - rekao je Fabrici i naglasio da je EU izvezla oko 200 miliona vakcina protiv kovida.

UMETNIČKA INSTALACIJA MAPA EVROPE

Dan Evrope je praznik koji se obeležava povodom predstavljanja predloga kreiranja organizovane Evrope od strane Roberta Šumana 9. maja 1945. godine. Ovaj predlog poneo je naziv "Šumanova deklaracija" i smatra se pretečom uspostavljanja Evropske unije.

Na Savetu Evropske unije održanom u Milanu 1985. godine, usvojen je predlog da se svake godine obeležava Dan Evrope.

U svetlu toga što nakon izlaska iz teškog perioda pandemje Srbiju i EU čekaju novi zajednicki projekti i zadaci, saradanja i rast, na kraju svečanosti ambasador Fabrici i predsendik Srbije posadili su biljke na mapu Evrope koja je instalacija, odnosno pobednički rad devet studenata FPN-a koje je Delegacija EU raspisala povodom Dana Evrope.

Na taj način poslata je poruka mira, rasta, solidarnosti i zelene agende Evrope, kako bio EU bila jača i čvršća.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.