(UŽIVO) BEZ VELIKE KOALICIJE Blic u Nemačkoj: Prvi rezultat - fijasko velikih, visok rezultat ekstremne desnice!

Izvor: Blic, 24.Sep.2017, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(UŽIVO) BEZ VELIKE KOALICIJE "Blic" u Nemačkoj: Prvi rezultat - fijasko velikih, visok rezultat ekstremne desnice!

Nemačka je rekla svoje: Posle preliminarnih rezultata izvesno je da je koalicija CDU/CSU oko Angele Merkel osvojila najviše glasova, ali ipak manje nego što je očekivano. SPD Martina Šulca doživeo je brodolom, dok je visok rezultat postigla ekstremna desnica iz partije Alternativa za Nemačku. Po svemu sudeči, Angela Merkel će nakon ovih izbora biti primorana na koaliciju kakva do sada nije viđena na saveznom nivou.

19:25 - Oglasila se i Marin Le Pen i...čestitala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ekstremistima

Liderka Nacionalnog fronta Francuske Marin Le Pen oglasila se putem svog Tviter naloga i čestitala izborni rezultat ideološki sličnoj partiji - Alternativi za Nemačku.

- Bravo za naše saveznike iz AfD za njihov istorijski rezultat! ovo je simbol pobede pravih Evropljana - napisala je Le Penova.

19:15 - Novinar Velta za Blic: Nikom nije svejedno

Boris Kalnoki, politički korespondent nemačkog Velta koji prati izbore sa trga Konrad Adenauer za Blic kaže da je nakon prvih rezultata jasno da se niko od velikih partija ne oseća prijatno, pa čak ni CDU Angele Merkel.

- Rezultat AfD je opomena za sve - napominje Kalnoki. Opširan intervju i analizu koju je poznavalac političkih prilika u Nemačkoj dao za Blic možete pročitati OVDE.

19:11 - Nova projekcija

Demohrišćani (CDU/CSU) 33,1%

Socijaldemokrate (SPD) 20,4%

Alternativa za Nemačku (AfD) 13,2%

Liberali (FDP) 10,2%

Zeleni 9,2%

Levica 8,8%

19:07 - Poruka iz EU - "Jamajka"

Martin Selmajer, šef kabineta Žan-Klod Junkera, predsednika Evropske komisije, na svom Tviter nalogu objavio je zastavu Jamajke, čime je nagovestio potencijalnu koaliciju nakon izbora. Podsetimo, potencijalna koalicija dobila je ovaj interesantan naziv jer boje političkih partija koje bi je formirale izgledaju isto kao i one na zastavi karipske države.

18:58 - Alis Vajdel: Pokrenućemo inicijativu za istragu protiv Merkelove

Jedan od dvoje lidera Alternative za Nemačku, Alis Vajdel, zahvalila se glasačima:

- Dali ste nam veliku obavezu, koju ponizno prihvatamo. Hvala vam, za to smo se borili - poručila je Vajdelova, i rekla da AfD ulazi u parlament jer je iskren. Vajdelova je napomenula da će prva stvar koju će AfD uraditi pokretanje istrage protiv Angele Merkel.

- Sada ćemo lepo da vidimo šta je ta gospođa sve uradila protiv naše zemlje. Došli smo da ostanemo, dame i gospodo - poručila je Vajdelova. "Blic" je pisao o liderki AfD, a njen kompletan profil možete pročitati OVDE.

18:54 - Merkel: Nismo se nadali ovome

Angela Merkel obratila se u štabu CDU, rekavši da se njena partija nadala boljem rezultatu.

- CDU je očekivao više, ali ne smemo zaboraviti da posle 12 godina na čelu zemlje i velike izazove kroz koje smo prošli, mi smo opet ispunili prvi cilj, a to je da budemo najjača partija. Mi ćemo biti ti koji će formirati novu vladu - poručila je Merkel. Celu izjavu nemačke kancelarke možete pročitati u odvojenoj vesti.

