Izvor: Nezavisne Novine, 30.Dec.2016, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umjetnička kolekcija kupljena za djelić prave vrijednosti

VARŠAVA - Vlada Poljske saopštila je da je kupila svjetski poznatu umjetničku kolekciju, uključujući poznatu sliku Leonarda da Vinčija, za samo mali dio njene tržišne vrijednosti.

Kolekcija Čartorjski prodata je za 100 miliona evra, iako je prvobitno procijenjena na oko dvije milijarde evra.

Kolekcija uključuje djela Rembranta i Renoara, kao Da Vinčijevu sliku "Dama sa hermelinom".

Porodica Čartorsjki, koja posjeduje kolekciju, saopštila je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << se radi o "donaciji", ali odbor fondacije je podnio ostavku u znak protesta.

Upravni odbor Fondacije Čartorsjki saopštio je da ovo tijelo nije konsultovano u vezi sa prodajom. Pregovore su vodili poljsko Ministarstvo kulture i Adam Karol Čartorsjki, potomak princeze Izabele Čartorsjki, koja je osnovala kolekciju 1802. godine.

Čartorsjki, direktor fondacije, rekao je da je slijedio svoje pretke "koji su uvijek radili za poljsku naciju".

"Osjetio sam se kao da dajem donaciju i to je moj izbor", rekao je on.

Kolekciju čini oko 86.000 umjetničkih predmeta, kao i oko 250.000 rukopisa i knjiga.

Većina umjetničkih djela nalazi se u zgradi Nacionalnog muzeja u južnom gradu Krakovu. Sva djela sada su imovina poljske države.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.