Tužio poslodavca, dobio spor, a završiće u zatvoru?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2012, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužio poslodavca, dobio spor, a završiće u zatvoru?

NOVI SAD -

Novinar Nikola Travica tužio je bivšeg poslodavca "Novi građanski list" doo iz Novog Sada, izdavača dnevnih novina Nacionalni građanski list, a danas nedeljnika NS reporter koji pripadaju grupaciji Vojvodina-info zbog, kako je naveo, neisplaćenih zarada.

U svom saopštenju upućenom medijima, Nikola Travica navodi da se posle obraćanja svim nadležnim institucijama, uključujući Vladu, ministarstva, pokrajinske organe i kancelariju gradonačelnika Novog Sada, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i njihovog nereagovanja, odlučio da sudskim putem traži zadovoljenje svojih Ustavom zagarantovanih prava.

Osnovni Sud u Novom Sadu doneo je 17. septembra presudu u korist tužioca i obavezao privredno društvo "Novi građanski list" doo da novinaru Nikoli Travici isplati ukupnu sumu od 595.000 dinara na ime neisplaćenih zarada i pripadajućih zateznih kamata.

U isto vreme, sud je Travici dostavio rešenje o plaćanju sudske takse na tužbu u iznosu od 32.250 dinara, s tim da bi taj iznos trebalo da mu bude nadoknađena od strane njegovog bivšeg poslodavca jer je sud doneo odluku da svi troškovi suđenja padaju upravo na "Novi građanski list" kao strane koja je izgubila spor.

Vučurević: Travica bio honorarac

Vlasnik i zakonski zastupnik "Novog građanskog list" doo Srđan Vučurević rekao je Radio-televiziji Vojvodine da novinaru Nikoli Travici ne mogu pripadati prava za isplatu penzionog i invalidskog osiguranja jer je on u Novom građanskom bio angažovan honorarno, kao i u brojnim drugim medijima za koje je radio.

Vučurević kaže da nije sporno da se Travici duguje određena suma novca ali osporava iznos koji Travica potražuje.

Vučurević navodi da su Nikoli Travici, kako i drugim novinarima Novog građanskog, zarade isplaćivane delimično sa računa Novog građanskog lista, a delimično asignacijom od strane Info-lokal medija grupe, koja je dugovala novac Novom građanskom listu i da je taj model u saglasnosti sa zakonom.

"Nismo mi ostali Travici dužni jer smo tako želeli već što nismo mogli da napaltimo potraživanja koja smo imali i tako smo dospeli u blokadu", zaključuje Vučurević.

Zbog teškog materijalnog stanja Travica nije moga da plati navedeni iznos, a nedugo potom sud mu je poslao novo rešenje kojim ga obavezuje da plati još i taksu na Presudu zbog propuštanja u iznosu 17.625 dinara.

Celokupnu sumu u iznosu od 52.875 dinara Nikola Travica nema da plati jer je nezaposlen, a drugih izvora prihoda nema. Ako ne plati ovaj iznos u navedenom roku, Nikoli Travici preti i kazna zatvora u trajanju od 53 dana.

Ovaj iznos, kao i potraživanja za neisplaćene zarade od "Novog građanskog lista", Nikola Travica ne može da ostvari jer su računi ovog preduzeća blokirani, dok se nedeljnik NS reporter izdaje pod drugom firmom.

Travica kaže da poslodavac u ovom slučaju koristi "rupu" u zakonu koja mu omogućava da zaposlenima ne plati zarade i državi doprinose jer su mu računi u blokadi.

"Kako ću ja kao oštećeni da naplatim od bivšeg poslodavca svoj minuli rad, kada država nema način da naplati sopstvena potraživanja", pita se Travica.

"Pored navedenog, pitam se da li je normalno da ja ostanem bez ličnog dohotka, penzijskog i invalidskog osiguranja, država, i ovako već jako osiromašena, ostane bez pripadajućih poreza i da nakon svega tužilac (ja), koji je dobio presudu, već jako oštećen, treba da uplati u budžet oko 53.000,00 dinara", zaključuje Nikola Travica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZATVOR UMESTO PRAVDE: Novinar dobio izdavačku kuću, ali sudu mora da plati 53.000 dinara ili ide u zatvor (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 05.Nov.2012

Novosadski novinar Nikola Travica tužio je novosadski nedeljnik "NS reporter" zbog neisplaćenih zarada, a sud je presudio u njegovu korist. Ali avaj.

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.