18:51 - Ditman za "Blic": Važno je da je većina partija proevropska

Na prijemu koji je Ambasada Nemačke organizovala u Beogradu povodom praćenja izbornih rezultata, ambasador Aksel Ditman izjavio je da je "najvažnije da je većina partija u Bundestagu pro-EU orijentisana, te da će Nemačka sigurno imati vladu koja će podržavati Srbiju na putu ka EU". U Ambasadu Nemačke stigla je i premijerka Srbije Ana Brnabić.

18:47 - Pavićević iz Nemačke za "Blic": Šulc nije uspeo da privuče glasače

Profesor Fakulteta političkih nauka dr Vladimir Pavićević dao je, ispostavilo se tačnu prognozu rezultata izbora u Nemačkoj u opširnoj analizi za "Blic". Dr Pavićević je istakao da ne vidi kako bi Martin Šulc mogao da ostvari dobar rezultat, a opširnija zapažanja, o odnosu sa velikim silama ali i Srbijom, pročitajte u odvojenom tekstu.

18:44 - Ovako bi mogla da izgleda "Jamajka koalicija"

18:41 -Posle do sada prebrojanih glasova, stvari stoje ovako:

Demohrišćani (CDU/CSU) 32,5

Socijaldemokrate (SPD) 20,0

Alternativa za Nemačku (AfD) 13,5

Liberali (FDP) 10,5

Zeleni 9,5

Levica 9

18:32 - Šulc: Izgubili smo, ali ostajem na čelu partije. Tužan sam zbog AfD

Reporter Blica nalazi se u štabu SPD gde prati obraćanje Martina Šulca.

- Nismo postigli naš cilj. Izgubili smo ove izbore, nismo uspeli da zadržimo našu tradicionalnu bazu glasača... Hvala svima koji su glasali za nas, zajedno smo se borili za naše principe. Hvala i našem podmlatku, dali su sve od sebe - bile su prve reči Martina Šulca, koji je potom rekao da je "veoma tužan što AfD ulazi u parlament". Šulc je potom razrešio nedoumice oko navodne ostavke, o kojoj se šuškalo u slučaju lošeg rezultata.

- Ostajem na čelu SPD. Idemo u opoziciju, nećemo u koaliciju sa CDU i SCU. Jasno je da je tzv. "velika koalicija" izgubila ove izbore - rekao je Šulc.

18:23 - Prva poruka iz SPD: Odosmo u opoziciju!

Rezultat od 20% osvojenih glasova je najgori u istoriji socijaldemokrata posle II svetskog rata. U prvom saopštenju nakon pojavljivanja preliminarnih rezultata iz SPD su poručili da će ići u opoziciju, te da neće u novu koaliciju sa Angelom Merkel, objavila je zamenica predsednika SPD Manuela Švesig. To bi ostavilo samo mogućnost "Jamajka koalicije" sa liberalima i Zelenim, kakva još nije postojala na saveznom nivou. Angela Merkel ostaje kancelarka, ali veoma oslabljena ovim neočekivano slabim rezultatom, javlja Dojče vele.

18:17 - Slavlje u AfD- u

U štabu Alternative za Nemačku, koji je postavljen u jednom noćnom klubu na istoku Berlina, atmosfera je slavljenička. To je i logično, s obzirom da je ovo prvi put posle 80 godina da je u Bundestag ušla jedna ektremno nacionalističa, desničarska partija. Aleksander Gauland, jedan od dvoje lidera AfD, obratio se okupljenima i poručio:

- Uzimamo našu zemlju i naše ljude nazad! Opširnije o ovome možete pročitati OVDE.

18:13 - Dojče vele: Ovo je fijasko velikih partija, moguće samo dve koalicije

Nemački Dojče vele prve rezultate ocenjuje kao fijasko velikih partija, napominjući da su u ovakvom odnosu snaga moguće samo dve koalicije: ili nastavak Velike koalicije CDU/CSU i SPD, ili tzv. "Jamajka koalicija" (CDU/CSU, FDP, Zeleni). U Bundestag će po svemu sudeći ući šest partija.

18:11 - "Sindrom Trampovih glasača"

U predizbornoj analizi Blica pisali smo o mogućem uspehu ekstremne desnice zahvaljujući "sindromu Trampovih glasača. To se po svemu sudeći i dogodilo, a opširnije možete pročitati OVDE.

