Turska najavila investitcioni bum u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2013, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska najavila investitcioni bum u Srbiji

ANKARA -

Predsednici Srbije i Turske Tomislav Nikolić i Abdulah Gul poručili su danas iz Ankare da je došlo vreme da Srbija i Turska sarađuju do poslednjeg atoma, a govoreći o turskim ulaganjima u Srbiju najavili su pravi investicioni bum.

Nikolić i Gul su u Ankari iz zatvorenih vrata razgovarali o ekonomskoj saradnji, ulaganjima Turske u infrastrukturne projekte u Srbiji, ali i uticaju Turske na stabilnost na prostoru Balkana.

Govoreći o investicijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Gul je najavio da su konkretni koraci za unapređenje saradnje već načinjeni i da je odmah nakon potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini vidljiv napredak, ali i da turske i srpske firme uveliko rade na projektu izgradnje auto-puta kroz Srbiju na Koridoru 11, ka Jadranu.

"Doći će do ekonomskog i privrednog buma i eksplozije u periodu pred nama. Očekujte da ekonomska i privredna saradnja budu sve intenzivnije", poručio je Gul.

On je rekao da se već primećuje pomak u privrednoj saradnji a da se obim ekonomske saradnje posebno uvećao.

Gul je lično pozvao zainteresovane turske investitore da ulažu u Srbiju.

"Podstičem ih i lično da investiraju i poručujem da će sve to biti razvoj koji će doprineti i razvoju naših bilateralnih odnosa", rekao je on.

Gul je istakao i da, iako Srbija i Turska nemaju zajedničku granicu, oni Srbiju smatraju svojim bliskim susedom.

Predsednik Nikolić je rekao da se sa turskim kolegom usaglasio da će delimično biti zadovoljni kada trgovinska razmena dostigne milijardu evra.

On je poručio da je Srbija otvorena za investicije Turske, za dolazak velikih kompanija te zemlje u Srbiju, izgradnju infrastrukture, davanje koncesija na proizvodnju energije...

"Naše prijateljstvo je mnogo veće nego naša ekonomska razmena. Možda je tako i bolje. Bolje je da prijateljstvo proizvede ekonomsku razmenu, nego da ekonomska razmena proizvodi prijateljstvo", poručio je Nikolić.

On je rekao i da Turska može da bude faktor stabilnosti na Balkanu.

" Mi ćemo sarađivati u svakoj akciji koja teži tom cilju", istakao je predsednik Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara, dva predsednika govorila i o naporima obe zemlje da se integrišu u EU, ističući da Srbiju i Tursku, uz niz drugih stvari, i to vezuje.

Nikolić je istakao da smatra da je i njegova i Gulova dužnost da dve države to urede, a da posle toga članstvo u EU , ne zavisi samo od njih.

Srbija je posvećena putu u EU i ispuniće sve uslove koje jedna država može da ispuni da bi postala članica, ali to ne znači da nećemo imati bilateralne odnose na najvišem nivou sa drugim međunarodnim organizacijama, rekao je Nikolić.

U maju trilateralni sastanak

Nikolić je najavio da bi trilateralni sastanak Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine trebalo da bude održan u maju u Ankari.

Nikolić je posle razgovora sa Gulom rekao da je Srbija danas prihvatila tu inicijativu prvog čoveka Turske.

"Podržavamo inicijativu Turske za održavanje sastanka na vrhu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske. Predsednik Gul je kao domaćin predložio maj mesec u Ankari i mi smo to prihvatili", rekao je Nikolić.

Posle tet-a-tet susreta dva predsednika, biće održan sastanak delegacija Srbije i Turske, a potom i potpisan sporazum između dve vlade u oblasti omladine i sporta.

Nikolić je u predsedničkoj palati dočekan uz najviše državne i vojne počasti, gardu i plotun od 21 salve, a intonirane su i himne dve zemlje.

Nikolić, koji u Turskoj predvodi državnu delegaciju Srbije, obišao je ranije jutros memorijalni centar "Ataturk", posvećen "ocu turske nacije" i položio venac njemu u čast.

Veliki potencijal razvoja privredne saradnje

Srbije je u 2012. godini zabeležila rekordno visok nivo izvoza u Tursku od 187 miliona dolara i ima mogućnosti za jačanje privrednih odnosa sa tom zemljom, kazali su danas agenciji Beta u Privrednoj komori Srbije.

Prema podacima PKS, trgovinska razmena Srbije i Turske beleži stalni rast od početka primene sporazuma o slobodnoj trgovini 2010. i u prošloj godini je dostigla rekordnih 616 miliona dolara.

Značajan podsticaj razvoju ekonomske saradnje Srbije i Turske predstavljaju i infrastukturni projekti, a prema najavama iz Vlade Srbije turska Eksim banka planira da u 2013. u infrastrukturne i druge projekte u Srbiji plasira 300 miliona dolara.

Kako su ocenili u PKS, Srbija i Turska zajedno mogu da ostvare mnogo bolje poslovne rezultate, pre svega u nastupu na trećim tržištima, a veliki prostor za dalje proširenje saradnje leži u korišćenju potencijala malih i srednjih preduzeća.

