Uskoro početak Prajda, šetaće gradonačelnik!

Izvor: Mondo, 28.Sep.2014, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro početak Prajda, šetaće gradonačelnik!

Sve spremno za poćetak Parade ponosa. Okupljeno oko 1.500 ljudi. Stigle diplomate, javne ličnosti, članovi DS i LDP, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Foto: MONDO, Ana Ćešić

Ispred Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, odakle treba da krene šetnja u okviru Parade ponosa, okupljeno je oko 1.500 ljudi.

U koloni prvog beogradskog Prajda u istoriji šetaće ambasador SAD Majkl Kirbi, kao i šef kancelarije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << EU u Srbiji Majkl Devenport, javlja reporter Monda s lica mesta.

Od državnih funkcionera za sada su tu gradonačelnik Beograda SIniša Mali, kao i glavni pregovarač Srbije s EU Tanja Miščević.

Od stranačkih funkcionera tu su predstavnici opozicionih DS i LDP.

Među okupljenima su članovi DS: Goran Ješić, Borko Stefanović i Balša Božović, Gordana Čomić

Od funkcionera i LDP na licu mesta je Čedomir Jovanović sa suprugom.

Za šetnju se sprema i dramaturg Biljana Srbljanović.

"Mislim da je ovom Paradom Beograd pokazao da prihvata to da ima različitosti i da su mu ljudska prava na prvom mestu", poručio je okupljenima Borko Stefanović.

Prema njegovim rečima, podrška Paradi značajna je zbog toga što Ustav i zakoni Srbije garantuju slobodu okupljanja i svake različitosti koja ne ugrožava prava drugih.

"To što su se ovi ljudi okupili ovde znači da oni brane Ustav i zakone zemlje", kazao je Stefanović.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji će učestvovati na današnjoj Paradi ponosa, pozvao je sve građane da pokažu da srpska prestonica poštuje različitost i da je kosmopolitski i svetski grad.

Mali je rekao novinarima da je obišao trasu kojom će proći Parada ponosa, izrazivši uverenje da će sve proći bez incidenata.

Boban Stojanović iz organizavije Prajda je za MONDO ranije izjavio da učesnici parade nemaju nikakve legitimacije koje bi ubrzale njihov prolazak kroz punktove.

Stojanović je rekao da oni nisu dobili nikakvo saopštenje od MUP-a da je održavanje Parade ponosa dozvoljeno, jer oni mogu samo da zabrane,tako da su urganizatori zaključili da skup nije zabranjen.

Inače, na punktu kod Železničke stanice policija je veoma rigorozna i ne dozvoljava novinarima niti stranim posmatračima da unesu bilo kakvu hranu.

Policija ja na Slaviji privela petoricu mladića, a mediji prenose da su i dve osobe pivređene u centru grada.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stigli i ambasadori

Izvor: Akter, 28.Sep.2014

Nekoliko minuta pre podneva za kada je zakazan početak šetnje u okviru "Parade ponosa", ispred zgrade Vlade Srbije, odakle bi povorka trebalo da krene, stigao je veći broj ambasadora akreditovanih u Beogradu..Oni su stigli u jakoj pratnji policije, a među njima je i šef Delegacije Evropske unije...

Nastavak na Akter...

Kirbi: Doššao sam da podržžim ljudska prava

Izvor: Blic, 28.Sep.2014

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Majkl Kirbi izjavio je danas da je na Paradu ponosa došao kako bi pružio podršku zaštiti ljudskih prava i posebno pripadnike LGBT populacije..."Svi smo ljudi, bili Srbi ili Amerikanci. Ovo je pitanje poštovanja ljudskih prava", rekao je Kirbi novinarima...

Nastavak na Blic...

PRAJD, NORMALNO! Prava žurka – Uz tehno muziku, balone i helikoptere šetalo 3.000 ljudi! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 28.Sep.2014

Šetnja pod parolom PRAJD NORMALNO uz tehno muziku i balone prošetala je gradom, a kolonu su predvodili, pored organizatora gradonačelnik Beograda Siniša Mali, Majkl Kirbi, Majkl Devenport i mnogi politički lideri..Šetnja pod parolom PRAJD NORMALNO, završila se, kako su to organizatori i priželjkivali...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.