Uklonjena najveća prepreka: Američki Senat izglasao da se ratifikuje ugovor o ulasku Crne Gore u NATO

Izvor: Telegraf.rs, 28.Mar.2017, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uklonjena najveća prepreka: Američki Senat izglasao da se ratifikuje ugovor o ulasku Crne Gore u NATO

Podgorica se nalazi korak bliže ulasku u NATO pošto je američki Senat u ponedeljak dao zeleno svetlo završetku rasprave o ratifikaciji ugovora kojim bi Crna Gora postala najmlađa članica Severnoatlantskog saveza, čemu se protivi Rusija, prenose agencije.

Senatori su glasali s 97 prema dva glasa u korist završetka rasprave o prijemu Crne Gore što će omogućiti konačno glasanje u Senatu o ulasku te zemlje u NATO kasnije ove nedelje.

Protiv su bila dvojica >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << republikanskih senatora Rend Pol i Majk Li koji smatraju da nema smisla garantovati sigurnost i odbranu tako male zemlje. Utvrdivši da Crna Gora ima samo 2.000 vojnika, Pol je rekao da će članstvo Podgorice "samo dodati još jednu zemlju u vagon blagostanja NATO-a", prenosi Rojters.

Konačno izglasavanje koje će dopustiti predsedniku SAD-a Donaldu Trampu da ratifikuje ugovor trebalo bi da se održi u utorak uveče ili sredu.

- Radi se o iskušenju u borbi koju vodimo protiv Vladimira Putina - kazao je senator Džon Mekejn koji je utvrdio da je ruski predsednik "pokušao državni udar za rušenje slobodno izabrane vlade Crne Gore", u oktobru prošle godine.

- Ako kažemo "ne" Crnoj Gori, zemlja više neće biti slobodna demokratija kakva je danas - kazao je republikanac, najžešći kritičar Moskve u američkom Kongresu, prenosi AFP.

- Ratifikovanje prijama Crne Gore u NATO duboko je u interesu SAD-a - kazao je prošle nedelje državni sekretar Reks Tilerson u pismu šefovima Senata.

Dosad je 25 od 28 zemalja članica NATO-a ratifikovalo ulazak Crne Gore koja se nada da će učestvovati kao punopravna članica na sledećem samitu NATO-a 25. maja u Briselu.

(Telegraf.rs / Hina)


Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UKLONJENA NAJVEĆA PREPREKA: Američki Senat izglasao RATIFIKACIJU ugovora o ulasku Crne Gore u NATO

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Mar.2017

Protiv su bila dvojica republikanskih senatora Rend Pol i Majk Li..Podgorica se nalazi korak bliže ulasku u NATO pošto je američki Senat u ponedeljak dao zeleno svetlo završetku rasprave o ratifikaciji ugovora kojim bi Crna Gora postala najmlađa članica Severnoatlantskog saveza, čemu se protivi...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.