Usvojene izmene Zakon o NBS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2012, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojene izmene Zakon o NBS

BEOGRAD -

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije, čiji je osnovni cilj usklađivanje sa propisima EU i obezbeđivanje kontinuiteta u radu organa te institucije. Za izmene Zakona glasao je 131 poslanik, a 13 je bilo protiv.

NBS je tražila da se te izmene donesu u što kraćem roku, zbog potrebe izbora članova Saveta guvernera NBS i direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama u zakonom predviđenom roku.

Tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << debate opozicija je kritikovala predložena rešenja, ponovila da neće glasati za njih, ali i navele da ta rešenja neće otkloniti primedbe koje je EU iznela pre tri meseca, kada su prvi put usvojene izmene tog zakona.

Opozicione stranke, pre svega DSS i LDP, kritikovali su rešenje po kome Skupština neće potvrđivati Statut NBS, već će taj akt donositi samo Savet guvernera NBS, ocenjujući da se time ne štiti nezavisnost i samostalnost centralne banke.

Poslanici DSS su tražili brisanje člana kojim se propisuje da Savet donosi Statut NBS i pitali - ako republički parlament ne potvrđuje Statut centralne banke zašto potvrđuje statute drugih nezavisnih i regulatornih tela - Agencije za energetiku, Državne revizorske institucije…

Oni smatraju da se tim rešenjem ne postiže nezavisnost NBS, jer Skupština ne ugrožava Narodnu banku potvrđivanjem Statuta, već time jača samo svoju kontrolnu funkciju.

"Kontrola ne ugrožava nezavisnost nijedne institucije i ne vidim da treba da postoji strah u NBS zbog toga što bi Skupština potvrđivala Statut. Treba da usvojite naš amandman. Pre tri meseca ste nas uveravali da nema ništa prirodnije nego da Skupština daje saglasnost na Staut NBS", poručili su poslanici DSS.

Radojko Obradović iz DSS je rekao da se nezavisnost NBS obezbeđuje na mnogo načina, da su svi svesni koliki je politički uticaj nad NBS postojao godinama unazad i naglasio da je “uticaj na NBS daleko veći ukoliko se viceguverneri biraju u Skupštini, nego kada bi Skupština potvrđivala Statut”.

Liberali su sličnog mišljenja, pa su naglasili da ne vide “opasnost po vlast u NBS ukoliko se Statut pojavi pred poslanicima”.

“Od brojnih stvari kojima je narušena samostalnost NBS početkom avgusta vi predlažete da Statut ne potvrđuje Skupština, ali nije u tome suština, već u drugim članovima koje ne menjate. Ostaju druge odredbe od početka avgusta kojima se bitno narušava samostalnosti i nezavisnost”, rekao je poslanik LDP Zoran Ostojić.

Na te primedbe guvernerka Jorgovanka Tabaković je rekla da su oba rešenja postojala kao praksa u Srbiji.

“Ja sam došla da predložim izmene po kojima se Statut ne potvrđuje u Skupštini, jer ga donosi Savet guvernera koga bira Skupština. Praksa u EU i stav Evropske centralne banke je takav da centralne banke na putu priključenja u EU ne treba da imaju zakonska rešenja po kojima bilo ko može da usmerava odluke centralne banke, poništava ih ili odlaže”, objasnila je Tabaković.

Demokrate su imale zamerke na izmene Zakona, ocenjujući da one neće doprineti jačanju institucija, niti evrointegracijama zemlje.

Poslanica DS i predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Milica Delević predložila je usvajanje amandman po kome, ukoliko viceguverneru prestane funkcija pre isteka mandata, sledeći se bira na ceo mandat, a ne samo do trajanje mandata prethodnog viceguvernera, što je predviđeno predloženim izmenama.

Delević je objasnila da bi se usvajanjem tog amandmana obezbedilo usklađivanje sa Statutom Evropske centralne banke, kontinuitet u radu i minimum trajanja funkcije.

Tokom debate Tabaković je prihvatila amandman Odbora za finansije kojim je predviđeno da se rešenje, koje se odnosi na viceguvernera i članove Saveta da u slučaju ranijeg prestanka funkcije novi funkcioner bira do isteka mandata prethodnog, odnosi i na direktora Uprave za nadzor.

Time se, kako je obrazložio Odbor, obezbeđuje kontinuitet u radu i konstruktivnost pri izboru direktora Uprave, kao što je to predloženo i za viceguvernera i članova Saveta.

Odbor je predložio i da protiv odluke o razrešenju funkcioner NBS može podneti žalbu Ustavnom sudu u roku od 30 dna od objavljivanja odluke u Službenom glasniku, dok je DSS tražio brisanje tog člana.

Tabaković je objasnila da u EU postoji Evropski sud i centralna banka upućuje na njega, ali da to u Srbiji ne postoji, i da zato postoji potreba da razrešeni funkcioneri mogu da ulože žalbu Ustavnom sudu.

Na kraju debate Tabaković je poučila da je njen cilj da NBS radi najbolje za stabilnost u Srbiji, kao i da što preciznije predviđa događaje i predupređuje ih.