Ističe se da se u kontaktima sa turskim privrednicima uočava da su sve više zainteresovani za strateško partnerstvo ili ulaganje u srpsku tekstilnu industriju, infrastrukturne i građevinske projekte, energetiku, poljoprivrednu i prehrambenu industriju i izgradnju turističko-ugostiteljskih objekata uz magistralne puteve.

PKS je navela da se razmatra i razvoj saradnje po principu zajedničkih preduzeća u uzgoju i plasmana žive stoke i upravljanja vodnim resursima.

Raste i interesovanje za mogućnosti trilateralne saradnje, pošto je preferencijalni status Srbije u trgovini sa Ruskom Federacijom i vrlo privlačan za potencijalne investitore iz Turske u proizvodnom sektoru, radi plasmana gotove robe u te zemlje.

Važan signal za dolazak turskih investitora jeste i zainteresovanost nekoliko turskih banaka, među kojima je i Garant banka, da otvore filijale u Srbiji.

Konkretan korak učinila je po vrednosti imovine šesta banka u Turskoj Halk banka, pošto je skopljanska Halkbanka otvorila u decembra 2012. godine filijalu u Beogradu, u nameri da uspostavi i unapredi poslovnu saradnju između Turske, Makedonije i Srbije.

Turski avioprevoznik Pegazus erlajns, koji posluje po niskotarifnom sistemu, otvorio je 1. februara 2013. godine redovnu avionsku liniju Beograd-Istanbul (sa aerodroma Sabiha Gekčen u azijskom delu grada).

Među najvećim izvoznicima srpskih proizvoda u Tursku prošle godine bili su Naftna industrija Srbije (NIS), Petrohemija Pančevo, Tigar gume, Kuper tajer iz Kruševca, RTB invest iz Bora, fabrika kartona Umka, Cezar iz Beograda, Reukema metali, Železara Smederevo i Sirmijum stil.

U prošloj godini Srbija je u Tursku najviše izvozila teška ulja za podmazivanje, koja su sa vrednošću od 43 miliona dolara činila, skoro četvrtinu srpskog izoza na tursko tržište, dok je Srbija iz Turske najviše uvozila tekstil, vozila, povrće i voće, eletrične aparate i odeću.

PKS je navela da su ukupna ulaganja Turske u srpsku privredu do sada iznosila oko 95 miliona evra, što je, kako su ocenili, daleko ispod mogućnosti turske privrede, pošto su na primer ulaganja iz Turske u Rumuniju dostigla 9,5 milijardi dolara, a u Bugarsku 4,5 milijardi.

Procenjuje se da u Srbiji ima između 20 i 25 firmi iz Turske, a najvećim delom su locirane u Beogradu, Nišu i Novom Pazaru. Turske firme u Srbiji posluju u oblasti tekstilne, farmaceutske i građevinske industrije i veleprodaje.

Turska je donirala 10 miliona evra za 32 miliona evra vredan projekat osposobljavanja vojnog aerodroma u Kraljevu za obavljanje međunarodnog putničkog saobraćaja.

U spomen knjigu Nikolić je upisao: "Počastvovan sam što mogu da se poklonim senima čoveka čija vizija je podigla i uspravila ovu divnu zemlju i njen narod. Ovako veliki narod zaslužuje velikog oca Kemala Ataturka. Turska će živeti sve dok u njoj bude živela njegova ideja".

Kasnije će se sastati sa predsednikom turske skupštine Džemilom Čičekom, a vrečeras će predsednik turske prirediti svečanu večeru za delegaciju Srbije u predsedničkoj palati.

Nikolić sutra nastavlja posetu u Istambulu, gde će se sastati sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem i prisustvovati biznis forumu srpskih i turskih provrednika.

U Turskoj boravi i delegacija srpskih privrednika, koju predvodi predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić i Gul najavljuju investicioni bum

Izvor: Akter, 04.Feb.2013

Predsednici Srbije i Turske Tomislav Nikolić i Abdulah Gul poručili da je došlo vreme da Srbija i Turska najavili su pravi turski investicioni bum u Srbiji

Nastavak na Akter...

Turska najavila investicioni bum u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2013

ANKARA -..Predsednici Srbije i Turske Tomislav Nikolić i Abdulah Gul poručili su danas iz Ankare da je došlo vreme da Srbija i Turska sarađuju do poslednjeg atoma, a govoreći o turskim ulaganjima u Srbiju najavili su pravi investicioni bum...Nikolić i Gul su u Ankari iz zatvorenih vrata razgovarali...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Turska najavila bum u Srbiji

Izvor: B92, 04.Feb.2013

Ankara -- Predsednici Srbije i Turske Tomislav Nikolić i Abdulah Gul govoreći o turskim ulaganjima u Srbiju najavili su pravi investicioni bum...Nikolić i Gul su u Ankari iz zatvorenih vrata razgovarali o ekonomskoj saradnji, ulaganjima Turske u infrastrukturne projekte u Srbiji, ali i uticaju Turske...

Nastavak na B92...

Srbiju očekuje investicioni bum

Izvor: RTS, 04.Feb.2013

Došlo je vreme za jačanje saradnje Srbije i Turske, poručili predsednici dve zemlje Tomislav Nikolić i Abdulah Gul. Na sastanku se razgovaralo o turskim ulaganjima u Srbiji i uticaju Ankare na stabilnost Balkana. Dogovoreno je i da se trilateralni sastanak Srbije, Turske i BiH održi u maju u Ankari...Predsednici...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.