UN ciljevi održivog razvoja u okviru pregovarackih klastera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2021, 14:05

UN ciljevi održivog razvoja u okviru pregovarackih klastera

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i stalni koordinator Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob razgovarale su danas o razvojnoj saradnji Srbije i tima UN, zasnovanoj pre svega na sprovođenju projekata koji ciljevima i rezultatima doprinose pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Joksimović je naglasila da su dugogodišnji zajednički rad, uz visoku stručnost UN agencija, rezultirali uspešnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sprovođenjem velikog broja projekata.

"Značaj svakog pojedinačnog projekta, bilo da je reč o onima koji doprinose lokalnom razvoju, zaštiti ljudskih prava, zdravlja ljudi, rodne ravnopravnosti, socijalne inkluzije, važni su za ubrzani evropski put Srbije", poručila je Joksimović, a navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ona je ukazala i da je Vlada Srbije spremna da nastavi sa takvom saradnjom i ubuduće.

Joksimović i Žakob razmotrile su dodatne mogućnost saradnje u promociji ciljeva Zelene agende, imajući u vidu da je to ključna aktuelna globalna razvojna politika.

Saglasile su se da ta politika i u Srbiji, zajedničkim naporima razvojnih partnera i vlade, treba da doprinese otvaranju novih radnih mesta i uopšte, stvaranju novih prilika za mlade, ali po novim standardima koji ti ciljevi podrazumevaju.

Joksimović je rekla i da je za Srbiju posebno značajna oblast saradnje ona koja se odnosi na ostvarivanje ciljeva održivog društveno-ekonomskog razvoja i Agende UN 2030, koja se u okviru šest tematskih pregovaračkih klastera sprovodi kroz pristupni proces evropskih integracija, a u čemu su nam, kaže, posebno važni međunarodni partneri, a pre svega UN agencije.

Žakob je rekla da je tim UN spreman da i dalje daje svoj doprinos reformskim aktivnostima vlade, imajući u vidu koristi koje građani Srbije imaju od projekata koji se partnerski realizuju, kao i posrednu korist bržeg pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.