18:08 - Prvi komentari: Katastrofa za SPD, ni Merkelova nije prezadovoljna

Prva ocena preliminarnih rezultata: Rezultat socijaldemokrata može se okarakterisati kao katastrofa, dok ni CDU Angele Merkel neće biti previše zadovoljan, s obzirom da su pre izbora računali na 38-39%. Reporter "Blica" sa lica mesta ističe da su prvi komentari kolega iz Nemačke istovetni: SPD je doživeo potop, dok i u CDU nisu baš presrećni.

18:02 - CDU prvi, SPD ispod proseka, ekstremisti čak 13,5%

Prema preliminarnim podacima koje šalje izveštač Blica sa lica mesta, na izbore je izašlo 75% građana. CDU/CSU koalicija oko Angele Merkel osvojila je 32,5%, SPD Martina Šulca je razočarao sa svega 20 procenata, dok je veoma visok rezultat ostvarila ekstremno desničarska partija AfD sa 13, 5%, čime je postala treća najjača partija u Nemačkoj. Ovo i dalje nisu zvanični rezultati, već preliminarne projekcije. Međutim, one se skoro uvek pokažu kao tačne. četvrto mesto zauzela je Partija slobodnih demokrata (FDP), prvi Merkelin pik za koaliciju, osvojili su 10,5%, Zeleni procenat manje, dok je Levica osvojila 9 odsto.

18:00 - Birališta su zatvorena

Birališta u Nemačkoj zatvorena su u 18:00. Prvi rezultati čekaju se u štabovima stranka. Kako javlja naš reporter iz Berlina, najveće interesovanje medija je za štabove CDU. SPD i AfD.

17:57 - Ditman za "Blic": Šta čeka Srbiju nakon najvažnijih izbora u Evropi

Nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman je u ekskluzivnom intervjuu sa urednicom spoljnopolitičke rubrike "Blica" Milanom Pejić otkrio šta čeka Srbiju nakon najvažnijih izbora u Evropi. Opširnije pročitajte OVDE.

17: 55 - Merkelova i Šulc u svojim štabovima čekaju rezultate

Angela Merkel i Martin Šulc stigli su u štabove svojih stranka, CDU odnosno SPD, javlja naš reporter. U štabovima je prisutan i veliki broj medija, kako iz Nemačka, tako i iz celog sveta.

17:52 - Krcato je i u štabu Alternative za Nemačku

17:36 - Juratović za "Blic": Merkel gura probleme pod tepih

Josip Juratović, poslanik SPD u nemačkom parlamentu u intervjuu za "Blic" ističe zbog čega je vreme da Nemačka Merkelovoj kaže "aufviderzen". Opširniji intervju sa Juratevićem, u kojem ističe prednosti Martina Šulca u odnosu na Angelu Merkel, pročitajte u odvojenom članku.

17:33 - Mekalister za "Blic": CDU neće ni sa krajnjom levicom, niti sa desničarima

Dejvid Mekalister, blizak saradnik Angele Merkel i istaknuti član vladajuće CDU partije u Nemačkoj, uoči izbora u toj zemlji u ekskluzivnom intervjuu za "Blic" otkriva s kim njihova stranka nikako neće ulaziti u koaliciju. Opširnije pročitajte OVDE.

17:30 - Dobrodošli u "Blicov" blog uživo

Dobrodošli u "Blicov" blog gde cemo uživo prenositi rezultate izbora u Nemačkoj. Kako je protekao izborni dan, možete pročitati u našem dnevnom blogu OVDE.

(V. Filipović; M. Pejić; L. Gedošević)

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

(UŽIVO) BEZ VELIKE KOALICIJE "Blic" u Nemačkoj: Fijasko velikih partija, "nacisti ponovo šetaju Bundestagom"

Izvor: Blic, 24.Sep.2017

Nemačka je rekla svoje: Posle prebrojavanja oko 90 odsto glasova izvesno je da je koalicija CDU/CSU oko Angele Merkel osvojila najviše glasova, ali ipak manje nego što je očekivano. SPD Martina Šulca doživeo je brodolom, dok je visok rezultat postigla ekstremna desnica iz partije Alternativa za...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.