Utvrđeni konačni rezultati izbora

Izvor: B92, 08.Nov.2018, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utvrđeni konačni rezultati izbora

Republička izborna komisija utvrdila je konačne rezultate na izborima za Nacionalne savete nacionalnih manjina, održanim u nedelju, 4. novembra.

Na izborima za Bošnjačko nacionalno veće (BNV) glasalo je 106.328 birača, od kojih je 22.141 glasalo za listu Samoopredeljenje-dr Sulejman Ugljanin.

Ta lista imaće 14 od 35 članova BNV-a, dok će 13 članova imati Matica Bošnjaka-akademik Muamer Zukorlić, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a osam članova imaće lista "Vakat je-prof. dr Sait Kačapor".

Na izborima za Nacionalni savet albanske nacionalne manjine glasalo je 14.274 birača, a najviše glasova osvojila je lista "Partija za demokratsko delovanje-Šaip Kamberi" koja će imati šest članova saveta.

Izborna lista "Alternativa za promene-Šćipim Arifi" koja je osvojila 3.723 glasa imaće četiri člana, dok će dva člana imati "Demokratska partija-dr sci. Nagio Arifi".

Za Nacionalni savet aškalijske nacionalne manjine glasalo je 1.216 birača, a najviše članova saveta, sedam osvojila je lista "Za pobedu"- Erdelj Osman.

Najviše članova u Nacionalnom savetu bugarske nacionalne manjine imaće lista "To smo mi" -prirodni pokret, koja će imati 17 članova.

Na izborima za članove saveta bunjevačke manjine 13 članova osvojila je lista "Bunjevci zajedno", a glasalo je 7.844 birača.

"Vlasi za Srbiju" imaće 22 člana u savetu vlaške nacionalne manjine za koju je glasalo 13.320 birača.

U Nacionalnom savetu grčke nacionalne manjine svih 15 članova biće sa liste "Grci zajedno-Petar Rodificis" koja je jedina učestvovala na tim izborima.

Egipatski nacionalni savet činiće šest članova sa liste "Esnaf"- Kujtim Demir koja je osvojila 946 glasova od 3.938 glasača koji su učestvovali ma izborima.

Većinu u Nacionalnom savetu Mađara činiće 30 članova liste "Mađarska sloga" koja je osvojila 39.166 glasova od 129.467 birača koji su izašli na izbore.

"Gerhard" podunavske Švabe-zajedno, Antun Bek osvojila je 10 mesta u Nacionalnom savetu nemačke nacionalne manjine, a u savetu Poljaka svih 15 članova biće sa liste "Svim srcem za Poljake".

Najviše glasova-27.645 za izbor članova saveta romske nacionalne manjine osvojila je lista "Sveevropski romski pokret" koja će imati 32 od 35 članova tog saveta.

"Rusini zajedno" osvojili su devet mesta u savetu rusinske nacionalne manjine, dok su "Slovaci napred!-Pavel Surovi" osvojili devet mesta na izborima za savet te nacionalne manjine.

Na izborima za slovenačku manjinu pobedila je lista "Slovenci zajedno" koja je bila jedina, a Nacionalni savet ukrajinske nacionalne manjine činiće pet članova Grupe birača "Senjuk" - Ivan Kuzma, četiri člana liste "Tvoj narod, tvoj glas-zajedno za Ukrajince-Miroslav Hočak", a tri sa liste "Kolomejka-Nikola Ljuhović".

Zbog neregularnosti biće u sredu, 14. novembra, ponovljeni izbori na po jednom glasačkom mestu za Nacionalne savete Rumuna u Vršcu, i Čeha u Beloj Crkvi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KONAČNI REZULTATI RIK-a Najveću podršku Bošnjaka ima Ugljanin, Albanaca Kamberi

Izvor: Blic, 08.Nov.2018

Prema konačnim rezultatima izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina koje je danas saopštila Republička izborna komisija, najveću podršku Albanaca dobila je lista čiji je nosilac Šaip Kamberi, a Bošnjaka Sulejman Ugljanin, dok je nešto manje dobila lista Muamera Zukorlića.

Nastavak na Blic...

RIK utvrdio konačne rezultate izbora za Nacionalne savete

Izvor: Radio 021, 08.Nov.2018

Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je večeras konačne rezultate na izborima za Nacionalne savete nacionalnih manjina, održanim u nedelju, 4. novembra...Većinu u Nacionalnom savetu Madjara činiće 30 članova liste "Madjarska sloga" koja je osvojila 39.166 glasova od 129.467 birača koji...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.