"Na to možete računati i moj kapacitet kao guvernera ničim nije ograničen, pa ni zamrznuto funkcijom u SNS… Ja nikome ništa ne dugujem i to je kredibilitet koji imam", poručila je Tabaković.

Zajedno za Šumadiju: Povratak posle četiri dana

Poslanici stranke Zajedno za Šumadiju, posle četiri dana, odlučili su da, ipak, učestvuju u radu Skupštine Srbije, jer su, kako je danas ta stranka saopštila, uvereni "da je ključ za rešenje problema u radu kragujevačke policije u nacionalnim institucijama Republike".

Poslanici se vraćaju u parlament "kako bi dali doprinos borbi za reformu policije i pravosuđa, za društvo bez korupcije i državu bez nadzora nad suverenom političkom voljom građana", navedeno je u saopštenju u kojem se dodaje "da ukoliko izostane takva borba, poslanici će se povući ponovo", te i da tada "neće biti sami".

Poslanici Zajedno za Šumadiju, Saša Milenić i Slavica Saveljić, 1. novembra su saopštili da neće učestvovati u radu Skupštine Srbije, dok se, kako su tada obrazložili, "ne reši alarmantno stanje u Kragujevcu".

Stranka Zajedno za Šumadiju u saopštenju navodi i "da problem zbog kojeg su se na kratko poslanici povukli iz rada republičke Skupštine nije samo lokalni, nego je jedino u Kragujevcu bilo dovoljno političke hrabrosti da se on otvori i učini vidljivim za javnost pre nego drugde".

Ova stranka, čiji je lider Veroljub Stevanović, optužila je čelnike kragujevačke policije za nezakonitosti u radu, prisluškivanje i pretnje, a koje policija negira ocenjujući da je reč o neprimerenom pritisku na policijske službenike, kakav nigde nije zabeležen.

Polemika o "Dajners klubu":Da li ima dozvolu?

"Dajners klub Beograd" ne podleže kontroli centralne banke, ali treba preispitati njegovu delatnost, rekla je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković, odgovarajući na pitanje poslanika kluba SNS Marijana Rističevića ko se bavi kontrolom organizacija poput "Dajnersa", za koji tvrdi da neovlašćeno emituje platne kartice i izdaje kredite.

Rističević, koji je poslanik Narodne seljačke stranke i poslaničkog kluba SNS, tokom skupštinske debate o izmenama Zakona o Narodnoj banci Srbije rekao je da "Dajners klub" neovlašćeno emituje platne kartice i bavi se izdavanjem kredita.

Kako se ne radi o banci, niti podleže kontroli NBS, Rističević smatra da postoji bojazan da, ukoliko ta organizacija propadne ili bankrotira, može biti velike štete za korisnike finansijskih usluga.

Rističević je naveo da u Zakonu o bankama stoji da niko osim banke ne može da se bavi prikupljanjem depozita, davanjem kredita i izdavanjem platnih kartica osim ako za to nije ovlašćen zakonom i ukazao da je to "prethodna vlada omogućila".

"U ovom slučaju nema revizije, nema primene Zakona o sprečavanju pranja novca, kontrole visine limita koji se dozvoljavaju po platnoj kartici, nema kontrole nad brojem platnih kartica koje se puštaju u opticaj...", naveo je Rističević.

Odgovarajući na poslaničko pitanje, u toku debate o izmenama Zakona o NBS, Tabaković je rekla da bi tim problemom mogao da se pozabavi "onaj ko se bavi Agencijom za registrovanje pravnih lica", jer zaštita prava i interesa korisnika usluga, koje pružaju takve institucije, ne mogu da budu nadležnost NBS.

Tabaković je podsetila da NBS obavlja nadzor samo nad onim finansijskim institucijama koji imaju ovlašćenje da se bave izdavanjem platnih kartica – a to su banke, društva za osiguranje, dobrovoljni penzijski fondovi.

"Ova vrsta organizacija, koja ne potpada pod nadležnost NBS, ne može biti predmet kontrole NBS, već nekih drugih institucija, ali nije moje da delim zadatke drugima. U svakom slučaju treba preispitati njihovo registrovanje i bavljenje tom delatnošću, koja po vašim rečima može biti štetna", rekla je Tabaković, odgovarajući Rističeviću.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Usvojene izmene Zakon o NBS

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Nov.2012

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije, čiji je osnovni cilj usklađivanje sa propisima EU i obezbeđivanje kontinuiteta u radu organa te institucije. Za izmene Zakona glasao je 131 poslanik, a 13 je bilo protiv. NBS je tražila da se te izmene donesu u što kraćem...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Usvojene izmjene Zakona o NBS

Izvor: Capital.ba, 05.Nov.2012

BEOGRAD, Skupština Srbije usvojila je izmjene Zakona o Narodnoj banci Srbije /NBS/, čiji je osnovni cilj obezbjeđivanje nezavisnosti i usklađivanje sa zakonima EU. Izmjene je tražila NBS, a osnovni ciljevi ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.