Uskoro sporazum o strateškoj saradnji sa UAE

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jan.2013, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro sporazum o strateškoj saradnji sa UAE

BEOGRAD -

Premijer Ivica Dačić najavio je danas da će Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) uskoro potpisati krovni sporazum o strateškoj saradnji dve zemlje.

Dačić je, nakon obilaska radova na mostu Zemun-Borča rekao da je vlada juče na sednici donela određene akte koji su osnova za zaključivanje sporazuma sa UAE, napomenuvši da su sa predstavnicima te zemlje vođeni preliminarni razgovori.

Premijer nije precizirao o kojim projektima je reč, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali je naveo da je bilo reči o Jat-tehnici, poljoprivredi, vojnoj industriji, energetici, IT sektoru i drugim projektima.

"Čini mi se da je bilo više reči o Jat-tehnici nego o Jatu", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara da li je tokom jučerašnjih razgovora bio spominjan Jat.

Premijer je istakao da će sporazum o strateškoj saradnji sa UAE biti kapitalna stvar za našu zemlju i "vezivno tkivo" za razbijanje predrasuda iz prethodnih nekoliko decenija da Srbija ima nešto protiv saradnje sa islamskim i arapskim zemljama.

"To je naša razvojna šansa ali i politička jer Srbija mora da gradi tu i svoju političku poziciju", rekao je on.

Dačić je istakao da Srbija ima više stubova u spoljnoj politici ali da nije uradila dovoljno ni po jednom.

On je naglasio da Srbija želi da obnovi i razvije saradnju sa zemljama koje su nam ranije bile tradicionalni partneri.

Dačić je kazao da postoje zemlje u kojima je "Tito i dalje čarobna reč" i da i zbog toga treba da obnovimo te veze.

Princ prestolonaslednik UAE šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan od juče boravi u trodnevnoj poseti Srbiji i sa najvišim srpskim zvaničnicima razgovarao je o mogućnostima unapređenja i razvoja bilateralnih odnosa Srbije i UAE.

Sa šeikom UAE razgovarali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik vlade Dačić, prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, potpredsednici vlade Jovan Krkobabić i Rasim Ljajić i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Predsednik Nikolić istakao je značaj saradnje između Srbije i UAE, posebno u sferi poljoprivrede, visokih tehnologija i u razvoju odbrambenih tehnologija i specijalizovane industrije.

Tokom razgovora visokih delegacija posebno su istaknute perspektive unapređenja ekonomskih odnosa između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i uspostavljanje sveobuhvatne saradnje u okviru realizacije najavljenih zajedničkih projekata.

Dosadašnja spoljnotrgovinska razmena Srbije i UAE vrlo je skromna i za devet meseci 2012. godine bila je oko 23,43 miliona dolara, pri čemu je naša zemlja imala suficit od 8,8 miliona, pokazali su podaci Privredne komore Srbije.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uskoro sporazum o saradnji sa Emiratima

Izvor: Akter, 10.Jan.2013

Pemijer Ivica Dačić najavio je danas da će Srbija i Ujedninjeni Arapski Emirati (UAE) uskoro potpisati krovni sporazum o strateškoj saradnji dve zemlje

Nastavak na Akter...

Uskoro sporazum o saradnji Srbije i Emirata

Izvor: Mondo, 10.Jan.2013

Premijer Srbije Ivica Dačić je danas najavio da će Srbija i Ujedninjeni Arapski Emirati (UAE) uskoro potpisati krovni sporazum o strateškoj saradnji dve zemlje...Dačić je rekao da je vlada juče na sednici donela određene akte koji su osnova za zaključivanje sporazuma sa UAE, napomenuvši da...

Nastavak na Mondo...

Šeik Al Nahjan posetio Marakanu

Izvor: Danas, 10.Jan.2013

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da će Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati sklopiti krovni sporazum o strateškoj saradnji.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.