U Rumuniji oko 200 hiljada vlasnika očekuje povratak imovine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2010, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Rumuniji oko 200 hiljada vlasnika očekuje povratak imovine

BUKUREŠT - Rumunska vlada još nije rešila zahteve oko 200.000 vlasnika za povratak njihovih stanova i kuća oduzetih u vreme komunističkog režima, javlja danas agencija Agerpres.

Od 1990, neposredno po zbacivanju komunističkog režima, pitanje povratka imovine rešeno je samo za mali broj vlasnika. Evropski sud za ljudska prava je do sada osudio Rumuniju u 120 slučajeva nevraćanja imovine. Veliki brojz ahteva još nije rešen, dok u rumunskim sudovima vlasnici godinama čekaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za njih povoljnu odluku.

Pitanje povraćaja imovine se iskomplikovalo u velikoj meri 1995. godine kada je u vreme Jona Ilijeskua donet zakon o tome da zakupci stanova koji stanuju u nacionalizovanim stanovima imaju pravo da ih kupe, a da vlasnici dobiju odštetu.

Taj zakon je još pre 15 godina bio ocenjen kao druga nacionalizacija, jer je država prodavala stanarima ono što nije njeno već pripada ljudima koji su to izgradili ili njihovim naslednicima.

Već 15 godina traju sudski procesi između vlasnika i zakupaca koji su na osnovu Ilijeskuovog zakona kupili nacionalizovane stanove u kojima su stanovali, iako je u tom zakonu navedeno da se to može učiniti samo ako je vlasnik nepoznat, što nije bilo poštovano.

Zakon iz 1995. godine predviđa da za stanove i kuće koje su kupili posleratni stanari vlasnici dobijaju odštetu, ali je to do sada dobilo samo nekoliko hiljada njih.

Rezultat komplikovane situacije jeste da su stare zgrade i kuće zanemarene i prepuštene rušenju jer nisu više državno vlasništvo, a ne pripadaju ni vlasniku, dok stanari ne očekuju da će konačno dobiti povoljnu odluku suda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.